Lijdt u letselschade door een aanrijding of bedrijfsongeval?
Vraag het één van onze gespecialiseerde advocaten

Ongeval? Uw letselschade advocaat in Diemen helpt u kosteloos!

U bent slachtoffer van een aanrijding, een bedrijfsongeval of hondenbeet. Of u bent gevallen over een gebrekkige weg. De kans is dan groot dat u hierdoor schade lijdt. Want als u aan een ongeval letsel overhoudt, dan maakt u kosten. En bij ernstig letsel kan er arbeidsongeschiktheid ontstaan. Dit zien wij vaak bij whiplash symptomen, botbreuken, rugpijn en hersenletsel. Een letselschade advocaat in Diemen kan dan goed van pas komen voor het indienen van een letselschade claim.

In deze bijdrage van onze letselschade advocaat  Friso W. Brugman leest u wat te doen na een aanrijding, een ongeval op het werk en een hondenbeet. Daarnaast vindt u hier wat te doen bij een val over een gebrekkig wegdek.

Bent u op zoek naar een letselschade advocaat in Diemen of een letselschade advocaat in Amsterdam? Neem dan contact op met Brugman Letselschade Advocaten. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag!

Wat te doen bij een aanrijding in Diemen?

U kunt nog zo voorzichtig zijn in het verkeer, anderen zijn dit vaak niet. Het gevolg is een aanrijding. Het kan dan gaan om een auto botsing of u bent aangereden op de fiets of als voetganger aangereden. Voor al deze situaties gelden andere wetten en regelingen. Wij bespreken deze in het vervolg van deze bijdrage.

Verschil kop- staart botsing en kettingbotsing?

Een auto- ongeluk kan voor vervelend letsel zorgen. Zo zien wij bij met name een kop-staart botsing en kettingbotsing veel nekklachten, ook wel whiplashklachten genoemd. Een whiplash is het meest voorkomende letsel bij een aanrijding met de auto. Ook bij een kettingbotsing worden vaak whiplash symptomen waargenomen. Maar ook ander letsel als een beenbreuk, rugklachten en zelfs hersenletsel en een dwarslaesie komen been auto botsing veelvuldig voor. Veel gestelde vragen zijn dan:

  • Heb ik recht op schadevergoeding?
  • Wie is aansprakelijk voor mijn letselschade?
  • Welke letselschade bedragen worden vergoed?
  • Heb ik recht op kosteloze rechtsbijstand?

Recht op schadevergoeding is is er bij een kop-staart botsing, kettingbotsing of een ander auto ongeluk eigenlijk bijna altijd. Bent u aangereden door een auto? Dan is deze persoon aansprakelijk. Omdat iedere auto in Nederland verplicht verzekerd is, kunt u uw letselschade claim direct bij de verzekeraar van de persoon die achterop is gereden indienen. Dit heet een WAM- verzekeraar. De rechten van passagiers zijn veel uitgebreider. Bij een auto botsing hebben zij altijd recht op een schadevergoeding bij een whiplash of ieder ander letsel. Dit op basis van de Schuldloze derden regeling.

De Schuldloze derden regeling houdt in dat passagiers bij een botsing tussen 2 of meer auto’s een verzoek tot schadevergoeding kunnen indienen bij de WAM verzekeraar van het voertuig waarin zij meereden. Alle letselschade, zowel de materiële schade als de immateriële schade, ook wel smartengeld, wordt vergoed.

Een eenzijdig ongeval of eigen verkeersfout

Een klapband waardoor u tegen de railing van de snelweg aanrijdt, een ongeval door gladheid of een eigen verkeersfout waardoor u letsel oploopt. Het zijn voorbeelden van auto ongevallen waarbij geen aansprakelijke persoon aansprakelijk gesteld kan worden. In deze gevallen biedt de schade-inzittendenverzekering (svi-verzekering) uitkomst. De toedracht is voor een letselschade uitkering op grond van de svi-verzekering namelijk niet van belang. Het enkele feit dat u letsel aan een verkeersongeval heeft overgehouden is genoeg voor het recht op een letselschade vergoeding.

Letselschade door een fietsongeluk, wat nu?

Bent u als fietser aangereden door een auto? Als fietsers aangereden worden, dan gelden er bijzondere regels. Deze worden de 50%- regel, de 100%- regel en de billijkheidscorrectie genoemd. Deze regelingen komen voort uit artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WVW). Fietsers zijn kwetsbare bestuurders. Immers, als u betrokken bent bij een fiets ongeluk, dan is de kans op ernstig letsel veel groter dan de bestuurder van de auto die u aanrijdt. Wordt u bijvoorbeeld als wielrenner aangereden of op de fiets op weg naar werk, dan kunt u hard ten val komen. Veel voorkomend letsel bij een aanrijding met een fietser en een auto is:

De 50% – regel en de billijkheidscorrectie

De 50% -regel houdt in dat bij aanrijding met fietsers altijd ten minste 50% van de letselschade vergoed wordt. Dus niet alleen als u als fietser aangereden wordt door een auto, maar ook als u eigen schuld aan het fiets ongeval heeft! Bij kinderen tot 14 jaar is de letselschade uitkering zelfs 100%. Daarom wordt dit de 100%- regel genoemd.

Maar de regeling gaat nog verder! Want onder omstandigheden ontvangt u zelfs bij eigen schuld tot 100% van uw letselschade vergoed. Dit is het geval bij:

  • ernstig letsel
  • als het motorrijtuig verzekerd is
  • u veel schade lijdt door de aanrijding

Als voetganger aangereden

Als een voetganger aangereden wordt op het zebrapad, dan is het duidelijk dat de auto of scooter aansprakelijk is. Voetgangers hebben voorrang op het zebrapad. Maar wat nu als oversteekt op een plek waar dit niet is toegestaan? Als u dan als voetganger aangereden wordt, is er dan ook recht op een letselschade uitkering? Het antwoord is ja! De regels die hiervoor bij een fietsongeluk golden, zijn ook van toepassing op een voetganger die wordt aangereden.

Wat te doen bij letsel na een bedrijfsongeval?

Na een bedrijfsongeval is er recht op een letselschade vergoeding. Maat wat is een bedrijfsongeval precies, met andere woorden, wat is de definitie van een bedrijfsongeval? Wie betaalt de letselschade na een arbeidsongeval en waar heb ik recht op? Het zijn veel gestelde vragen aan uw letselschade advocaat in Diemen.

De definitie van een bedrijfsongeval is “een ongeval tijdens het werk op de werkplek of tijdens vervoer, waarbij de medewerker gewond is geraakt en als gevolg hiervan letsel heeft opgelopen. Bijvoorbeeld als u van de trap gevallen bent op het werk, een ongeval op de bouwplaats, of letsel door zwaar tillen. Daarnaast valt onder een bedrijfsongeval ook een aanrijding tijdens werktijd!

In de meeste gevallen is er aansprakelijkheid van de werkgever bij een bedrijfsongeval. Wel dient u als letselschade slachtoffer te bewijzen dat u:

  • tijdens het werk een bedrijfsongeval is overkomen
  • dat u letselschade aan het bedrijfsongeval heeft overgehouden

Om aan deze bewijslast te kunnen voldoen moet u het bedrijfsongeval melden bij de werkgever. Is er sprake van blijvend letsel, ziekenhuisopname of een dodelijk bedrijfsongeval? Dan moet er melding bij de arbeidsinspectie gedaan worden door de werkgever. Als letselschade slachtoffer of nabestaande bij een dodelijk bedrijfsongeval mag u ook een melding bij de arbeidsinspectie doen.

Artikel 7:658 BW

In dit artikel is de werkgeversaansprakelijkheid omschreven. De werkgever moet er op basis van artikel 7:658 BW voor zorgen dat u veilig uw werk kunt doen. Overkomen u toch een bedrijfsongeval, dan dient de letselschade door het bedrijfsongeval op grond van artikel 7:658 BW vergoed te worden door de werkgever.

Letselschade door een hondenbeet, wat nu?

Een hondenbeet kom jaarlijks circa 80000 keer voor. Soms is er sprake van een oppervlakkige hondenbeet, maar als de hond doorbijt, dan kan dit lelijk letsel geven. Hierdoor kunt u beperkt raken in uw dagelijks leven, zowel zakelijk als in uw privé situatie. En doordat u een tetanusprik na een hondenbeet moet, maakt u medische kosten. Het is daarom verstandig om de hondenbezitter aansprakelijk te stellen als u door een hond gebeten bent.

De hondenbezitter is op grond van artikel 6:179 BW aansprakelijk voor schade toegebracht door de hond. Bent u dus gebeten door een hond en lijdt u schade? Stel dan de hondenbezitter aansprakelijk. Deze schade valt onder de dekking van de WA- verzekering.

Contact met een letselschade advocaat in Diemen

Lijdt u letselschade in Diemen en wilt u deze door een letselschade advocaat in Diemen claimen bij de tegenpartij? Neem dan contact met ons op. Onze letselschade advocaten in Amsterdam helpen u graag. En wij komen gewoon bij u thuis voor een letsel advies.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat in Amsterdam en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

 

Mensen lezen ook:

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar