Onze letselschade advocaten helpen u kosteloos!
Lijdt u letselschade door een studievertraging?

Studievertraging door een ongeval, wat nu?

Je bent betrokken geraakt bij een auto-ongeluk, als fietser aangereden of er is op het werk een ongeval gebeurd. Hierdoor kunt je (tijdelijk) niet studeren en is er een studievertraging ontstaan. De kans is dan groot dat je dan recht hebt op een letselschade vergoeding. Bij een studievertraging gaat het dan om:

 1. Inkomensschade
 2. Extra collegegeld / schoolgeld
 3. Nieuwe boeken en ander studiemateriaal

Valt een studievertraging onder mijn letselschade vergoeding?

Een fietsongeluk of een auto-ongeluk, wat er ook is gebeurd, een studievertraging maakt onderdeel uit van jouw letselschadeclaim. Deze vergoeding bestaat uit:

 1. Extra schoolgeld of collegegeld
 2. Aanschaf boeken
 3. Inkomensschade

Inkomensschade door studievertraging

Het extra betaalde schoolgeld en de kosten voor de aangeschafte boeken zijn eenvoudig te berekenen en te verhalen. Maar hoe waardeer je het verlies aan inkomen? Want je weet niet hoeveel je na school of studie precies gaat verdienen? Bij het bepalen van de schade wordt daarom gebruik gemaakt van de richtlijn studievertraging. Deze is te vinden op de website van de Letselschade Raad.

Door een studievertraging kom je later op de arbeidsmarkt of maak je later promotie naar een hogere functie. Door de studievertraging ontstaan dan letselschade. Ook deze schade dient vergoed te worden. De vraag is dan welke bedrag jij aan letselschade claimen kunt.

Stelt je studeert aan het MBO, HBO of de Universiteit en komt door letsel na een achterop aanrijding 1 jaar later op de arbeidsmarkt. Er is dan schade. Maar hoe hoog die schade is hangt af van de functie die jij zou vervullen. Dat is tijdens een studie meestal nog helemaal niet duidelijk. Daarom wordt bij het letselschade berekenen bij een studievertraging gewerkt met standaard bedragen. Deze staan opgesomd in de richtlijn “studievertraging” van de Letselschade Raad.

Icon

Richtlijn studievertraging

In de richtlijn studievertraging wordt gewerkt met standaardbedragen. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe hoger het bedrag aan inkomensschade. Dit zijn de bedragen voor 2021:

 • Studievertraging MBO:               € 17.625,–
 • VMBO:                                        € 14.475,–
 • HAVO:                                         € 17.625,–
 • Studievertraging HBO:                € 21.400,–
 • Universiteit:                                 € 21,400.–

Bovengenoemde studievertragingen gelden voor een jaar en de richtlijn studievertraging van de Letselschade Raad geldt ook voor maximaal 1 jaar. Na een jaar wordt voor zover mogelijk de werkelijke schade in kaart gebracht.

Studievertraging? Claim jouw collegegeld terug!

Bij een studievertraging betaalt u extra collegegeld of schoolgeld. Is een ander verantwoordelijk voor het u overkomen verkeerongeval of bedrijfsongeval, dan dient de letselschade verzekering van de aansprakelijk gestelde partij het extra collegegeld te betalen. Dit geldt ook bij schoolgeld.

Voor het studiejaar 2020-2021 bedraagt het wettelijke collegegeld € 2.143,-. Maar stel dat u via NTI of NCOI studeert, ook dan dient het extra studiegeld of collegegeld vergoed te worden. Door toedoen van een ander doet u immers langer over uw studie!

Welke schadeposten zijn er bij een studievertraging?

Naast inkomensschade, collegegeld en studie boeken zijn er na een ongeval nog meer schadeposten bij een studievertraging door een ongeluk. Daarbij gaat het om medische kosten, reiskosten, verzorgingskosten en kosten voor hulp in het huishouden. Maar er is ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de pijnklachten na een ongeval, leed dat u is aangedaan en ontsierende littekens. Is er sprake van letsel? Dan is er altijd recht op een smartengeld vergoeding ofwel immateriële schade.

De schadeposten bij een ongeval op een rijtje:

 1. Verlies van inkomen (bijvoorbeeld een bijbaan)
 2. Eigen risico zorgverzekering
 3. Kosten fysiotherapeut
 4. Overige eigen bijdragen medische behandelingen
 5. Reiskosten
 6. Kosten voor hulp ik het huishouden
 7. Verzorgingskosten en verpleegkosten
 8. Reparatie of vervangingskosten (fiets, telefoon)
 9. Smartengeld

Icon

Wat is smartengeld?

De eerste bovengenoemde schadeposten zijn op geld waardeerbaar. Daarnaast heb je echter recht op een vergoeding voor de pijn en het verdriet dat u door het ongeval lijdt. Deze schade is niet op geld waardeerbaar, maar maakt wel deel uit van uw letselschade vergoeding. Een letselschade verzekering moet daarom ook smartengeld aan u betalen. Jouw letselschade advocaat regelt dit voor jou!

Naast een vergoeding voor pijn en verdriet is smartengeld een vergoeding voor:

 • Angstklachten
 • Een PTSS
 • Blijvende littekens
 • Boosheid
 • Frustratie
 • Slapeloosheid
 • Psychische klachten
 • Depressie

Smartengeld berekenen is niet mogelijk, het is immers niet op geld waardeerbaar. Maar hoe moet je smartengeld dan vaststellen? Dit doen wij op basis van de Smartengeld gids. Hierin staan allerlei letselschade zaken uit het verleden waarin smartengeld is toegekend. Er wordt dan in ieder specifiek letselschadedossier gezocht naar een vergelijkbare zaak uit de Smartengeldgids.

Icon

Een studievertraging door een ongeval, wat nu?

Als je een studievertraging door een ongeval oploopt, geef dit dan zo spoedig mogelijk door bij de opleider. Volg je een HBO of universitaire opleiding, neem dan contact op met de studentendecaan. Op het MBO doe je een melding bij uw studiebegeleider.

In uitzonderlijke situaties kun je via de opleiding een voorziening prestatiebeurs aanvragen. De studentendecaan of studiebegeleider en DUO beoordeelt of je hiervoor in aanmerking komt. Is de studievertraging het gevolg van een ongeluk? Dan kom je vaak in aanmerking voor een van de volgende voorzieningen:

 1. Een verlenging van uw prestatiebeurs
 2. verlenging van de diplomatermijn
 3. omzetting van de prestatiebeurs in een gift
 4. Een nieuwe aanspraak op studiefinanciering

Maakt de studievertraging onderdeel uit van jouw letselschade? Dan zorgt een letselschade advocaat dat je hulp krijgt bij het aanvragen van een voorziening. Hiervoor schakelen wij een arbeidsdeskundige in. Deze neemt contact op met school en de DUO en vraagt de voorziening voor jou aan.

Kosteloze rechtsbijstand bij studievertraging letselschade

Bij Brugman Letselschade Advocaten verhalen wij jouw letselschade kosteloos indien:

 1. Een ander aansprakelijk is voor uw letselschade.
 2. Er een beroep gedaan kan worden op een SVI- verzekering.
 3. Indien je als fietser aangereden bent (ook bij eigen schuld).
 4. Als je als voetganger aangereden bent (ook bij eigen schuld).

Is een ander aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeluk, bijvoorbeeld bij een achterop aanrijding of bedrijfsongeval? Dan dient de veroorzaker van het auto-ongeval of de werkgever de schade te vergoeden. Omdat motorrijtuigen verplicht verzekerd zijn en werkgevers bijna altijd verzekerd zijn tegen bedrijfsongelukken, wordt de schade vaak betaalt door een letselschade verzekeraar.

Als fietser aangereden

Heb je zelf een verkeersfout gemaakt en ben je hierdoor als fietser aangereden? Geen nood, ook dan heb je recht op een letselschade vergoeding. Dit is in de wet geregeld. Fietsers en voetgangers worden gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Bent je dus als voetganger of op de fiets aangereden door een auto of scooter? Dan wordt jouw letselschade (deels) vergoed.

Op basis van de Wegenverkeerswet is er, behoudens overmacht, recht op vergoeding van 50% van de letselschade. Maar onder omstandigheden kan dit ook 100% zijn! Dit op grond van de billijkheidscorrectie. Heb je ernstig letsels aan het ongeval overgehouden en is er een letselschade verzekering? Dan ontvang je mogelijk meer dan 50% van jouw letselschade vergoed, ondanks de eigen schuld aan het ongeval!

Icon

Eenzijdig ongeval of inzittende in auto? SVI-verzekering

Zat je als passagier in een auto? Dan kun je altijd letselschade verhalen. Dit kan op de eigen verzekering van de auto waarin je als passagier meereed. Maar je kunt ook altijd een beroep doen op de schade inzittenden verzekering, ook wel SVI- verzekering!

De schadeverzekering voor inzittenden vergoed schade die jij als gevolg van een ongeval lijdt, ook als je zelf een verkeersfout heeft gemaakt of bij een eenzijdig ongeval. Veel mensen denken dat een schade inzittenden verzekering overbodig is. Dat is deze echter zeker niet! En voor de kosten hoef je het niet te laten, een SVI- verzekering kost slechts enkele Euro’s per maand.

Wilt je jouw letselschade verhalen op een SVI- verzekering? Bij de meeste van deze verzekeringen worden ook de kosten voor rechtsbijstand vergoed. Onze letselschade advocaten helpen u dan ook 100% kosteloos bij het verhalen van schade, bijvoorbeeld bij een studievertraging.

Studievertraging door een ongeval? Wij helpen je gratis!

Bij een studievertraging met letselschade is er recht op kosteloze rechtsbijstand om uw letselschade te claimen. Dit is opgenomen in de wet. De enige voorwaarde is dat een ander aansprakelijk is voor uw letselschade. Maar ook bij een eenzijdig ongeval is vaak recht op gratis hulp van een letselschade advocaat.

Lijdt jij letselschade door een studievertraging en wil je jouw letselschade claimen op de aansprakelijke partij of een schade-inzittendenverzekering? Neem contact met onze letselschade advocaten op: 0800 278 4626 (gratis) of vul het contactformulier in. Wij helpen je graag en altijd 100% kosteloos!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar