- Wij bestaan al langer dan 15 jaar met een succespercentage van 95%.
- 7 dagen per week in heel Nederland van 09:00 tot 22:00.
- Bij ons bent u geen dossiernummer: u krijgt uw eigen, persoonlijke letselschade advocaat.
U kunt ons ook kennen van:
Een van de meest voorkomende verkeersongevallen is een voorrangsfout. Vaak weten bestuurders nog wel dat rechts voorrang heeft op links, maar verder komt het vaak niet. Voorrangsfouten worden met name gemaakt bij rotondes, een uitrit en voorgang bij een woonerf. Maar hoe zit dat dan, voorrang bij een woonerf en wat als de buiten je schuld op wordt aangereden? Wij zetten alles voor u op een rijtje!
Alvorens de voorrang in een woonerf te bespreken, is het ten eerste van belang om te weten wat een woonerf eigenlijk is. Op grond van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens is een woonerf een straat of een pleintje waar doorgaand verkeer niet mogelijk is. Het heeft met name een woonfunctie en is ook bedoeld voor kinderen om te spelen. Er mag ook maar stapvoets gereden worden door auto’s en deze zijn “te gast” in die zin dat een woonerf geen weg is.
Een woonerf is te herkennen aan het volgende verkeersbord
In beginsel is een woonerf dus geen plek om met de auto, scooter of een ander motorverkeer te rijden. Het is dan ook met name bestemmingsverkeer dat zich in een woonerf bevindt, bijvoorbeeld personen die er wonen of bezorgers van pakketten en maaltijden. Deze bestuurders dienen rekening te houden met de volgende verkeersregels:
Houdt een bestuurder van een auto of scooter zich niet aan deze verkeersregels, dan is er sprake van aansprakelijkheid en kunt u als verkeersslachtoffer de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade.
Voordat u in zee gaat met een letselschade advocaat, wilt u uiteraard weten hoe anderen onze rechtsbijstand ervaren. U leest onafhankelijke meningen over onze letselschade advocaten hieronder.
Rijdt u een woonerf uit, dan gelden in principe dezelfde voorrangsregels als overal gelden. Er gelden dus geen bijzondere voorrangsregels. Het kan echter zijn dat er bij het verlaten van een uitrit een drempel is of een verhoging. U verlaat dan niet alleen een woonerf, maar ook een uitrit. Voorrang bij een uitritconstructie is geregeld in artikel 54 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Dit wetsartikel gaat over de manoeuvre en luidt als volgt:
“Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.”
Rijdt u dus een woonerf en uitritconstructie uit, dan dient u al het overige verkeer voorrang te verlenen.
Een woonerf is niet bedoelt om met de auto of scooter te rijden, bestemmingsverkeer is echter wel toegestaan. Alhoewel er maar 15 kilometer per uur gereden mag worden in een woonerf, houden veel bestuurders zich hier in de praktijk niet aan. Een aanrijding tussen een voetganger en auto of scooter komt dan ook geregeld voor. Waar hoe zit het met aansprakelijkheid als u als voetganger aangereden wordt omdat u geen voorrang op een woonerf krijgt?
Bent u als voetganger aangereden door een auto, dan wordt u door de wet beschermd en deze bescherming is opgenomen in artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw). Hierin is namelijk een regeling opgenomen die voetgangers en fietsers bescherming moet bieden tegen letselschade. Nu heeft u in beginsel al voorrang op een woonerf, maar artikel 185 wvw bepaald dat een voetganger altijd recht op een schadevergoeding heeft bij een aanrijding. Zelfs al zou u zelf een verkeersfout maken, dan nog ontvangt u ten minste 50% van uw letselschade vergoed.
Rijdt of loopt u op de weg, dan dient u zoveel mogelijk rechts te houden. Er geldt echter een uitzondering voor het geval u op een woonerf loopt. Als voetganger mag u het woonerf in de volle breedte gebruiken. Dit recht is wettelijk verankerd in artikel 44 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens:
“Voetgangers mogen wegen gelegen binnen een erf over de volle breedte gebruiken.” Dus ook als u niet helemaal rechts loopt heeft u voorrang op een woonerf. Deze regel is vooral bedoeld voor kinderen die vaak op een woonerf spelen, hier is het woonerf ook voor bedoeld!
Een woonerf is een bijzondere weginrichting. Daarom staan in de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens bepalen in paragraaf 4,onder 5 bij bord G5 (erf) voorwaarden die aan een woonerf gesteld worden:
Hiervoor bespraken wij de bijzondere bescherming voor voetgangers op een woonerf. Dit geldt ook voor fietsers. Wordt u als fietser aangereden en had u geen voorrang op het woonerf, dan nog kunt u een letselschade vergoeding claimen van de tegenpartij. De enige voorwaarde is dat u door een auto aangereden bent of door een ander motorvoertuig. Daarbij geldt dat alle letselschade bedragen voor vergoeding in aanmerking komen, dus zowel de materiële schadeposten als de psychische schade, welke ook wel smartengeld genoemd wordt.
De maximumsnelheid in een woonerf is 15 km per uur. Deze snelheid geldt voor alle bestuurders. Helaas wordt hier vaak niet aan voldaan en wordt er veelvuldig te hard gereden. De kans op een aanrijding neemt hierdoor toe. Zeker met spelende kinderen levert dit grote gevaren op en veel ongevallen in een woonerf gebeuren dan ook doordat er geen voorrang gegeven wordt en te hard gereden wordt.
Bij ons advocatenkantoor werken momenteel 8 letselschade advocaten en 8 letselschadejuristen, ondersteund door juridisch medewerkers. Er zijn ook 2 LSA advocaten aan ons kantoor verbonden. LSA advocaat in een titel voor letselschade advocaten met meer dan 5 ervaring in het verhalen van letselschade na een auto ongeluk, fietsongeluk of bedrijfsongeval.
Oprichter van het kantoor en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor ondernemers en zwaar letsel.
Hajar is een ervaren letselschade advocaat. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring in het verhalen van letselschade voor cliënten die slachtoffer zijn geworden van (onder meer) een verkeers- of bedrijfsongeval.
Gertjan is aan de Vrije Universiteit Amsterdam afgestudeerd en door zijn vergaarde ervaring is hij de gedreven advocaat die u zoekt bij het verhalen van letselschade.
Wilt u ons team ontmoeten? Neem dan eens een kijkje op onze website. Klik hier voor het gehele team van ons in letselschade gespecialiseerde advocatenkantoor!
Krijgt u ten onrechte geen voorrang op een woonerf, dan is de tegenpartij aansprakelijk voor uw letselschade. In het geval u als voetganger of fietser aangereden wordt door een auto is de bestuurder van de auto zelfs altijd (deels) aansprakelijk. Daarbij is van belang dat alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid. Dit op grond van de WAM, de wet aansprakelijkheidsverzekering motorverkeer. In deze wettelijke regeling staat onder andere dat u een letselschadeclaim rechtstreeks bij de letselschadeverzekering in kun dienen.
Bent u aangereden door toedoen van een ander? Letselschade claimen gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat alle relevantie informatie over de schadeclaim, zoals de toedracht van het ongeval, het letsel en de schade die u door het verkeersongeval lijdt.
Een letselschadevergoeding bestaat ten eerste uit alle kosten die u maakt, daarbij kan gedacht worden aan:
Naast deze kosten komt inkomensschade voor vergoeding in aanmerking en schade als gevolg van een studievertraging. Voor de psychische schade als gevolg van de aanrijding ontvangt u een smartengeldvergoeding.
Rechtvaardigheid begint hier – Laat ons uw letselschadezaak onderzoeken
Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.
Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend. Vertel uw verhaal hieronder of bel direct naar +31229221892
Heeft u letselschade opgelopen of heeft u vragen? Laat ons u helpen uw recht te halen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult.
Brugman Letselschade Advocaten
Adam Smithweg 4
1689 ZW Zwaag (Noord-Holland)
Gebouw Startwijzer
Nieuwe Steen 44
1625 HV Hoorn
Smart Business Center
Robijnstraat 78
1812 RB Alkmaar
Brugman Letselschade Advocaten
Postbus 10
1687 ZG Wognum
WTC Almere TMOO
P.J. Oudweg 4
1314 CH Almere
Flight Forum 40
5657 DB Eindhoven
Capitool 10
7521 PL Enschede
Park Tower
Nieuwe Stationsstraat 20
6811 KS Arnhem
Martini
Paterswoldseweg 806
9728 BM Groningen
Centraal Station
Koningin Julianaplein 10
2595 AA Den Haag
Business Park
Newtonlaan 115
3584 BH Utrecht
Het Waalschip
Albert Plesmanweg 37-43
3088 GB Rotterdam
GebouwWest
Donauweg 10
1043 AJ Amsterdam