Bent u getuige geweest van een ongeval van een familielid of bekende?
Dan heeft u recht op een schadevergoeding

Wat is shockschade en welke schade wordt vergoed?

Als iemand door een aanrijding of bedrijfsongeval gewond raakt, dan heeft deze persoon recht op een schadevergoeding.. Maar hoe zit het als u getuige bent van een ernstig ongeluk met letsel of overlijden tot gevolg. Of als uw kind ouder betrokken is bij een ongeluk. Als u hierdoor zelf schade lijdt, komt u dan ook in aanmerking voor een letselschade vergoeding? Dit is het leerstuk van de shockschade.

Tot enkele jaren geleden konden getuigen en familie van een slachtoffer geen schadevergoeding vorderen. Daar is echter verandering in gekomen sinds het zogeheten ‘Taxi bus arrest‘. Sinds dit arrest hebben ook anderen dan het slachtoffer zelf recht op een schadevergoeding, shockschade genoemd. Daarnaast kan er recht zijn op een vergoeding van affectieschade.

Aan een schadevergoeding bij shockschade en affectieschade zitten voorwaarden verbonden. Onze letselschade advocaten informeren u hier graag over. Wilt u weten of u recht heeft op shockschade en affectieschade en op welke vergoeding u recht heeft? Klik op onderstaande button of bel direct 0800 278 4626 (gratis) en wij komen direct voor u in actie.

Schadevergoeding bij shockschade

Is uw kind, partner of ouder een ongeval overkomen en heeft u dit ongeval zien gebeuren? Of bent u kort na het ongeval geconfronteerd met het ernstige letsel of overlijden van een naaste? Dit is voor u uiteraard een heel traumatische ervaring. Hierdoor kunt u tijdelijk of voor lange tijd arbeidsongeschikt raken, uw studie tijdelijk on hold zetten of heeft u psychische hulp nodig.

Op grond van het Taxi-bus arrest kunt u voor de letselschade die u hierdoor lijdt, een schadevergoeding ontvangen. Alle schade wordt in dit geval betaald. Dus inkomensschade, schade door een studievertraging en de kosten van de psycholoog of het eigen risico van uw zorgverzekeraar. Tevens bestaat er bij shockschade recht op een vergoeding van smartengeld. Dit houdt in een vergoeding voor uw verdriet en het leed dat u is aangedaan door het ongeluk van uw kind, broer of zus dan wel ouder.

Wat zijn de shockschade vereisten?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een vergoeding van shockschade. Omdat het recht op shockschade niet in de wet is verankerd, vinden wij de shockschade vereisten in het taxi bus arrest zelf. Later zijn de vereisten in de rechtspraak verruimd. Wilt u in aanmerking komen oor een vergoeding van shockschade, dan dient u aan deze vereisten te voldoen:

 • U dient het ongeluk waargenomen te hebben of direct met de ernstige gevolgen geconfronteerd zijn.
 • De waarneming van het ongeval of de gevolgen hiervan hebben bij u een shock teweeg gebracht.
 • Door deze shock is er een erkend ziektebeeld opgetreden. Dit betekent eigenlijk dat u door een psycholoog gezien bent
 • Meestal is een affectieve band vereist, zoals bij familie. Deze voorwaarde wordt wel steeds ruimer genomen.

Shockschade claimen

Het verhalen van shockschade is niet eenvoudig. U dient immers eerst te bewijzen dat u aan de shockschade vereisten voldaan heeft. Komt u voor shockschade in aanmerking? Dan dient de tegenpartij aansprakelijk gesteld te worden. Dit is de persoon die het slachtoffer heeft aangereden of de werkgever in geval van werkgeversaansprakelijkheid. Door het toebrengen van de shock heeft deze namelijk jegens u zelf een onrechtmatige daad gepleegd. De rechtsgrond is hiermee artikel 6:162 BW, dit artikel gaat over onrechtmatige daad. 
Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het claimen van shockschade. Wij bieden u hierbij gratis juridische bijstand. Wij:

 • onderzoeken of u aan de shockschade vereisten voldoet
 • stellen een aansprakelijkstelling brief op
 • zorgen dat de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt
 • regelen direct een voorschot voor u
 • schakelen onze medisch adviseur in
 • onderhandelen met de letselschade jurist van de verzekeraar
 • zorgen voor een maximale schadevergoeding

 

Affectieschade en shockschade

Naast shockschade kunt u ook nog recht hebben op affectieschade. Dit is een smartengeldvergoeding voor naasten van een verkeersongeval of arbeidsongeval. Slechts een aantal in de wet opgenoemde personen komt voor affectieschade in aanmerking. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat affectieschade en shockschade naast elkaar kunnen lopen.

Lees meer over affectieschade

Contact met uw letselschade advocaat

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor shockschade of affectieschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Bij ons krijgt u altijd een gratis letselschade advies van een ervaren en deskundige letselschade specialist en verhalen wij gratis uw letselschade.

Bel voor hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Dan neemt een van onze letselschade advocaten vandaag nog contact met u op.

 • Dezelfde werkdag nog persoonlijke hulp.
 • 7 dagen per week in heel Nederland
 • Meer dan 3.000 cliënten in 14 jaar
 • Volledig kosteloze hulp bij het verhalen van letsel- en overlijdensschade.

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman-orde-van-advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Logo-Brugman-Wit

  Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

  Adres

  Brugman Letselschade advocaten
  Dick Ketlaan 2
  1687 CD Wognum

  Telefoonnummer

  0800 27 84 626

  E-mailadres

  contact@advocatenkantoorbrugman.nl

  Taalwisselaar