Lijdt u Letselschade als gevolg van een verkeersongeval?

Wij verhalen kosteloos uw letselschade!

Artikel 185 wegenverkeerswet

Een verkeersongeval kan ernstig letsel veroorzaken. Als een ander verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval, dan heeft u als slachtoffer recht op een schadevergoeding. Waar u precies recht op heeft als u bent aangereden door een auto, motor of scooter staat in de Wegenverkeerswet. Daarbij is met name artikel 185 Wegenverkeerswet belangrijk. Op basis van dit artikel wordt namelijk bepaald waar u recht op heeft.

Artikel 185 Wegenverkeerswet

Het doel van artikel 185 Wegenverkeerswet is om de “zwakkere” weggebruiker te beschermen. Hieronder worden verstaan voetgangers en fietsers. Zij worden verondersteld kwetsbaar te zijn in het verkeer, met name ten opzichte van motorvoertuigen. Op grond van Artikel 185 Wegenverkeerswet nemen fietsers en voetgangers dan ook een bijzondere positie in.

Bij een verkeersongeval tussen een fietser en een auto heeft de fietser op grond van Artikel 185 Wegenverkeerswet altijd recht op een schadevergoeding. Dat is zelfs het geval als de fietser zelf een fout heeft gemaakt. Bijvoorbeeld om dat de fietser de auto geen voorrang heeft verleend. Hetzelfde geldt voor een voetganger die door rood loop. Ondanks dat de auto (of motor of scooter) dus geen fout heeft gemaakt, dient de bezitter van de auto een schadevergoeding te betalen. Het kan om materiële schade, maar ook om letselschade gaan!

Fietser en voetganger hebben altijd recht op 50% van hun schade

Is het motorvoertuig wel fout geweest, dan heeft de voetganger of fietser uiteraard recht op een vergoeding van zijn volledige schade. Heeft de fietser of voetganger een fout gemaakt, dan heeft hij toch bijna altijd recht op ten minste 50% van zijn of haar schade. Dit is slechts anders bij overmacht van de bestuurder van het motorvoertuig. In de praktijk doet deze situatie zich echter bijna nooit voor!

Volledige schadevergoeding voor kinderen tot 14 jaar

Op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet nemen kinderen tot 14 jaar nog een bijzondere positie in. Deze categorie kinderen heeft altijd recht op een volledige schadevergoeding. Ook als ze een fout hebben gemaakt. Deze regel is er gekomen omdat kleine kinderen nu eenmaal onvoorzichtig kunnen zijn. Daar dien je als bestuurder dus extra alert op te zijn. Pas bij opzettelijke handelen van een kind tot 14 jaar of bij bewuste roekeloosheid heeft een kind tot 14 jaar geen recht op een schadevergoeding.

Verhalen schade verkeersongeval

Bent u slachtoffer van een verkeersongeval en wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag. Indien gewenst verhalen onze letselschade advocaten kosteloos uw letselschade op de aansprakelijke partij.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.

  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Switch The Language

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar