verkeersongeluk tijdens vakantie in Nederland
De schoolvakanties zijn weer begonnen! Voor het eerst in 3 jaar zijn er geen coronaregels en kunnen we weer op vakantie. Maar liefst 47% van alle vakantiegangers kiest er dit jaar voor om in Nederland op vakantie te gaan. We gaan dan met name met de auto. Maar door de drukte op de weg is de kans op een ongeluk wel groot. Wat nu te doen bij een verkeersongeluk tijdens vakantie in Nederland?
Ongeluk tijdens vakantie in Nederland
Is u een ongeluk tijdens vakantie overkomen, dan is dat heel vervelend. U had zich wel een andere vakantie voorgesteld. Maar door het ongeluk krijgt u ook nog eens te maken met letsel en daardoor klachten en beperkingen. Hierdoor kunt u ook letselschade lijden.
Bent u op weg naar de vakantiebestemming in Nederland of terug naar huis in Nederland aangereden, dan is gewoon Nederlands recht van toepassing. Ook als u door een auto met buitenlands kenteken bent aangereden. Bent u aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan wordt de letselschade door het verkeersongeluk altijd betaald. In Nederland geldt namelijk een verzekeringsplicht voor alle motorrijtuigen.
Omdat alle motorvoertuigen in Nederland verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid, kan de letselschade claim direct bij de letselschade verzekeraar van de tegenpartij ingediend worden. U hoeft dus niet eerst de tegenpartij aansprakelijk te stellen.
Gratis rechtsbijstand bij een verkeersongeluk in Nederland
In Nederland is het ook goed geregeld met de kosten van rechtsbijstand. Want wist u dat u bij een verkeersongeluk in Nederland recht heeft op gratis hulp van een letselschade advocaat? Dit recht is in de wet opgenomen. U kunt dus altijd gratis een beroep doen op een van onze letselschade advocaten.
Wie is schuldig bij een aanrijding?
Bent u aangereden, dan is natuurlijk de vraag wie schuldig is bij een aanrijding. Bij een kop-staart botsing of kettingbotsing is dit in de meeste gevallen het achterop rijdende motorvoertuig. Bijvoorbeeld omdat u van achteren wordt aangereden bij een rood stoplicht. Of omdat iemand de file te laat opmerkt. Verder gebeuren er veel ongelukken doordat men de voorrangregels niet in acht neemt.
Vooral bij een rotonde gaat het nog wel eens mis, maar ook bij een kruispunt als u van rechts komt. In beide gevallen is de persoon die geen voorrang verleent schuldig en aansprakelijk voor het letsel dat u door de aanrijding lijdt.
Als voetganger of fietser aangereden
Bent u als voetganger of fietser aangereden aangereden door een auto tijdens vakantie? In Nederland staat in artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) dat de automobilist altijd schuldig is aan de aanrijding. Dit geldt ook als u door een scooter of ander motorrijtuig aangereden bent.
Deze regeling bij een fiets ongeluk ziet er als volgt uit:
- de automobilist maakt een verkeersfout: uw volledige letselschade wordt vergoed
- geeft u zelf geen voorrang als fietser? Ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed
- is uw kind tot 14 jaar op de fiets aangereden? Dan wordt altijd de volledige letselschade betaald.
Wat te doen na een verkeersongeluk tijdens vakantie in Nederland
Heeft u een aanrijding in Nederland meegemaakt tijdens uw vakantie in Nederland? U dient dan aan te tonen dat dat de tegenpartij aansprakelijk is. Dit doet u onder andere door:
- een schadeformulier in te vullen
- foto’s te maken van het ongeluk
- namen en adresgegevens van verzekeraars te vragen
- bij doorrijden na een ongeluk de politie te bellen
- zo snel mogelijk een letselschade advocaat in te schakelen
Gratis hulp bij letselschade na een verkeersongeluk in Nederland
Bent u betrokken bij een auto ongeluk of bent u als fietser aangereden? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Wij staan u altijd gratis bij en zorgen dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.
Bel voor gratis help bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.