Lees hier de 5 meest gestelde vragen over belasting bij schadevergoeding!
Moet ik belasting betalen over mijn schadevergoeding?

Belasting over schadevergoeding: 5 veel gestelde vragen

U heeft een schadevergoeding ontvangen of ontvangt deze binnenkort. Mogelijk wilt u dan weten of u belasting over uw schadevergoeding moet betalen. Op deze pagina informeren wij u omtrent belasting over een letselschade uitkering. Wij beantwoorden hierbij de volgende 5 vragen:

 • Moet ik belasting betalen over mijn schadevergoeding?
 • Tot welk bedrag hoef ik bij letselschade geen belasting te betalen?
 • Wat is een belastinggarantie?
 • Moet er belasting betaald worden over smartengeld?
 • Heeft een schadevergoeding gevolgen voor toeslagen?

Zit het antwoord op uw vraag er niet bij of wilt u letselschade claimen na een ongeluk? Neem dan contact op met een van onze letselschade advocaten. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

Moet ik belasting betalen over mijn schadevergoeding?

Een letselschade vergoeding bestaat uit allerlei schadeposten. Een van deze schadeposten is inkomensschade. Dit wordt in de letselschade “verlies aan verdienvermogen” genoemd. In feite is het namelijk geen inkomen, maar schade. U loopt dit inkomen immers mis en krijgt daarvoor een schadevergoeding. Over de post verlies aan verdienvermogen (inkomensschade) hoeft dus bij uw belastingaangifte geen inkomstenbelasting betaald te worden (box 1).

Wel kan het zo zijn dat u over de totale schadevergoeding belasting moet betalen. Dit hangt af van de hoogte van de schadevergoeding. Er is mogelijk vermogensbelasting over een letselschade vergoeding verschuldigd (zie hierna)

Tot welk bedrag hoef ik bij letselschade geen belasting te betalen?

Een letselschade vergoeding hoeft alleen in box 3 opgegeven te worden en pas als het bedrag boven het heffingsvrije vermogen komt. Let wel, alleen het bedrag dat u op 31 december nog over heef dient opgegeven te worden.

In 2021 was het heffingsvrije vermogen zonder fiscale partner: € 50.000 en met fiscale partner € 100.000,00.

In 2022 is het heffingsvrije vermogen zonder fiscale partner € 50.650 en met fiscale partner € 101.300,00.

Tot voornoemde bedragen betaalt u dus geen belasting over uw schadevergoeding.

Wat is een belastinggarantie?

Soms krijgt u toch een aanslag van de belastingdienst. Zij zien uw schadevergoeding dan toch als inkomen. Overigens ten onrechte. Daarom is het belangrijk dat uw letselschade advocaat een belastinggarantie vordert bij de verzekeraar. Een belastinggarantie is een overeenkomst tussen u en de verzekeraar. Hierin verbindt de verzekeraar zich om bij een belastingaanslag de eventueel te betalen belasting over de schadevergoeding te betalen.

Zorg er dus voor dat uw letselschade advocaat of letselschade jurist altijd een belastinggarantie vraagt. Ook als er geen inkomensschade is! Vraag onze letselschade specialisten eventueel om een letselschade advies hierover. Wij helpen u gratis.

Moet er belasting betaald worden over smartengeld?

Smartengeld, ook wel immateriële schade, is een vergoeding voor pijnklachten, angstklachten en ander leed dat u door een aanrijding of arbeidsongeval is aangedaan. Over deze schadevergoeding hoeft geen inkomstenbelasting als bedoeld in box 1 bij de belastingaangifte te worden opgegeven. Is de smartengeldvergoeding (samen met de andere schadeposten) hoger dan het heffingsvrije vermogen? Dan betaalt u belasting over de schadevergoeding, maar alleen voor het bedrag dat boven het heffingsvrije vermogen uitkomt.

Heeft een schadevergoeding gevolgen voor toeslagen?

Ontvangt u huurtoeslag, zorgtoeslag of een andere vorm van toeslag? Dan is het heel belangrijk dat u dit meldt aan uw letselschade advocaat of letselschade jurist. Mogelijk verlies u anders uw recht op toeslag!

In de wet is geregeld hoeveel vermogen u mag hebben om in aanmerking te komen voor een toeslag. Over 2022 zijn deze bedragen als volgt:

Huurtoeslag

 • Zonder toeslagpartner € 31.747,00
 • Met toeslagpartner € 63.494

Zorgtoeslag

 • Zonder toeslagpartner: € 120.020,00
 • Met toeslagpartner: € 151.767,00

Er zijn voor zorgtoeslag ook inkomensgrenzen. Letselschade is geen inkomen. Om zeker te weten of u met uw inkomen uw zorgtoeslag behoudt adviseren wij u contact met een van onze letselschade advocaten op te nemen.

Laat u adviseren bij een schadevergoeding bij letselschade

Als u een schadevergoeding ontvangt, dan wilt u niet voor onaangename verassingen komen te staan. U wilt immer niet over uw schadevergoeding belasting betalen als dit niet nodig is. En u wilt niet dat uw toeslagen opeens verdwijnen. Laat u daarom na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet bijstaan door een letselschade advocaat. Deze houdt met al het voorgaande rekening en adviseert u over belasting bij een schadevergoeding. Zo weet u zeker dat u niet voor vervelende feiten komt te staan.

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten houdt zich enkel bezig met het verhalen van letselschade voor slachtoffers. Bijvoorbeeld van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet. Als onze letselschade specialisten zijn universitair geschoold en hebben jarenlange ervaring in letselschade claimen. Ons kantoor werkt landelijk en heeft meer dan 10 locaties door heel Nederland.

Wij bieden u gratis juridische hulp bij letselschade. Hoe dit kan? Volg voorgaande link en lees er alles over.

Eke Tinga is een van de letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar