Lijdt u smartengeld na een ongeval?
Wij helpen u 100% kosteloos!

Wat is smartengeld bij letselschade?

Is u een ongeluk met letsel overkomen en lijdt u schade? Dan heeft u recht op smartengeld. Het is een vergoeding voor onder andere pijnklachten, verdriet en angstklachten. Wilt u weten wat smartengeld is en op welk bedrag  u recht heeft? Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur een bericht.

Brugman Letselschade Advocaten

Ons kantoor is specialist in het verhalen van letselschade. Door jarenlange ervaring en de deskundigheid van onze letselschade advocaten en letselschade juristen zorgen wij voor een maximale schadevergoeding.

Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u altijd 100% kosteloos. Geen kleine lettertjes of uitzonderingen. Uw schade en de kosten van rechtsbijstand worden op de aansprakelijke partij verhaald.
lijdt u schade na een ongeval en wilt u uw schadevergoeding verhalen? Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht.

IconSmartengeld betekenis

De betekenis van smartengeld is te vinden in het Burgerlijk Wetboek. Het wordt gevorderd op grond van artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Er is recht op deze schadepost in de volgende gevallen:

 • Bij van lichamelijk of geestelijk letsel na een ongeval
 • als iemand is geschaad in zijn eer of goede naam
 • Indien er bewust immateriële schade is toegebracht
 • Aantasting van de nagedachtenis van een familielid.

In deze bijdrage bespreken wij de betekenis van smartengeld na:

 • Een verkeersongeval
 • Een bedrijfsongeval
 • Een hondenbeet
 • Een val door een gebrekkige weg of stoep

Betekenis smartengeld in uw situatie laten berekenen door een letselschade advocaat? Wij berekenen en verhalen uw letselschade 100% kosteloos!

Materiële en immateriële schade

Naast immateriële schade zijn er nog veel meer schadeposten waar u na een ongeval recht op heeft. Zo kan het zijn dat u arbeidsongeschikt bent geraakt na een ongeval of medische kosten maakt. En wellicht heeft u ook zorg thuis nodig en kunt u uw taken in het huishouden doen.

Bij letselschade dient al uw letselschade vergoed te worden, dus ook schade door arbeidsongeschiktheid en medische kosten. Wij verhalen deze schade 100% gratis voor u. Neem daarom contact met ons op: 0800 278 4626 of stuur ons een bericht.

IconWat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding voor immateriële schade. Het is een onderdeel van de letselschade. U heeft hier altijd recht op als u bij een ongeval gewond bent geraakt. Het is een vergoeding voor:

 1. (blijvende) pijnklachten
 2. Verdriet door wat u is overkomen
 3. Angstklachten door het ongeval zoals een PTSS.
 4. Boosheid, frustratie en emotionele schade.
 5. Depressie na een ongeluk
 6. Psychische klachten waarvoor u hulp nodig heeft.
 7. Het niet meer kunnen uitvoeren van werk en hobby’s.
 8. Geen of minder zin in het leven, gederfde levensvreugde
 9. Gevoel van machteloosheid en afhankelijkheid door uw letsel

Smartengeld berekenen

Smartengeld is niet op geld waardeerbaar zoals bij materiële schade. Smartengeld berekenen is dan ook niet mogelijk. Het wordt vastgesteld op basis van onder andere de aard van het letsels en de ernst van de klachten en beperkingen.

IconDe hoogte wordt vastgesteld op basis van de:

 1. leeftijd van het slachtoffer
 2. ernst van het letsel
 3. aard van het letsel
 4. duur van het genezingsproces
 5. gevolgen van het ongeval voor het slachtoffer
 6. lengte van de ziekenhuisopname
 7. hoeveelheid medische behandelingen
 8. arbeidsongeschiktheid
 9. mate waarin iemand zijn hobby’s nog kan uitoefenen
 10. mate van blijvende invaliditeit
 11. zichtbaarheid van littekens

Heeft u letselschade na een ongeval en wilt u uw smartengeld berekenen? Neemt u dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij berekenen het kosteloos voor u! Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur een bericht.

De ANWB smartengeld gids

Berekenen van smartengeld is niet mogelijk. De hoogte wordt vastgesteld door bovenstaande omstandigheden. Maar vaste bedragen bestaan niet. Er wordt daarom gebruik gemaakt van rechtszaken uit het verleden. Deze zijn door de ANWB gebundeld in de Smartengeld gids.

In deze gids staat honderden uitspraken van de rechtbank uit het verleden. Het gaat dan om letselschadezaken waarin geprocedeerd is door het letselschadeslachtoffer en zijn of haar letselschade advocaat. Deze uitspraken kunnen gebruikt worden om in een letselschadezaak een bedrag aan schadevergoeding vast te stellen.

De ANWB Smartengeldgids verschijnt ieder jaar met de meest recente uitspraken. Ook zaken van Brugman Letselschade Advocaten worden hierin opgenomen. Want als wij het met de verzekeraar niet eens zijn over de hoogte van uw letselschade, dan gaan wij voor u naar de rechtbank. En dankzij de deelgeschilprocedure doen wij dit meestal volledig kosteloos voor u!

Icon

Smartengeld voorbeelden

Om een idee te krijgen over de hoogte van de schade, verwijzen wij u graag naar de volgende uitspraken van de rechtbank:

Smartengeld whiplash

Smartengeld na een whiplash komt veel voor. Met name na een verkeersongeval ontstaat er een whiplash. Het kan daarbij gaan om tijdelijke whiplashklachten, maar ook om chronische whiplash klachten. Er is dan sprake van een whiplash die langer aanhoudt dan 2 jaar. We spreken dan ook wel van een chronische whiplash.

Bij kort durende whiplash Whiplash symptomensymptomen wordt er een lagere schadevergoeding betaald dan bij een chronische whiplash. Het gaat dan om bedragen van tussen de € 1.000,00 en € 100.000,00!

Verzekeraars wijzen een letselschade claim vaak af als het gaat om whiplash klachten. Zij stellen zich daarbij op het standpunt dat het gaat om “niet objectiveerbare klachten” die kort durend zijn. Niks is echter minder waar! Een whiplash kan voor hele vervelende en langdurende tot soms zelfs blijvende klachten en beperkingen zorgen.

Lijdt u letselschade door een whiplash en wilt u uw smartengeld whiplash verhalen op de aansprakelijke partij? Neem contact op met uw letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Wij helpen u 100% gratis!

Smartengeld psychische schade

Er is ook recht op smartengeld na psychische schade, bijvoorbeeld bij angstklachten. Zo komt een post traumatische stress stoornis (PTSS) veelvuldig voor na een ongeval. Het meemaken van een verkeersongeval of bedrijfsongeval is ook niet niks! Het is een traumatische ervaring waarbij vaak naast lichamelijk letsel ook psychische schade optreed.

Ook smartengeld bij psychische schade wordt berekend op grond van vergelijkbare situaties en is niet eenvoudig. Gelukkig heeft uw letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten jarenlange ervaring in het verhalen van psychische schade. Wij helpen u graag!

Wilt u uw letselschade verhalen? Ben 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht. Wij helpen u 100% kosteloos!

IconSmartengeld na aanrijding

In Nederland vinden jaarlijks veel verkeersongevallen plaats. Het gaat daarbij vaak om een aanrijding, bijvoorbeeld een achterop aanrijding. U kunt hierbij gewond raken en letsel oplopen. Een aanrijding is echter ook een traumatische ervaring.

Recht op smartengeld na aanrijding is er altijd, zowel bij licht letsel als bij zwaar letsel. Het is daarom goed om een letselschadevordering in te dienen en uw letselschade te verhalen op de aansprakelijke partij.

Smartengeld na een aanrijding berekenen wij kosteloos voor u. En ook het verhalen van uw letselschade na een aanrijding doen wij 100% gratis voor u. Bel ons (0800 278 4626, gratis) of stuur ons een bericht voor hulp bij letselschade na een aanrijding. Wij helpen u graag!

IconSmartengeld 2019

Hieronder treft u een aantal interessante uitspraken uit  2019 aan:

 1. Overlijden door ongeval
 2. Hersenletsel na mishandeling
 3. Vergoeding van € 150.000,–

Smartengeld 2020

Dit zijn de belangrijkste uitspraken in 2020:

 1. Minderjarige met ernstig letsel

 

letselschade-advocaten-brugman-slider-home

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Switch The Language

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar