Hoe zit het met een verplichte letselschade verzekering in het verkeer?
Aan een aanrijding kunt u ernstig letsel overhouden en aan whiplashklachten, een breuk of hersenletsel houdt u een flinke schade over. Als u deze letselschade zelf zou moeten dragen, dan kunt u enorm in de financiële problemen komen. Daarom geldt er voor alle motorvoertuigen in Nederland een verplichte letselschade verzekering. Wordt u aangereden, dan biedt de tegenpartij dus altijd verhaal.
De verplichte verzekering van motorvoertuigen is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorverkeer. De belangrijkste wetsartikel die hierin staan geven het volgende aan:
- een letselschade claim dient binnen 3 jaar na het verkeersongeval ingediend te worden
- op iedere bezitter van een motorvoertuig rust een plicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten
- de letselschadeclaim kan direct bij de letselschade verzekeraar ingediende te worden.
Omdat de verplicht verzekering is opgenomen in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorverkeer wordt een autoverzekering ook wel een WAM– verzekering genoemd
Verzekering tegen letselschade bij een bedrijfsongeval
In 2021 werden er bijna 3500 bedrijfsongevallen in Nederland gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Alleen hoeven niet alle arbeidsongevallen gemeld te worden bij de arbeidsinspectie. Alleen als er sprake is van blijvend letsel, een ziekenhuisopname na een bedrijfsongeval en bij een dodelijk bedrijfsongeval hoeven bestaat deze meldplicht.
In werkelijkheid gebeuren er veel meer bedrijfsongevallen. Er rust een zorgplicht op werkgevers. Dit betekent dat u een werkgever aansprakelijk stellen kunt als u letsel aan een ongeluk op het werk overhoudt. Niet zelden is er sprake van ernstig letsel. Zo blijkt uit de literatuur dat breuken, oogletsel en zelfs hersen letsel en een dwarslaesie vaak het gevolg zijn van een bedrijfsongeval.
Ondanks dat er sprake kan zijn van ernstig letsel bij een ongeval op het werk, geldt er geen verzekeringsplicht voor werkgevers. In de praktijk blijken werkgevers echter wel vaak in het bezit te zijn van een letselschade verzekering. U kunt hier echter niet rechtstreeks een beroep op doen. U dient eerst de werkgever aansprakelijk te stellen. Deze zal dan de aansprakelijkheidsverzekering inschakelen voor het vergoeden van letselschade.
Wie is aansprakelijk bij een hondenbeet?
Aansprakelijk bij een hondenbeet is de bezitter van een hond. Dit staat met zoveel woorden beschreven in artikel 6:179 BW. Dit wetsartikel gaat over de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door dieren. Dit artikel luidt:
“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.
Letsel door een hondenbeet bestaat vaak uit een diepe wond en zelfs spierschade of zenuwletsel. Maar ook een oppervlakkige hondenbeet kan al voor pijnklachten en beperkingen zorgen. Ook heeft u als u gebeten door een hond bent recht op smartengeld.
Dekt wa verzekering letselschade?
Er bestaat ook voor een hondenbeet geen verzekeringsplicht. Een vraag die onze letselschade advocaten dan ook vaak krijgen is of de WA verzekering letselschade dekt na een hondenbeet. Dit is inderdaad het geval! Maar wist u dat bijna een half miljoen mensen in Nederland geen WA verzekering voor particulieren heeft? Daarom is het belangrijk om altijd te vragen of iemand verzekerd is tegen aansprakelijkheid.
Is er een letselschade verzekering? Dan dient u wel eerst de hondenbezitter aansprakelijk te stellen. In de aansprakelijkheidsbrief wordt dan verzocht de letselschade verzekering in te schakelen. Uw schadevergoeding ontvangt u dan van de aansprakelijkheidsverzekering.
Gratis juridische bijstand van een letselschade advocaat
De tegenpartij aansprakelijk stellen is niet eenvoudig. Een letselschade advocaat kan u echter helpen bij het claimen van uw letselschade. U weet dan zeker dat u de letselschade vergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
Ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade helpt u graag bij uw letselschadeclaim. Dit doen wij altijd volledig kosteloos! Wilt u ook gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 0f klik op onderstaande button en wij nemen direct contact met u op.