Claimen emotionele schadevergoeding na een ongeval
Een auto botsing, als fietser aangereden of een bedrijfsongeval, als u hierbij gewond raakt dan is er sprake van letselschade. U kunt dan naast alle materiële schadeposten ook emotionele schadevergoeding claimen. In deze bijdrage gaan wij hier uitgebreid op in. Want er vaker recht op emotionele schadevergoeding dan u wellicht denkt. Want niet alleen het letselschade slachtoffer zelf heeft recht op deze schade, ook familieleden en zelfs vrienden kunnen recht hebben op een vergoeding van emotionele schade.
Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding en bent u op zoek naar een letselschade jurist of letselschade advocaat? Bij Brugman Letselschade Advocaten wordt u bij uw letselschade claim altijd geholpen door een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt. Want met meer dan 10 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij.
Bel voor kosteloze rechtsbijstand na een ongeval 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in, u hoort dan binnen 1 uur van ons. Ook in de avond en het weekend!
Wat is emotionele schadevergoeding?
Emotionele schadevergoeding is een vergoeding voor de gevolgen die het verkeersongeval, bedrijfsongeval of de hondenbeet op uw persoon heeft. Bij een ongeval kunt u namelijk allerlei klachten en beperkingen oplopen, maar ook kunnen er psychische klachten ontstaan. Zo komt het na bijvoorbeeld een aanrijding van achteren veelvuldig voor dat er naast pijn in de nek door de aanrijding ook verkeersangst ontstaat. Deze kan soms zelf ontaarden in een post traumatische stressstoornis. Maar ook andere psychische klachten kunnen onderdeel zijn van de emotionele schadevergoeding.
Emotionele schadevergoeding wordt ook wel immateriële schade of smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor onder andere:
- Pijnklachten (nekklachten, hoofdpijn na aanrijding, pijn van een breuk)
- Angstklachten (verkeersangst of angst om met machines te werken)
- Herbelevingen van het ongeval
- Een Post traumatische stressstoornis (PTSS)
- Boosheid
- Frustratie
- Verdriet om wat er gebeurd is of om de gevolgen van het ongeval
- Vermindering of gemis aan levensvreugde
- Ontsierende littekens
Wat is het verschil tussen emotionele schadevergoeding en materiële schade?
Als er na een auto botsing of ongeval op het werk pijnklachten en angstklachten ontstaan, dan kun je niet het smartengeld berekenen. Dit is nu juist het lastige van smartengeld, het is niet op geld te waarderen. Dit is anders bij materiële schadeposten. Deze schadevergoeding kan concreet berekend worden. Mist u bijvoorbeeld inkomen door een fiets auto ongeluk, dan kan het salaris voor en na het ongeval met elkaar vergeleken worden. Zo kunt u de materiële letselschade berekenen. Andere materiële schadeposten die eenvoudig te berekenen zijn zijn onder andere:
- het wettelijke eigen risico
- kosten van de fysiotherapeut of psycholoog
- eigen bijdragen medische hulpmiddelen en medicijnen
- huishoudelijke hulp
- reiskosten
- studievertraging
Voor een compleet overzicht van de materiële schadeposten kunt u hier klikken.
Smartengeld berekenen, hoe doe je dat?
Als iemand gewond raakt bij een ongeval, dan is er recht op een emotionele schadevergoeding. Niet alleen bij zwaar lichamelijk letsel, maar ook bij tijdelijk en licht letsel. De hoogte van de vergoeding is uiteraard wel verschillend. De hoogte van de smartengeldvergoeding hangt onder andere af van de aard en ernst van het letsel, de duur van het letsel en van de klachten en beperkingen, de leeftijd van het letselschade slachtoffer en de gevolgen die het aanrijding of het arbeidsongeval voor deze persoon hebben.
Smartengeld berekenen is niet mogelijk, maar toch dient de letselschadevergoeding begroot te worden door een letselschade advocaat. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Smartengeld gids. Dit is een uitgave van de ANWB en de Smartengeldgids bevat honderden gerechtelijke uitspraken. Hierin is onder andere ook een letselschadebedrag toegekend. Deze uitspraken dienen als referentiekader voor een smartengeld berekening in een concrete situatie.
Voorbeeld berekenen smartengeldvergoeding
Stel iemand van 30 jaar overkomt een verkeersongeval. Hij of zij is als voetganger aangereden door een auto. Bij deze auto botsing tussen de auto en de voetganger is ernstig letsel bij de voetganger ontstaan. Er zijn whiplashklachten na de aanrijding, maar er is ook hersenletsel en een tibia plateau fractuur geconstateerd. Het letselschade slachtoffer werkte 32 uur per week en had als hobby fietsen. Dit kan door het ongeval blijvende niet meer.
Voor de smartengeld berekening wordt er nu in de Smartengeld gids gezocht naar iemand met (ongeveer) gelijk letsel, van dezelfde leeftijd en die ook arbeidsongeschikt is geraakt en geen hobby meer kan uitvoeren. Deze exacte persoon is bijna nooit te vinden. Daarom wordt er gekeken naar een zaak uit de Smartengeldgids die ongeveer vergelijkbaar is.
Stel de persoon uit de smartengeldgids ontving een smartengeldvergoeding van € 5.000,00, maar bij die persoon was er geen sprake van arbeidsongeschiktheid. Het smartengeld in de concrete zaak wordt dan verhoogd naar bijvoorbeeld €7.500,00.
Eigenlijk wordt een emotionele schadevergoeding vastgesteld door schattingen en wordt er over de hoogte van het smartengeld onderhandeld tussen de letselschade advocaat en de verzekeraar. Dit kan helaas niet anders omdat smartengeld niet te berekenen is.
Kosteloos emotionele schadevergoeding claimen
Wilt u naast materiele schade een emotionele schadevergoeding claimen? Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade kosteloos voor u op de aansprakelijke partij. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.