Onze letselschade advocaten helpen u 100% kosteloos!
Wilt u uw letselschade laten berekenen door een letselschade advocaat?

Letselschade berekenen na een verkeersongeval of bedrijfsongeval

Als letselschadeslachtoffer wilt u weten waar u aan toe bent, dat begrijpen wij heel goed. Want na een ongeval ontstaat er onzekerheid. Ten eerste over uw gezondheid, maar ook over uw financiële situatie. Kunt u nog werken en wie betaalt alle medische kosten?

Bij Brugman Letselschade Advocaten begrijpen wij uw zorgen heel goed. Daarom helpen wij u graag bij uw letselschade berekenen en het verhalen van uw letselschade op de aansprakelijke partij. Is er sprake van een eenzijdig verkeersongeval? Dan doen wij voor u een beroep op de schade-inzittendenverzekering. En bij een bedrijfsongeval is de werkgever aansprakelijk.

Icon

Laat uw letselschade berekenen door onze specialisten

Letselschade berekenen en verhalen is niet eenvoudig. Er zijn echter specialisten op dit gebied en deze vindt u bij Brugman Letselschade Advocaten. Samen met u gaan wij alle letselschadeposten na berekenen wij uw letselschade. Hierna verhalen wij uw letselschade kosteloos voor u.

Als slachtoffer van een ongeluk heeft u recht op kosteloos juridisch advies als er letselschade is. Dit is in de wet opgenomen. want zonder de juiste juridische hulp krijgt u vaak niet waar u recht op heeft. Letselschade berekenen is immers uiterst ingewikkeld.

Bij Brugman Letselschade Advocaten werken alleen ervaren en deskundige letselschade advocaten. Deze zijn opgeleid voor het maken van berekeningen en het verhalen van letselschade op de aansprakelijke partij. Neem voor het berekenen van uw letselschade en het verhalen hiervan daarom contact met ons op. Vul hier uw gegevens in of bel: 0800 278 4626 (gratis). Wij helpen u graag!

Icon

Welke letselschade wordt vergoed?

Een letselschade vergoeding omvat onder andere de volgende schadeposten:

 • Inkomensschade
 • Pensioenschade
 • Medische kosten
 • Reiskosten
 • (Extra) kinderopvang
 • Huishoudelijke hulp
 • Onderhoud huis en tuin
 • Extra energiekosten
 • Studievertraging
 • Reparatiekosten
 • Vervangingskosten
 • Ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • Smartengeld

Materiële schadeposten en smartengeld

Een letselschade vergoeding bestaat uit allerlei kosten, inkomensschade en pensioenschade. Al deze schadeposten zijn op geld waardeerbaar. Deze letselschade berekenen is echter niet eenvoudig. Er wordt daarom gebruikt gemaakt van richtlijnen en allerlei rekenprogramma’s. Voorbeelden van richtlijnen zijn de richtlijn huishoudelijke hulp, zelfwerkzaamheid en studievertraging. deze richtlijnen zijn opgezet door de Letselschade Raad.

Materiële schadeposten zijn op geld waardeerbaar. Bij smartengeld is dit anders. Smartengeld is namelijk een vergoeding voor leed dat niet op geld te waarderen is. Denkt u hierbij aan pijnklachten, angstklachten, verdriet en psychische klachten. Het is daarnaast een vergoeding voor psychische klachten.

Icon

Hoe bereken je letselschade?

Letselschade berekenen wordt gedaan door middel van een schadestaat. Hierop staan alle schadeposten die op uw situatie van toepassing zijn. Eerst wordt de reeds geleden letselschade berekend, zoals de kosten die u door een ongeval maakt. Soms is er zelfs al direct sprake van inkomensschade.

Inkomensschade wordt berekend door een vergelijking te maken tussen het inkomen voor en na het ongeval. Bij mensen in loondienst vindt een vergelijking van salarisspecificaties plaats. Bij zelfstandig ondernemers wordt gekeken naar jaarcijfers van voor het ongeval en na het ongeluk.

Letselschade wordt ook berekend door gebruik te maken van richtlijnen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij huishoudelijke hulp door mantelzorgers. Conform de richtlijn ‘Huishoudelijke hulp’ wordt voor de eerste 3 maanden na een verkeerongeval of bedrijfsongeval gerekend met een vaste vergoeding per week. De hoogte is afhankelijk van met name de gezinssituatie en de mate van beperking door het ongeval. Na 3 maanden wordt gewerkt met een vast uurtarief voor mantelzorgers (in 2021: € 10,00 per uur).

Hoe bereken je smartengeld?

Een smartengeldvergoeding berekenen gebeurt door rechtszaken uit het verleden te vergelijken met uw eigen situatie. Dit op basis van de Smartengeld gids. Hierin staan honderden gerechtelijke uitspraken over smartengeld. Bijvoorbeeld in het geval van een whiplash wordt er gekeken naar iemand met whiplashklachten van ongeveer dezelfde leeftijd en levensfase. Het in die zaak toegekende smartengeld dient dan als uitgangspunt voor de smartengeldberekening in uw situatie.

Icon

Schadevergoeding berekenen: huishoudelijke hulp

Het berekenen van letselschade op het gebied van huishoudelijke hulp gebeurt op grond van de richtlijn ‘Huishoudelijke hulp’. Conform deze richtlijn wordt onder huishoudelijke hulp verstaan:

“De behoefte aan huishoudelijke hulp door andere personen binnen of buiten het gezin, welke werkzaamheden onder andere bestaan uit schoonmaken, koken, boodschappen doen en kinderen verzorgen.”

Het gaat bij de richtlijn huishoudelijke hulp om mantelzorg (zorg door familie vrienden, kennissen). Het betreft de overname van de huishoudelijke taken die het letselschadeslachtoffer voor het ongeval verrichte en waarin nu een beperking is. Daarbij wordt er gewerkt met normbedragen:

 • Voor de 1e 3 maanden een vaste wekelijkse vergoeding afhankelijk van de gezinssituatie. Zo ontvangt in 2021 een gezin met kinderen ouder dan 5 jaar € 318,00 bij een zware beperking en € 159,00 bij een lichte beperking.
 • Na 3 maanden is de vergoeding € 10,00 per uur. Is er bijvoorbeeld een overname van  4 uur per week, dan bedraagt de schadevergoeding € 40,00 per week.

De richtlijn huishoudelijke hulp is alleen van toepassing op mantelzorg. Schakelt u een professionele schoonmaker is? Dan worden de werkelijke kosten vergoed door de letselschade verzekeraar.

Berekenen letselschade: onderhoud huis en tuin

Bij met name zwaar lichamelijk letsel is er vaak ook een beperking op het gebied van het onderhoud van de woning en in de tuin. Soms kan onderhoud even uitgesteld worden, maar dit is niet oneindig mogelijk. Er is dan sprake van een overname van taken. Dit kan door huisgenoten of vrienden, maar u kunt ook een professional inschakelen, bijvoorbeeld een schilder of een tuincentrum voor het plaatsen van een schutting.

Is er sprake van een tijdelijke beperking, dan worden vaak de werkelijke kosten betaald. Het gaat dan wel alleen om het arbeidsloon, materiaal zoals verf of de schutting komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Bent u blijvend beperking op het gebied van onderhoud of te wel zelfwerkzaamheid, dan vindt het letselschade berekenen plaats door middel van de richtlijn zelfwerkzaamheid. Op grond van deze richtlijn is er recht op een jaarlijkse vergoeding. De hoogte van deze letselschadevergoeding hangt af van het soort woning en de mate van beperking.

In 2021 ontvangt u bij een volledige beperking € 1287,00 per jaar als u in een onderhoudsrijke koopwoning met tuin woont. Het gaat dan om ene twee onder een kap of hoekwoning. Bij een tussenwoning is de jaarschade € 1029,00 en bij een vrijstaande woning € 1673,00.

Icon

Laat uw letselschade kosteloos door ons berekenen

Lijdt u letselschade door een verkeersongeval of bedrijfsongeval? Laat dan uw letselschade berekenen door een van onze ervaren en deskundige letselschade advocaten. Wij berekenen en verhalen uw letselschade altijd 100% kosteloos voor u op de aansprakelijke partij of svi- verzekering.

Vul hier uw gegevens in of bel: 0800 278 4626 (gratis). Wij helpen u graag!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar