Hoe kunt u smartengeld berekenen?
Op deze pagina verstrekken wij u zoveel mogelijk informatie over smartengeld. Bent u bijvoorbeeld betrokken geraakt bij een aanrijding of bent u gebeten door een hond? Dan heeft u recht op een letselschadevergoeding. Deze bestaat uit materiële schade en smartengeld. Op deze pagina geven wij onder andere antwoord op volgende vragen:
- wat is smartengeld?
- hoe kunt u smartengeld berekenen?
- op welke smartengeldvergoeding heb ik recht?
Wat is smartengeld?
Smartengeld is een schadevergoeding als u door een ongeluk pijn lijdt, verdriet heeft of uw levensvreugde verminderd is door het letsel. Het is een onderdeel van uw letselschadevergoeding en er is altijd recht op. Bij zwaar letsel en lichte klachten. Wij leggen u in dit artikel uit hoe letselschade berekend wordt.
De hoogte van het smartengeld berekenen
Na een ongeval is er recht op letselschade. Deze bestaat uit alle materiële schade zoals inkomensschade en medische kosten. Deze schade is vrij eenvoudig te berekenen. Anders is dit bij smartengeld. Want hoe berekent u de hoogte van een vergoeding voor pijnklachten, angst, stress en misschien zelfs psychische schade? Met andere woorden, hoe bepaalt u de hoogte van het smartengeld?
Er is helaas geen smartengeld calculator die uw smartengeldvergoeding eenvoudig kan berekenen. Smartengeld berekenen vindt plaats op basis van:
- uw persoonlijke situatie
- de rechtspraak
Smartengeld berekenen gebeurt ten eerste op basis van uw persoonlijke situatie. Van belang is onder andere:
- de aard en ernst van letsel
- de duur van het letsel (kortdurend of chronisch)
- het percentage blijvende invaliditeit
- de gevolgen van het ongeval voor u
- uw leeftijd
- de toedracht van het ongeluk
Naast deze persoonlijke factoren speelt de rechtspraak een rol bij het smartengeld berekenen. Uw letselschade advocaat zoekt in de rechtspraak (jurisprudentie) naar vergelijkbare letselschadezaken. De smartengeldvergoeding in een dergelijke zaak wordt dan mede als uitgangspunt genomen voor het berekenen van het smartengeld. De ANWB heeft deze jurisprudentie verzameld in de smartengeldgids.
Kan er verhoging of verlaging plaatsvinden bij smartengeld
Bij het berekenen van de hoogte van het smartengeld wordt er gekeken naar blijvende invaliditeit na een ongeluk. Het percentage van deze invaliditeit wordt vervolgens omgerekend naar geld. Omdat dit niet altijd even eenvoudig te berekenen is, kunnen er een aantal zaken zijn die tot een verhoging of verlaging van het smartengeld bedrag kunnen leiden:
- Wanneer er later verlies van een baan plaatsvindt = verhoging smartengeld
- Ondanks de opgelopen invaliditeit ondervindt iemand geen last van het ongeluk = verlaging smartengeld
- Hobby’s kunnen niet meer worden uitgeoefend = verhoging smartengeld
- Er moeten meerdere operaties plaatsvinden = verhoging smartengeld
- Het slachtoffer lijdt aan verminderde levensvreugde sinds het ongeluk = verhoging smartengeld
- Invaliditeit is minder blijvend dan aanvankelijk is ingeschat = verlaging smartengeld
- Er is geestelijk letsel opgelopen náást het lichamelijk opgelopen letsel = verhoging smartengeld
Smartengeld: voorbeelden uit de praktijk
Nu u weet welke factoren belangrijk zijn bij het berekenen van smartengeld, wilt u uiteraard ook weten hoe hoog uw smartengeld is. Vraag dit gerust aan onze letselschade advocaten. Druk op onderstaande button en geef aan wat u is overkomen. Wij nemen dan contact met u op en geven een indicatie van het smartengeld.