Bent u aangereden en wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijk partij?
Brugman Letselschade Advocaten helpt u graag!

Ik ben aangereden, wat nu?

Een aanrijding is een heftige gebeurtenis die u hoopt nooit te hoeven meemaken. Zeker als er ook nog eens sprake is van letsel kunnen de gevolgen ernstig zijn en de schade hoog. Gelukkig is er in de regel recht op een schadevergoeding als iemand is aangereden door een auto. In deze bijdrage beantwoorden wij alle veel gestelde vragen.

Bent u aangereden door een auto en wilt u uw letselschade kosteloos laten verhalen door een letselschade advocaat? Of heeft u vragen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht.

Icon

Aangereden door een auto, wat te doen?

Als u bent aangereden door een auto, dan komt er veel op u af. U dient een schadeformulier in te vullen, bent onder medische behandeling en maakt ook nog eens kosten en lijdt schade. Uw leven staat na een aanrijding voor korte of langere tijd op de kop. Gelukkig hoeft u niet alles alleen te doen! In de wet is namelijk geregeld dat u na een verkeersongeval recht heeft op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade advocaat of letselschade jurist.

Bij Brugman Letselschade Advocaten werken wij met een korte checklist als iemand is aangereden door een auto. Als u deze stappen doorloopt, dan weet u zeker dat uw rechten gewaarborgd zijn bij een auto ongeluk of fietsongeluk:

 1. Vul bij een auto ongeluk altijd het schadeformulier in en laat deze ondertekenen
 2. Geen schadeformulier? Als er getuigen van het ongeluk zijn, noteer namen en contactgegevens
 3. Is er geen schadeformulier en zijn er geen getuigen? Bel de politie!
 4. Letsel na het ongeval? Meld het letsel direct bij de huisarts of spoedeisende hulp
 5. Maak indien mogelijk foto’s van de schade van de fiets, scooter of auto
 6. Stel de tegenpartij zo spoedig mogelijk aansprakelijk

Ik ben aangereden, heb ik recht op een schadevergoeding?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de vraag of u als fietser bent aangereden of betrokken was bij een auto ongeluk. In het eerste geval is er (behoudens overmacht) altijd recht op een letselschade vergoeding bij letsel. In het geval van een auto ongeluk, zoals een kettingbotsing, is er vaak, maar niet altijd recht op een schadevergoeding. Wij leggen dit hieronder uit! Heeft u nog vragen of wilt u een kosteloos letselschade advies van onze letselschade specialisten? Neem contact met ons op, wij helpen u graag!

Fietser aangereden door auto

Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of vrachtwagen? Dan is er altijd recht op een letselschade vergoeding. Dit is in de wet bepaald en wel in artikel 185 Wegenverkeerswet (lid 1), welke luidt:

“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”

Op grond van dit artikel is er bij een fietsongeluk waarbij de fietser een verkeersfout maakt dus recht op een schadevergoeding na een aanrijding! Heeft het motorvoertuig het auto ongeluk veroorzaakt. dan is er uiteraard recht op een volledige schadevergoeding. Indien de fietser een fout maakt dan komt ten minste 50% van de letselschade voor vergoeding in aanmerking. Dit kan oplopen tot 100% op grond van de zogeheten billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie is van toepassing bij:

 • Zwaar lichamelijk letsel
 • Een autoverzekering
 • Hoge schade

Wilt u weten waar u recht op heeft als u als fietser aangereden bent? Neem contact op met uw letselschade advocaat bij u in de buurt: 0800 278 46 26 (gratis) of stuur ons een bericht.

Icon

Ik ben als voetganger aangereden door een auto en heb letselschade

Wat hiervoor geschreven is over een fietsongeval, geldt ook al u als voetganger aangereden bent door een auto. Bent u aangereden op het zebrapad of zag een auto u te laat? U heeft altijd recht op een letselschade vergoeding, ook als u zelf niet oplette.

Kind aangereden door auto

Het is een van de ergste dingen die u kan overkomen, uw kind is aangereden door een auto. Revalidatie en herstel is dan het allerbelangrijkste. Geld speelt daarbij geen rol, maar u maakt wel kosten en wilt uitsluiten dat uw kind in de toekomst nog problemen kan krijgen door het letsel. Daarom hebben wij een eigen medisch adviseur die samen met uw letselschade advocaat zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Niet alleen worden uw kosten netjes verhaald, maar ook onderzoeken wij of het letsel, bijvoorbeeld crush letsel, in de toekomst nog voor problemen kan zorgen. Wij regelen dan dat u altijd bij de letselschade verzekering op de letselschadezaak terug kunt komen.

Kinderen worden bij een aanrijding bijzonder goed beschermd. Is uw kind aangereden door een auto? Dan wordt de letselschade altijd 100% vergoed!

Schadevergoeding bij auto ongeluk met alleen motorvoertuigen

Een achterop aanrijding, kettingbotsing of een voorrangsfout, er gebeuren nogal wat verkeersongevallen op de weg. Bent u met de auto betrokken bij een verkeersongeval? Dan heeft u uiteraard recht op een vergoeding van uw letselschade als de andere auto bij het auto ongeluk een verkeersfout maakt. Maar hoe zit het bij een eenzijdig ongeval of als u als passagier in de auto zat? Of als u als bestuurder zelf een fout heeft gemaakt? Ook dan is er vaak recht op een schadeloosstelling bij letsel.

Bij een eenzijdig ongeval kunt u als bestuurder uw schade inzittendenverzekering aanspreken. Doe dit wel tijdig! Uw SVI- verzekering zal dan uw schade betalen, dit betreft de materiële schade en het smartengeld. Ook jegens passagiers is de SVI- verzekering gehouden schade te vergoeden bij een eenzijdig ongeval. Ontbreekt deze verzekering? Dan kunnen inzittenden ook aanspraak maken op een vergoeding op grond van de WAM- verzekering.

Is niet duidelijk welk motorvoertuig schuldig is aan het verkeersongeval? Dan kan gebruik gemaakt worden van een bijzondere regeling, de regeling schuldloze derde. Op grond van deze regeling kan dan ieder bij het auto ongeluk betrokken voertuig aangesproken worden!

Icon

Welke schade wordt vergoed na een aanrijding?

Schade door letsel, bijvoorbeeld een whiplash of gebroken been, wordt letselschade genoemd. Materiële schade is de letselschade die op geld waardeerbaar is. Denkt u hierbij aan inkomensschade of medische kosten die gemaakt worden. Daarnaast is er recht op smartengeld.

De 10 meest voorkomende materiële schadeposten bij letselschade zijn:

 1. Inkomensschade
 2. Medische kosten (eigen risico)
 3. Reiskosten
 4. Studievertraging
 5. Pensioenschade
 6. Onderhoudskosten huis en tuin
 7. Verpleging en verzorgingskosten
 8. Vergoeding voor ziekenhuisopname
 9. Kosten voor hulp in het huishouden
 10. Reparatie en vervangingskosten

Icon

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor de pijn en het verdriet dat u door het ongeval lijdt. Het is daarnaast een vergoeding voor:

 • Psychische klachten
 • Angstklachten
 • Depressie
 • Littekens
 • PTSS

Wat kost een letselschade advocaat?

Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u altijd 100% kosteloos. Wij verhalen onze kosten op de aansprakelijk partij of de SVI- verzekering. Er zijn ook no cure no pay advocaten en letselschade bureaus die u gratis helpen in ruil voor een percentage van uw schadevergoeding of een hoog uurtarief. Doe dit niet! Op grond van de wet heeft u bijna altijd recht op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade specialist bij letselschade.

Lijdt u schade na een aanrijding? Of wilt u een second opinion van een letselschade advocaat van uw lopende letselschade dossier? Neem contact met ons op, wij helpen u graag. Bel 0800 278 46 26 (gratis) of stuur ons een bericht.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar