U leest het hier! Letselschade? Wij verhalen het 100% kosteloos voor u.
Wat doet een arbeidsdeskundige in een letselschadezaak?

De arbeidsdeskundige bij letselschade

Als u door een verkeersongeval of bedrijfsongeval arbeidsongeschikt bent geraakt, dan wordt er vaak een arbeidsdeskundige ingeschakeld. Maar wat is een arbeidsdeskundige eigenlijk en wat kan deze persoon voor u doen? In deze bijdrage legt letselschade advocaat Friso Brugman u dit uit. Heeft u nog vragen of lijdt u schade door een ongeval en wilt u deze kosteloos laten verhalen? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Icon

Wat is een arbeidsdeskundige

Een arbeidsdeskundige in een letselschadedossier is in een persoon die onderzoekt wat de belastbaarheid van een letselschadeslachtoffer is en of het slachtoffer nog geschikt is voor het eigen werk of aangepast werk. Daarnaast helpt een arbeidsdeskundige bij het zoeken naar geschikte arbeid.

Arbeidsdeskundige voor letselschade slachtoffer

Dit betekent in de praktijk dat een arbeidsdeskundige in een letselschadedossier een specialist is op het gebied van arbeid. Hij is er om u te helpen om weer zoveel als mogelijk te re-integreren. Dit kan in het eigen werk zijn, maar ook in aangepaste werkzaamheden. Soms wordt er zelfs gezocht naar alternatief werk bij een andere werkgever.

Een arbeidsdeskundige ingeschakeld door uw letselschade advocaat houdt bij het zoeken van alternatief werk ook rekening met uw ervaring, opleiding en wensen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dit is het helaas niet! Een arbeidsdeskundige van het UWV of ingeschakeld door uw werkgever houdt geen of slechts beperkt rekening met uw wensen.

Er is ook een arbeidsdeskundige van het UWV. Zijn taak is anders dan de door de letselschadeverzekeraar en uw letselschade advocaat ingeschakelde arbeidsdeskundige. Waar deze bedoelt is om u te helpen, onderzoekt de arbeidsdeskundige van het UWV enkel en alleen welke functies voor u geschikt zijn. Er wordt daarbij geen rekening gehouden met uw opleiding, ervaring en wensen. Een arbeidsdeskundige ingeschakeld door uw letselschade advocaat doet dit wel! Dit maakt inschakeling van deze persoon ook zo belangrijk als u arbeidsongeschikt bent geraakt door een auto-ongeluk, fietsongeluk of een ongeval op het werk.

Icon

Arbeidsdeskundige werkgever

Bent u 1 jaar arbeidsongeschikt? Dan is uw werkgever ook verplicht om een arbeidsdeskundige in te schakelen. Een arbeidsdeskundige van de werkgever heeft tot taak om te onderzoeken of u kunt re-integreren in eigen werk, aangepast werk binnen de eigen organisatie of dat u buiten de onderneming kunt werken. Binnen de onderneming re-integreren wordt het 1e spoor genoemd. Buiten de onderneming noemt men het 2e spoor.

De werkgever is verplicht een arbeidsdeskundige in te schakelen bij arbeidsongeschiktheid. Dit staat in de wet, welke ‘Wet Poortwachter II’ wordt genoemd.

Inschakeling arbeidsdeskundige bij letselschade

In een letselschadedossier wordt een arbeidsdeskundige ingeschakeld als u uw eigen werk niet of met moeite uit kunt voeren. Dit kan direct na het u overkomen ongeval zijn, maar ook pas later in uw letselschadezaak. Dit hangt vaak af van de omstandigheden van het geval.

Zaken waar een arbeidsdeskundige in een letselschadezaak u bij kan helpen zijn:

 1. Onderzoeken of er hulpmiddelen zijn om uw werk te vergemakkelijken.
 2. Contact opnemen met de werkgever of te bespreken hoe u uw werk kunt hervatten.
 3. De beperkingen op het gebied van werk inventariseren.
 4. Een onderzoek uitvoeren naar aangepast werk bij de eigen werkgever.
 5. Samen met het letselschade slachtoffer zoeken naar aangepast werk buiten de werkgever.
 6. Ondersteunen bij onderzoeken door het UWV.
 7. Bepalen welke beperkingen u thuis ondervindt, bijvoorbeeld op het gebied van het huishouden.

Icon

Contact met een letselschade advocaat

Wilt u meer weten over wat een arbeidsdeskundige voor u kan betekenen of wilt u advies van een letselschade advocaat over uw letselschade zaak? Onze letselschade advocaten en letselschade juristen helpen u graag. Dit doen wij altijd1 100% kosteloos voor u. Of het nu gaat om een letselschade advies, vragen of het letselschade claimen op de aansprakelijke partij na een verkeersongeval, arbeidsongeval of hondenbeet.

Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen nog dezelfde dag contact met u op.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Advocatenkantoor Brugman

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar