Bent u als fietser aangereden door een auto of scooter?
Gratis juridische bijstand bij letselschade!

Als fietser aangereden? | 6 tips bij letselschade

Als u als fietser aangereden bent door een auto, dan is de kans groot dat u hierbij gewond bent geraakt. U bent immers kwetsbaar op de fiets. In Nederland zijn fietsers goed tegen letselschade beschermd. Er is zelfs een bijzondere regeling die bepaalt dat er bij een ongeluk tussen een fiets en auto altijd recht is op een schadevergoeding. U hoeft dus niet met uw schade te blijven zitten.

Op deze pagina vindt u:

 • 6 belangrijke tips voor als u als fietser aangereden bent door een auto.
 • informatie over schadevergoeding na een fietsongeluk
 • informatie over onze gratis juridische bijstand bij letselschade

Heeft vragen of wilt u gratis rechtsbijstand bij uw letselschade claim? Neem dan contact met ons op. Wilt u weten hoe wij u gratis kunnen helpen? Klik dan op de link hiervoor!

Tip 1: Dien altijd een schadeclaim in als u door een auto aangereden bent!

Fietsers en voetgangers zijn voor de wet kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarom is er een speciaal wetsartikel dat fietser die door een auto zijn aangereden beschermd. Van dit artikel 185 wvw luidt het eerste lid als volgt:

“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig…. verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht.”

Bent u dus als fietser aangereden door een auto, dan zal uw letselschade advocaat een beroep doen op dit artikel 185 wvv. Op basis hiervan is er immers altijd recht op een schadevergoeding.

Dit geldt als de autobestuurder schuld heeft aan de aanrijding, maar ook als u zelf een verkeersfout maakt! Bij een fout van de automobilist ontvangt u 100% van de geleden schade vergoed, bij eigen schuld altijd ten minste 50%. Het is dus altijd een goed idee om een schadeclaim in te dienen, ook als u zelf deels verantwoordelijk bent. Bent u als fietser aangereden en twijfelt u over wat te doen bij letselschade na een aanrijding? Laat ons u helpen!

Goed om te weten: de letselschadevergoeding bij eigen schuld aan het fietsongeluk kan nog oplopen tot 100%, bij toepassing van de billijkheidscorrectie. Bij kinderen tot 14 jaar wordt alle schade vergoed.

Tip 2: Maak indien mogelijk foto’s van de schade en uw letsel

Er kan soms discussie met de verzekering van de tegenpartij ontstaan over de toedracht, maar ook over de ernst van de schade en het letsel. Maakt u direct na de aanrijding foto’s, dan kunnen deze bij de aansprakelijkstelling gevoegd worden. Hiermee bewijst u de aard en de ernst van de schade en uw letsel! Hoe meer u documenteert, hoe beter uw letselschade advocaat de eigenaar van de auto kan aansprakelijk stellen voor materiële en immateriële schade. Wij helpen u graag met uw schade verhalen.

Tip 3: Vraag contactgegevens van getuigen

Hebben getuigen gezien dat u als fietser aangereden bent door een auto? Dan is het verstandig om de contactgegevens van deze mensen te vragen. Mocht de aansprakelijkheid betwist worden, dan kunnen deze personen voor u een getuigenverklaring afleggen. Ook kunnen de getuigenverklaringen al bij de aansprakelijkstelling gevoegd worden. Dit bevordert de erkenning van de aansprakelijkheid door de verzekeraar.

Tip 4: vul een schadeformulier in

Bij een auto ongeluk wordt altijd een schadeformulier ingevuld. Maar ook bij een aanrijding tussen een fiets en auto is het verstandig om een schadeformulier in te vullen. Hierop kan namelijk belangrijke informatie ingevuld worden zoals de naam en verzekeringsgegevens van de automobilist en de gegevens van getuigen.

Daarnaast kan een situatieschets getekend worden. Dit helpt bij aansprakelijkheid omdat verzekeraar dan direct zien wat er gebeurd is. In de praktijk scheelt het invullen van een schadeformulier veel tijd en onnodige discussies tussen de bestuurder van het motorvoertuig en de fietser!

Tip 5: Dien claim Waarborgfonds in bij doorrijden auto

Doorrijden na een ongeval gebeurt helaas steeds vaker. Dit betekent gelukkig niet dat u dan geen schadevergoeding claimen kunt. Bij doorrijden na een ongeval kan er namelijk een beroep gedaan worden op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit waarborgfonds betaalt dan uw letselschade.

Houdt u er wel rekening mee dat er voorwaarden zijn verbonden aan een letselschade uitkering vanuit het Waarborgfonds Motorverkeer. Zo dient er binnen 14 dagen aangifte gedaan te worden bij de politie! Bent u aangereden door een automobilist die u niet kunt identificeren? Dan is het belangrijk om de schade op tijd te melden, zodat uw recht op schadevergoeding niet vervalt. 

Tip 6: Schakel een letselschade advocaat in: het is gratis!

Tip 6: Schakel een letselschade advocaat in: het is gratis!

Is een fietser aangereden door een auto, dan dient de verzekeraar van de automobilist naast de letselschade ook de advocaatkosten te betalen. Deze verplichting is opgenomen in de wet. U kunt dus aanspraak maken op gratis rechtsbijstand bij het claimen van een schadevergoeding.

 

Schakelt u een letselschade advocaat in van ons kantoor in, dan regelen wij alles voor u, wij:

 • onderzoeken de aansprakelijkheid
 • stellen een aansprakelijkstelling op
 • zorgen dat de aansprakelijkheid erkend wordt
 • regelen direct een voorschot op de letselschade
 • onderhandelen met de letselschade jurist van de verzekeraar
 • schakelen een medisch adviseur in.
 • zorgen dat uw letselschade maximaal vergoed wordt

Bent u met de fiets aangereden? Neem dan contact met ons op voor gratis juridische hulp of om uw claim als zwakke verkeersdeelnemer in te dienen. Wij zorgen ervoor dat u een passende schadevergoeding ontvangt.

Veelgestelde vragen

Op welke schadevergoeding heb ik recht?

Een schadevergoeding bij een aanrijding op de fiets kan rechtstreeks bij de verzekeraar geclaimd worden. Deze letselschade vergoeding bestaat uit materiële schadeposten en smartengeld. De meest voorkomende materiële schade posten bij letselschade zijn:

 • inkomensschade
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • hulp in het huishouden
 • kosten voor verzorging en verpleging
 • onderhoudskosten huis en tuin
 • reparatiekosten fiets
 • vervangingskosten telefoon en kleding

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat u lijdt door de aanrijding en voor pijnklachten, angstklachten en gemiste levensvreugde. Er is altijd recht op smartengeld als een fietser aangereden wordt, ook bij licht letsel. Daarom is het altijd verstandig om letselschade te claimen na een fietsongeluk.

Lijdt u schade doordat u als fietser aangereden bent door een auto? Bel ons via onderstaande button of vul dit contactformulier in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

Bij Brugman Letselschade advocaten helpen we u graag uw smartengeld claimen na een aanrijding op de fiets. 

Hoe kan ik smartengeld claimen?

Lijdt u schade doordat u als fietser aangereden bent door een auto? Bel ons via onderstaande button of vul dit contactformulier in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op. Dit is uiteraard gratis advies!

Wat als ik als fietser aansprakelijk ben voor het ongeval?

Bent u door een automobilist aangereden maar is dit geen fout van de automobilist? Dan heeft u nog steeds recht op een schadevergoeding van ten minste 50% van de geleden schade. 

Wat als ik niet weet wie mij heeft aangereden

Het kan zijn dat de eigenaar van de auto na het ongeval doorrijdt, waardoor u geen persoonlijke informatie van hem of haar hebt. Ook als u zelf geen nummerplaat heeft gezien, is het belangrijk om een schadeclaim in te dienen. Dit kan bij het Waarborgfonds Motorverkeer, hiervoor moet u wel een aangifte doen bij de politie binnen 14 dagen.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar