Laat u door ons kosteloos informeren voor advies of antwoord op uw vraag.
Vraag het één van onze gespecialiseerde advocaten

Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen

Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen | Ieder motorvoertuig in Nederland is verplicht verzekerd tegen de gevolgen van ongevallen. Een van deze gevolgen is letselschade. Deze bijdrage behandelt het belangrijkste artikelen uit de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM).

Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen

De Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen is van toepassing op alle verkeersongevallen waarbij een motorvoertuig betrokken is. Denk hierbij aan een auto, maar ook een motor, scooter, brommer en sommige varianten van elektrische fietsen.

Het grote voordeel van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen is wel dat niet de bezitter van het motorvoertuig zelf aansprakelijk gesteld hoeft te worden. Op grond van artikel 6 van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen kan de WAM- verzekeraar rechtstreeks worden aangesproken. Er hoeft dus niet gezocht te worden naar de bezitter van het motorvoertuig. En dat is van belang omdat de bestuurder en de bezitter van een motorvoertuig verschillende personen kunnen zijn, bijvoorbeeld bij een lease auto.

Stuiting verjaring Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen

Bij letselschade geldt in beginsel een verjaringstermijn van 5 jaar. Op grond van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen is dit echter maar 3 jaar. Het is dus bij een verkeersongeval belangrijk dat u de WAM- verzekeraar binnen deze termijn aansprakelijk stelt. Daarbij geldt dat een stuiting van de verjaring jegens de verzekeraar ook de verjaring jegens de bezitter van het motorvoertuig stuit.

Stuiting van de verjaring kan op basis van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen door middel van iedere onderhandelingsactie. Dus zodra u de verzekeraar laat weten aanspraak te maken op schadevergoeding, stuit u de verjaring. Na de stuiting kan de zaak niet verjaren. Pas als de verzekeraar per aangetekende brief laat weten de onderhandelingen te staken, gaat er een nieuwe verjaringstermijn van 3 jaar lopen.

Waarborgfonds

Soms is het motorvoertuig dat de aanrijding veroorzaakt niet verzekerd. Of de dader is doorgereden. Voor deze situaties is artikel 23 van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen van belang. Dit artikel van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen gaat over het Waarborgfonds. Deze betalen de letselschade als de verzekeraar van het aansprakelijke motorvoertuig onbekend is of als het motorvoertuig onverzekerd is.

Verhaal uw letselschade op de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen

Indien u letselschade wilt claimen op grond van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen, dan dient u de verzekeraar aansprakelijk te stellen. In deze aansprakelijkstelling dient u diverse belangrijke zaken te zetten. De letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten helpt u hier graag bij. En wij helpen u volledig kosteloos! Zowel uw letselschade als de kosten voor rechtsbijstand komen voor rekening van de WAM- verzekeraar.

Contact met uw letselschade advocaat

Lijdt u letselschade door een ongeval? Onze letselschade advocaat verhaalt uw letselschade kosteloos voor u. Met afspraaklocaties in Alkmaar, Hoorn, Wognum (A7) en Purmerend zijn wij altijd dichtbij. Bel 0800 278 4626 (gratis) of mail ons voor het kosteloos verhalen van uw letselschade op grond van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen.

Lees ook: Letselschade na verkeerongevalSchadeposten letselschade – Letselschade bedrijfsongeval

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Switch The Language

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar