Onze letselschade advocaten leggen het uit!
Smartengeld berekenen, hoe doe je dat?

Hoe kun je smartengeld berekenen?

U bent betrokken geraakt bij een aanrijding of gebeten door een hond. Dan heeft u recht op een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit materiële schade en smartengeld. Op deze pagina geven wij antwoord op volgende vragen:

 • wat is smartengeld?
 • hoe kun je smartengeld berekenen?
 • op welke smartengeldvergoeding heb ik recht?

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding als u door een ongeluk pijn lijdt, verdriet heeft of uw levensvreugde verminderd is door het letsel. Het is een onderdeel van uw letselschade vergoeding en er is altijd recht op. Bij zwaar letsel en lichte klachten. Wij leggen u in dit artikel uit hoe letselschade berekend wordt.

De hoogte van het smartengeld berekenen

Na een ongeval is er recht op letselschade. Deze bestaat uit alle materiële schade zoals inkomensschade en medische kosten. Deze schade is vrij eenvoudig te berekenen. Anders is dit bij smartengeld. Want hoe berekenen je een de hoogte van een vergoeding voor pijnklachten, angst, stress en misschien zelfs psychische schade? Met andere woorden, hoe bepaal je de hoogte van het smartengeld?

Er is helaas geen smartengeld calculator die uw smartengeldvergoeding eenvoudig kan berekenen. Smartengeld berekenen vindt plaats op basis van:

 • uw persoonlijke situatie
 • de rechtspraak

Smartengeld berekenen gebeurt ten eerste op basis van uw persoonlijke situatie. Van belang is onder andere:

 • de aard en ernst van letsel
 • de duur van het letsel (kortdurend of chronisch)
 • het percentage blijvende invaliditeit
 • de gevolgen van het ongeval voor u
 • uw leeftijd
 • de toedracht van het ongeluk

Naast deze persoonlijke factoren speelt de rechtspraak een rol bij het smartengeld berekenen. Uw letselschade advocaat zoekt in de rechtspraak (jurisprudentie) naar vergelijkbare letselschade zaken. De smartengeldvergoeding in een dergelijke zaak wordt dan mede als uitgangspunt genomen voor het berekenen van het smartengeld. De ANWB heeft deze jurisprudentie verzameld in de smartengeldgids.

Smartengeld: voorbeelden uit de praktijk

Nu u weet welke factoren belangrijk zijn bij het berekenen van smartengeld, wilt u uiteraard ook weten hoe hoog uw smartengeld is. Vraag dit gerust aan onze letselschade advocaten. Druk op onderstaande button en geef aan wat u is overkomen. Wij nemen dan contact met u op en geven een indicatie van het smartengeld.

Om u vast een indicatie te geven over de hoogte van smartengeld, treft u hier een aantal voorbeelden aan. Heeft u vragen of wilt u uw smartengeld laten berekenen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn er graag voor u!

Smartengeld na een aanrijding

Een vrouw is met 40 km/uur van achteren in de auto aangereden. Bij deze kop-staart botsing ontstonden direct na de aanrijding nekklachten. Deze whiplashklachten breidde zicht uit met hoofdpijn, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Uit een expertise volgt dat er sprake is van een post- whiplashsyndroom. Als gevolg hiervan ontstonden er diverse beperkingen op persoonlijk gebied en ontstonden er relatieproblemen. Deze persoonlijke factoren maakte dat zij een smartengeldvergoeding ontving van ruim € 13.500,00.

Arbeidsongeschikt na kop-staart botsing

Een jonge man is door een andere bestuurder van achteren aangereden bij een kop-staart botsing. Hierbij liep hij whiplash symptomen op.  Ten gevolge van dit auto ongeval heeft hij een whiplash en hersenschudding opgelopen, waardoor hij ook arbeidsongeschikt raakte. De smartengeldvergoeding werd door de rechtbank vastgesteld op bijna € 50.000,00

Bedrijfsongeval met ernstig knieletsel

Een jongen van 19 loopt ernstig knieletsel op tijden het werk. Hij werd lange tijd in het ziekenhuis opgenomen waarna revalidatie volgde. Door het bedrijfsongeval moest hij van werk wisselen en kon hij zijn hobby’s niet meer uitvoeren als vóór het bedrijfsongeval. Er was sprake van een percentage blijvende functionele invaliditeit van maar liefst 13%. De vergoeding bedroeg € 11.000,00.

Arbeidsongeschiktheid en littekens na hondenbeet

Een 23- jarige vrouw wordt gebeten door een hond in haar been. Als gevolg van de hondenbeet ontstaat er ernstig letsel. Zij wordt 1 week in het ziekenhuis opgenomen en raakt voor 2 jaar arbeidsongeschikt. Ook zijn er blijvende ontsierende littekens waarbij ook nog eens problemen in de wondgenezing en veel pijnklachten ontstaan. Er waren voorts lange tijd bewegingsbeperkingen. De rechtbank heeft het smartengeld berekend op € 4300,00.

Smartengeld in Nederland te laag!

Uit deze smartengeld voorbeelden is af te leiden dat de smartengeldvergoedingen in Nederland (te) laag zijn. Brugman Letselschade Advocaten maakt zich hard voor een verhoging van het smartengeld. Dit doen wij onder andere door in letselschade zaken een zo hoog mogelijke smartengeldvergoeding te vorderen. Gelukkig worden er met succes de laatste jaren steeds hogere bedragen betaald, maar blijft Nederland achter bij de ons omringende landen. Een slechte ontwikkeling en wij blijven ons hard maken voor een eerlijke vergoeding.

Smartengeldvergoeding claimen

Is u een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet overkomen? Wilt u de hierdoor geleden letselschade claimen? Wij verhalen de materiële schade en het smartengeld. Gebruik onderstaande button voor gratis juridische hulp bij letselschade.

5 meest gestelde vragen bij letselschade

Wie hebben recht op smartengeld?

Als u een ongeluk is overkomen en een ander is hiervoor aansprakelijk, dan heeft u recht op smartengeld. Daarnaast kunt u aanspraak maken op een smartengeldvergoeding bij een eenzijdig ongeval of bij eigen schuld. U heeft dan een schade-inzittendenverzekering nodig.

Per 1 januari 2019 hebben ook naasten van een slachtoffer met ernstig letsel en nabestaanden van een dodelijk ongeval recht op smartengeld. Dit wordt affectieschade genoemd. Het gaat om vaste bedragen. Meer informatie over affectieschade leest u door op de link te klikken.

Wat is letselschade eigenlijk?

Letselschade is de schade die u lijdt omdat u aan een ongeval letsel, verwondingen of klachten heeft overgehouden. Een letselschade vergoeding bestaat uit materiële schade als het verplicht eigen risico, kosten voor huishoudelijke hulp en schade in het inkomen. Daarnaast bestaat het uit immateriële schade (smartengeld).

Wie is aansprakelijk voor mijn letselschade?

Bij een aanrijding is de persoon die u van achteren aangereden heeft aansprakelijk. In het geval van een bedrijfsongeval kunt u de werkgever aansprakelijk stellen. Bent u gebeten door een hond? Dan is de hondenbezitter aansprakelijk voor uw letselschade.

Hoe stel ik iemand aansprakelijk?

U stelt iemand aansprakelijk met een aansprakelijkheidsbrief. Hierin geeft u aan wat u is overkomen en welke schade u hierdoor lijdt. Maar u dient ook de verjaringstermijn te stuiten en andere essentiële informatie te vermelden. U leest er hier meer over. Wilt u er zeker van zijn dat alles in de aansprakelijkstelling staat? Laat uw belangen dan behartigen door een letselschade advocaat.

Wat kost een letselschade advocaat?

De hulp van onze letselschade advocaten is gratis voor u. De verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij vergoed onze kosten, dit is zo geregeld in de wet.

Wilt u gratis juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade waaronder een smartengeldvergoeding? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul onderstaand contactformulier in.

 • 8 + 51 =

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar