Lijdt u letselschade en wilt u een aansprakelijkheidsbrief opstellen?
Onze letselschade advocaten helpen u 100% kosteloos!

Aansprakelijkheidsbrief opstellen, hoe moet dat?

Er is u een ongeval overkomen, bijvoorbeeld een verkeersongeluk of bedrijfsongeval. U lijdt schade en wilt een schadevergoeding claimen op de aansprakelijke partij. Maar hoe moet dit, wat moet er in de aansprakelijkheidsbrief staan en hoe verhaal je letselschade? Onze letselschade advocaten leggen het u graag uit!

Wilt u een aansprakelijkheidsbrief versturen en wilt u hierbij kosteloos hulp van een letselschade advocaat? Op grond van de wet kunt u de aansprakelijke partij kosteloos aansprakelijk stellen met de hulp van een letselschade specialist. Wij verhalen uw schade dus kosteloos voor u. Wel zo fijn, dan kunt u zich richten op uw herstel.

Neem contact op met een van onze letselschade advocaten, wij verhalen uw letselschade 100% kosteloos. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag!

Icon

Wanneer is iemand aansprakelijk voor schade?

Voordat een aansprakelijkheidsbrief verzonden kan worden, is het belangrijk om te weten of de wederpartij aansprakelijk is. Bijvoorbeeld de persoon die u aangereden heeft, de werkgever of de bezitter van de hond die u gebeten heeft.

Aansprakelijkheid auto ongeluk

Aansprakelijkheid bij een auto ongeluk is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) en in artikel 6:162 BW. Op grond van dit artikel is aansprakelijk de persoon die een fout maakt, bijvoorbeeld een verkeersfout bij een kop-staartbotsing of voorrangsfout. Lijdt u hierdoor schade, dan is er aansprakelijkheid. U heeft dan recht op een letselschade vergoeding. In de WAM is bepaald dat de autoverzekeraar dan uw letselschade moet betalen. De aansprakelijkheidsbrief kan dan ook aan de letselschade verzekeraar gestuurd worden.

Als fietser aangereden

Bent u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Dan is de wederpartij altijd aansprakelijk. Voor de wet wordt een fietser gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. U heeft daarom bij een fietsongeluk altijd recht op een letselschadevergoeding. De letselschade verzekering betaalt deze schade. Ook als u zelf een verkeersfout heeft gemaakt! Onze letselschade advocaten adviseren u graag.

Werkgeversaansprakelijkheid

Op grond van artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is de werkgever aansprakelijk voor schade die zijn werknemers leiden als hij niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Deze (zware) zorgplicht houdt in dat:

 • Alle machines en gereedschappen in orde moeten zijn
 • U veilig uw werk moet kunnen doen
 • Er voldoende instructies over het werk zijn gegeven
 • Er toezicht op de werkzaamheden was.

Voldoet de werkgever niet aan deze voorwaarden? Dan schendt hij zijn zorgplicht en is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Er is dan recht op een letselschade vergoeding. In de praktijk is er snel sprake van aansprakelijkheid van de werkgever. Het loont dus om advies in te winnen bij een letselschade advocaat als u een ongeval op het werk is overkomen. Onze letselschade advocaten adviseren u graag!

Icon

Aansprakelijkheidsbrief opstellen

In een aansprakelijkheidsbrief moet veel informatie staan. De belangrijkste zaken die hierin moeten staan zetten wij voor u op een rijtje!

Uw naam en woonplaats

De aansprakelijke partij moet weten door wie zij aansprakelijk gesteld wordt. Zet daarom uw naam en bij voorkeur ook uw woonplaats in de aansprakelijkstelling. Een volledig adres is niet nodig. Het is wel verstandig uw e-mailadres en/ of mobiele telefoonnummer in de brief te zetten zodat de wederpartij wel contact met u kan zoeken.

Vermelding van het ongeval

In de aansprakelijkheidsbrief moet staan waarom u iemand aansprakelijk stelt. Ook is het van belang dat u de datum van het verkeersongeval, bedrijfsongeval of de hondenbeet noemt. De wederpartij moet immers weten waarom u hem of haar een aansprakelijkstelling stuurt. Gaat het om een auto ongeluk of bent u als fietser aangereden? Stuur dan het aanrijdingsformulier mee als u de letselschade verzekering een aansprakelijkheidsbrief stuurt.

Het letsel en de schade die u door het ongeval lijdt

In de aansprakelijkstelling schrijft u welk letsel en welke schade u door het ongeval lijdt. Bijvoorbeeld nekklachten waardoor u arbeidsongeschikt bent geraakt en dus inkomensschade lijdt.

De aansprakelijkstelling zelf

U dient de geadresseerde ook te laten weten dat u deze persoon aansprakelijk houdt voor de schade die u lijdt. Het daarbij niet alleen om de materiƫle schade, maar ook om de immateriƫle schade oftewel het smartengeld. Het is belangrijk dit in de aansprakelijkheidsbrief op te nemen.

Een stuiting van de verjaring

Een letselschade claim verjaart binnen een in de wet vastgestelde periode. Deze verjaringstermijn stuit u door de aansprakelijkstelling. In de aansprakelijkheidsbrief geeft u dan ook aan dat u de verjaring stuit en noemt u de wettelijke bepaling waarop u stuit. De termijn en het artikel dat u moet noemen hangt af van het soort ongeval. Bij een verkeersongeval gelden andere termijnen dan bij een arbeidsongeval. En ook de wetsartikelen die u moet gebruiken verschillen per ongeluk.

Vraag een bevestiging van de ontvangst van de aansprakelijkheidsbrief

Ten slotte vraagt u de aangesproken partij om een bevestiging van uw aansprakelijkstelling. U weet dan zeker dat deze ontvangen is en dient direct tot bewijs dat de aansprakelijkheidsbrief ontvangen is.

Icon

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Het opstellen van een aansprakelijkstelling is niet eenvoudig. Daarom heeft u op grond van de wet recht op een kosteloze letselschade advocaat om de aansprakelijke partij aansprakelijk te stellen. Lijdt u letselschade door een verkeersongeval of bedrijfsongeval? Dan verhalen wij u letselschade 100% kosteloos op de aansprakelijke partij!

Wij stellen de aansprakelijke partij voor u aansprakelijk, stellen een schadestaat op en zorgen voor een voorschot op uw schade. Ook onderhandelen wij voor u met de letselschade verzekeraar en zorgen ervoor dat uw letselschade volledig vergoed wordt. En altijd 100% kosteloos!

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Met 8 locaties door heel Nederland zijn wij ook altijd dichtbij. Een van onze letselschade advocaten komt echter ook graag bij u thuis om de gevolgen van het ongeval met u te bespreken.

Lijdt u letselschade door een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet? Neemt u dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul onze contactformulier in. Wij nemen dezelfde dag contact met u op.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar