Lijdt u schade door een fietsongeluk?

Wij verhalen kosteloos uw letselschade!

Schadevergoeding letselschade na fiets ongeluk

U bent als fietser aangereden door een auto of scooter. Of u bent op een andere manier betrokken geraakt bij een fiets ongeluk. U heeft dan bijna altijd recht op een schadevergoeding en op gratis juridische bijstand bij het verhalen van letselschade. Hoe wij gratis voor u kunnen werken na een fiets ongeluk leest u hier!

Op deze pagina leest u belangrijke informatie voor als u betrokken bent geraakt bij een fiets ongeluk. Wij doen dit aan de hand van 7 veel gestelde vragen. Zit het antwoord op uw vraag er niet bij of wilt u gratis uw letselschade claimen op de tegenpartij? Onze letselschade advocaten helpen u graag!

7 meest gestelde vragen bij letselschade na een fiets ongeluk

 • Wat te doen na een fiets ongeluk?
 • Als fietser aangereden door en auto, wat nu?
 • Aanrijding fiets met fiets, wie is schuldig?
 • Op welke schadevergoeding heb ik recht?
 • Wat is smartengeld?
 • Doorrijden na ongeval, wat kan ik doen?
 • Wat doet een letselschade advocaat?

Wat te doen na een fiets ongeluk?

Een fiets ongeluk heeft gevolgen voor u, zowel op persoonlijk als op financieel gebied. Voor het verhalen van uw letselschade geven wij u graag een aantal tip. Hiermee voorkomt u discussie met de verzekeraar over de toedracht of uw schadevergoeding:

 • Vul altijd een schadeformulier in. Bent u als fietser aangereden door een auto, dan zal deze een schade- aanrijdingsformulier in de auto hebben. Hierop kan de toedracht van het ongeval worden ingevuld en zelfs getekend worden. Ook kunt u uw letsel noteren en de materiële schade. Door ondertekening van het aanrijdingsformulier staat het antwoord op de vraag “wie is schuldig bij de aanrijding” vast. Dit voorkomt discussie.
 • Maak foto’s van de schade. Dit kan  handig zijn voor het claimen van de fietsschade en overige materiële schade.
 • Noteer contactgegevens van getuigen. Hebben mensen het fiets ongeval zien gebeuren? Vraag dan om de contactgegevens van deze personen.
 • Laat uw letsel altijd beoordelen door een arts. Verzekeraars kunnen betwisten dat letsel en klachten niet van het ongeval komen. Bent u beoordeeld door een arts, dan staan letsel en klachten vast.
 • Schakel nadat u als fietser aangereden bent een letselschade advocaat in. U weet dan zeker dat uw belangen tegenover de tegenpartij goed behartigd worden en u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Als fietser aangereden door en auto, wat nu?

De algemene regel is dat wie schuldig is bij een aanrijding de schade moet betalen. Is een fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan geldt er een andere regeling. Fietser (en voetgangers) worden door de wet, de Wegenverkeerswet, gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Bij een fiets ongeluk met een auto is de kans op ernstig letsel ook groter dan bij een auto botsing. Daarom is er een bijzondere regeling van toepassing.

Op grond van deze regeling ontvangt een fietser bij een ongeluk tussen fiets en auto altijd een letselschade vergoeding, ook bij een verkeersfout van de fietser. Deze regeling is te vinden in artikel 185 wvw en houdt het volgende in:

 • motorvoertuig veroorzaakt ongeluk tussen fiets en auto: 100% van de letselschade wordt vergoed
 • fietser is schuldig aan verkeersongeluk tussen auto en fiets: automobilist is voor ten minste 50% aansprakelijk voor de letselschade.
 • fiets ongeluk tussen auto en fiets waarbij fietser kind is tot 14 jaar: schadevergoeding letselschade is altijd 100%

Op grond van artikel 185 wvw kunt u dus altijd succesvol een letselschade claim indienen. Daarbij is van belang dat bij eigen schuld van een fietser ten minste 50% van de schade vergoed wordt. De schadevergoeding van de letselschade kan oplopen tot 100% op grond van de billijkheidscorrectie.

Lees hier meer over de regeling van art. 185 wvw.

Hier vindt u informatie over de billijkheidscorrectie.

Aanrijding fiets met fiets, wie is schuldig?

De aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen fietser is geregeld in artikel 6:162 BW. Dit artikel gaat over de onrechtmatige daad en geeft antwoord op de vraag wie schuldig is bij een aanrijding tussen fietsers. Daarbij geldt dat de fietser die een verkeersfout maakt aansprakelijk is. Bijvoorbeeld omdat iemand bij het inhalen uw stuur raakt of u geen voorrang verleent.

De regeling van artikel 185 wvw geldt niet bij een aanrijding tussen fiets met fiets. U dient, als u als fietser aangereden bent door een andere fietser, dan ook te bewijzen dat de tegenpartij schuldig is. Wij adviseren u daarom om gegevens van getuigen te noteren of de politie te bellen. Deze kan in een proces verbaal schrijven wie schuldig is bij een aanrijding.

Op welke schadevergoeding heb ik recht?

Staat vast dat de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding? Dan heeft u recht op een schadevergoeding letselschade. Deze bestaat uit materiële schade en smartengeld. Materiële letselschade bedragen bestaat uit alle kosten die u maakt, zoals medische kosten en kosten voor hulp in het huishouden. Maar ook inkomensschade en een studievertraging vallen hieronder.

10 meest voorkomende letselschade bedragen:

 • inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • medische kosten
 • kosten huishoudelijke hulp
 • mantelzorg
 • onderhoudskosten huis en tuin
 • reiskosten
 • (extra) kinderopvang
 • smartengeld

Wat is smartengeld?

Naast materiële schade bestaat er recht op smartengeld, ook wel immateriële schade genoemd. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding voor alle schade welke niet op geld te waarderen is. Denk hierbij aan pijnklachten, verkeersangst en ander leed dat u is aangedaan omdat u als fietser aangereden bent.

Er is altijd recht op smartengeld, zowel bij licht letsel als zwaar letsel. U kunt dus altijd een letselschade claim indienen na een fietsongeluk. Onze letselschade advocaten helpen u hier graag en altijd volledig kosteloos bij.

Wilt u dat wij uw letselschade berekenen en smartengeld claimen bij de aansprakelijke partij? Bel 0800 278 4626 (gratis), vul ons contactformulier in of klik op onderstaande button. Wij helpen u graag.

Doorrijden na ongeval, wat kan ik doen?

Het gebeurt helaas steeds vaker. Uw wordt door een auto aangereden en de tegenpartij rijdt door. Is deze niet meer te achterhalen, dan dreigt u met lege handen te staan! Gelukkig is er een oplossing bij doorrijden na een ongeval. U kunt u dan aanspraak maken op een letselschade vergoeding vanuit het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze vergoed alle letselschade, inclusief het smartengeld.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een organisatie waarbij alle WAM- verzekeraars betrokken zijn. Het is een vangnet voor aanrijdingen waarbij er sprake is van:

 • doorrijden na een ongeval
 • een onverzekerd voertuig

Het verkrijgen van een schadevergoeding vanuit het Waarborgfonds is wel aan voorwaarden verbonden:

 • er moet geen andere partij zijn die uw letselschade vergoed.
 • de schade moet door een motorvoertuig zijn veroorzaakt.
 • bij doorrijden na een ongeval dient er binnen 14 dagen aangifte gedaan te worden.
 • u dient het ongeval en de schade te bewijzen, bijvoorbeeld door getuigen.

Bent u aangereden en is er sprake van doorrijden na een ongeval van de tegenpartij? Neem dan contact met een letselschade advocaat van ons kantoor op. Wij dienen dan de letselschade claim bij het Waarborgfonds motorverkeer in en zorgen ervoor dat uw schade vergoed wordt, ondanks dat de tegenpartij is doorgereden.

Wat doet een letselschade advocaat?

Schakelt u een letselschade advocaat van ons kantoor in, dan nemen wij alle zorgen op financieel gebied uit handen. Tijdens de intake bij u thuis of op een van onze 10 afspraaklocaties geven wij u een gratis letselschade advies. Hierin bespreken wij onder andere de gevolgen die het fietsongeluk voor u hebben. Vervolgens stellen wij de aansprakelijkstelling brief op waarmee wij de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Is de aansprakelijkheid erkend, dan zorgen wij dat u direct een voorschot op uw letselschade ontvangt en schakelen wij onze medisch adviseur in. Wij zorgen hiermee dat u de best mogelijke behandeling krijgt. Ook onderhandelen wij met de letselschade jurist van de verzekeraar, stellen een schadestaat op en regelen dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.

Contact met uw letselschade advocaat

Wilt u gratis juridische hulp bij letselschade na een ongeluk? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Bel 0800 278 4626, vul ons contactformulier in of klik op onderstaande button. Een letselschade specialist van ons kantoor neemt dan contact met u op.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een fiets ongeluk.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.

  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar