Laat u door ons kosteloos informeren voor advies of antwoord op uw vraag.
Vraag het één van onze gespecialiseerde advocaten

Letselschade uitkering en bijstandsuitkering

Heeft u recht op een letselschade uitkering en ontvangt u een bijstandsuitkering? Let dan goed op! De bijstand heeft slechts een vangnetfunctie. Indien u zelf een inkomen heeft, bijvoorbeeld uit een letselschade uitkering, dan wordt u mogelijke gekort op uw bijstandsuitkering. U doet er daarom verstandig aan om bij een letselschade uitkering en bijstand een letselschade advocaat in de arm te nemen!

Recht op uitkering en bijstandsuitkering

Als u niet over voldoende middelen beschikt, dan heeft u recht op bijstand. U heeft alleen recht op een bijstandsuitkering als u zelf geen inkomen of vermogen heeft. Daarom spreken van een vangnetfunctie. Ontvangt u een letselschadevergoeding? Dan heeft u wel inkomen en vermogen volgens de wet.

De regels omtrent bijstand is opgenomen in de Participatiewet. Een letselschade uitkering kan dan van invloed zijn op uw recht op bijstand.

De beleidsvrijheid van de gemeente bij bijstand

Of een letselschade uitkering van invloed is op uw bijstandsuitkering verschilt sterk per gemeente. De gemeente heeft namelijk op het gebied van bijstand en letselschade beleidsvrijheid. Dit betekent dat zij zelf mogen bepalen of en in hoeverre een letselschade uitkering van invloed is op uw bijstandsuitkering.

Van groot belang is dat de gemeente weet waarom u een letselschade uitkering ontvangt. Bijvoorbeeld voor gemaakte kosten (eigen risico zorgverzekering, huishoudelijke hulp of inkomensverlies). De gemeente bepaalt per schadepost of deze van invloed is op uw bijstandsuitkering.

Welke schade is van invloed op de bijstand?

Heeft u een vergoeding gehad voor inkomensschade omdat u door een ongeval minder inkomen heeft? Deze schade wordt door de gemeente meestal aangemerkt als inkomen. Het door u ontvangen schadebedrag wordt in mindering gebracht op uw bijstandsuitkering.

Is de schadevergoeding bedoeld voor het betalen van specifieke kosten (zoals hulp in het huishouden)? De schade heeft dan een bijzondere bestemming. Er zal dan geen verrekening met de bijstand plaatsvinden.

Bijstand en smartengeld

Als u gewond raakt bij een ongeval, dan heeft u recht op smartengeld. De vraag of smartengeld verrekend moet worden met uw bijstandsuitkering is niet eenvoudig te beantwoorden. Door hun beleidsvrijheid is dit bij iedere gemeente verschillend. De ervaring van onze letselschade advocaten is dat een deel van uw letselschade uitkering vrij te besteden is.

Bijstand en vermogen

Indien u een letselschade uitkering ontvangt, is ook van belang dat u maar een maximaal bedrag aan spaargeld (vermogen) mag hebben naarst een bijstandsuitkering. Ook dit verschilt sterk per gemeente. Laat u daarom goed adviseren door een erkende en ervaren letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Met meerdere afspraaklocaties zijn wij altijd dichtbij!

Laat u kosteloos adviseren door een letselschade advocaat

Heeft u recht op een letselschade vergoeding en heeft u een bijstandsuitkering? Neemt u dan contact op met de letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten. Wij adviseren en helpen u graag! Wist u dat onze rechtsbijstand kosteloos is? Zowel uw letselschade als de kosten van rechtsbijstand worden verhaald op de aansprakelijke partij! U maakt voor onze hulp dus geen kosten!

Bel 0800 278 4626 (gratis) voor al uw vragen over letselschade en de bijstand. Mailen kan uiteraard ook. Kunt u niet naar ons kantoor komen? Geen probleem, onze letselschade advocaat bij u in de buurt komt gewoon bij u thuis om u te helpen met het verhalen van uw letselschade bij een bijstandsuitkering.

Lees ook: Letselschade HoornLetselschade AlkmaarLetselschade Den Helder

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Switch The Language

  Logo-Brugman-Wit

  Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

  Adres

  Brugman Letselschade advocaten
  Dick Ketlaan 2
  1687 CD Wognum

  Telefoonnummer

  0800 27 84 626

  E-mailadres

  contact@advocatenkantoorbrugman.nl

  Taalwisselaar