Laat u door ons kosteloos informeren voor advies of antwoord op uw vraag.
Vraag het één van onze gespecialiseerde advocaten

Verhalen shockschade familie en vrienden slachtoffer

Tot voor kort kon alleen het slachtoffer van een ongeval of medische fout zelf zijn of haar letselschade verhalen. Ouders, kinderen, vrienden of getuigen van een ongeval hadden geen recht op een schadevergoeding. Dit terwijl deze groep mensen vaak wel veel schade lijden door hetgeen zij ervaren. Het zien van een ongeval van een vriend of familielid lijdt immers tot een enorme shock. Hierdoor ontstaat niet alleen letselschade voor het slachtoffer zelf, maar ook voor de naasten van het slachtoffer.

Bent u getuige geweest van een ongeval van uw kind, ouder, ander familielid of vriend of vriendin? Heeft u door de shock angstklachten of herleeft u het ongeval? Dan is er mogelijk sprake van een shocksituatie. De kosten die u dan maakt om deze shock te behandelen, maar ook alle door deze shock geleden schade komen dan voor vergoeding in aanmerking.

Verhalen shockschade voor naasten van het slachtoffer

Shockschade staat niet in de wet. Het is in de rechtspraak ontstaan omdat veel naasten van een slachtoffer die het ongeval van dicht hebben meegemaakt vaak psychische hulp nodig hadden om hetgeen zij hebben ervaren te verwerken. De rechtspraak spreekt dan van shockschade. Maar wanneer heeft u hier nu als naaste van het slachtoffer recht op? En waar heeft u recht op?

Het recht op shockschade is uitgemaakt in een bekend arrest, het ‘Taxibus arrest‘. In deze zaak zag een moeder haar dochtertje overreden worden door een taxibus die achteruit reed en die het kleine meisje over het hoofd had gezien. De moeder had hierdoor psychische klachten opgelopen. Zij leed hierdoor schade. In dit arrest zijn de volgende voorwaarden aan shockschade gesteld:

– Het moet gaan om een directe confrontatie met de gevolgen van het ongeval. Dit betekent dat u als naaste het ongeval heeft gezien of kort na het ongeval bent gecontronteerd met de gevolgen van het ongeval. Dit is bijvoorbeeld het geval als u uw kind of ouder direct na het ongeval in het ziekenhuis ziet.

– Er moet sprake zijn van een erkend psychisch ziektebeeld. Dit houdt in dat een psycholoog moet vaststellen dat er inderdaad sprake is van een shocksituatie. Er moet, met andere woorden, sprake zijn van geestelijk letsel als gevolg van het ongeval.

Laat uw shockschade verhalen door een letselschade advocaat

Bent u getuige geweest van een ongeval of heeft u uw naaste kort na een ongeval gezien en bent u geconfronteerd met de gevolgen van dit ongeval? Dan heeft u recht op een volledige schadevergoeding. Al uw schade die u door de shock lijdt wordt dan vergoed, dus niet alleen de kosten van de psycholoog. Denkt u hierbij aan inkomensschade omdat u door de shock tijdelijk niet kunt werken.

Bij Brugman Letselschade Advocaten werken alleen ervaren en deskundige letselschade advocaten. Wij helpen u graag en volledig kosteloos. En onze letselschade specialisten werken in heel Nederland. Wij kunnen u dus altijd van dienst zijn.
Bel onze gratis letselschadehulplijn: 0800 2784626 of mail ons. Wij helpen u graag!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Switch The Language

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar