Immateriële schadevergoeding en materiële schade verhalen na een ongeluk?
Onze letselschade advocaten helpen u 100% kosteloos!

Immateriële schade claimen na een ongeluk

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval? Dan heeft u recht op een letselschade vergoeding. Zowel uw vermogensschade als het verlies aan levensvreugde moet vergoed worden. In deze bijdrage gaat het over immateriële schade, ook wel bekend als smartengeld.

Heeft u nog vragen of wilt u kosteloos uw letselschade verhalen? Neem contact op met onze letselschade advocaat bij u in de buurt! Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht.

Icon

Wat is immateriële schade?

Als u bij een ongeval gewond bent geraakt en hierdoor schade lijdt, dan spreken wij van letselschade. Bij gewond zijn gaat het overigens niet alleen over crush letsel of hersenletsel. Ook een whiplash (spierpijn nek) valt hieronder.

Een letselschade vergoeding bestaat uit 2 delen. Aan de ene kant zijn er schadeposten die op geld waardeerbaar zijn. Bijvoorbeeld bij een aanrijding van achteren de auto schade. Maar ook schade door arbeidsongeschiktheid en medische kosten zijn hier voorbeelden van.

Hier leest u alles over materiële schadeposten.

Immateriële schade is nu juist niet op geld waardeerbaar. Het is een vergoeding voor onder andere de volgende schadeposten:

 1. Pijn
 2. Verdriet
 3. Angstklachten
 4. Ontsierende littekens
 5. Psychische klachten
 6. Een PTSS
 7. Frustratie, boosheid
 8. Depressie

Iedereen die na een auto ongeluk, bedrijfsongeluk of hondenbeet gewond is geraakt, heeft recht op immateriële schade. Het loont dus om deze schade altijd te claimen, naast de materiële schade.

Immateriële schadevergoeding claimen

Voor het claimen van immateriële schade is bewijs nodig. Dat is soms niet eenvoudig. Bij een gebroken been, een hondenbeet of een tibia fractuur is het duidelijk dat er pijnklachten zijn. Een vergoeding voor deze klachten maakt deel uit van de immateriële schadevergoeding. En ook een litteken is in verband te brengen met bijvoorbeeld een aanrijding of val over een stoeptegel.

Anders wordt het bij whiplash klachten, hoofdpijn na een ongeluk of chronische spierpijn in de nek of schouder. Dit letsel is niet zichtbaar, maar kan wel voor klachten en beperkingen zorgen. Dit is zogenaamd niet objectiveerbaar letsel. Het is dan niet zo eenvoudig om voor dit, door letselschade verzekeraars vaak onbegrepen letsel immateriële schade te claimen.

Bij Brugman Letselschade Advocaten hebben wij al meer dan 10 jaar ervaring in het verhalen van immateriële letselschade. Wij helpen u graag bij het verhalen van uw letselschadevergoeding en dit doen wij ook nog eens 100% kosteloos voor u! Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht voor het verhalen van uw letselschade.

Icon

Immateriële schade berekenen

Immateriële letselschade berekenen is niet mogelijk, maar hoe bepaal de dan welk bedrag aan immateriële schade redelijk is? In Nederland doen wij dit op grond van ongelukken uit het verleden. Deze staan in de Smartengeld gids. Hierin staat per categorie letsel (bijvoorbeeld oogletsel, handletsel, nekletsel) rechtszaken uit het verleden op basis waarvan een bedrag aan immateriële schade is toegekend.

Uiteraard is geen letselschade slachtoffer hetzelfde en is letsel bij iedereen verschillend, van licht letsel tot zwaar letsel. En ook de gevolgen van het letsel zijn voor iedereen anders. Daarom is het ook heel lastig om in de Smartengeld gids een vergelijkbare zaak te vinden. Voor het bepalen van de immateriële schade wordt onder andere gekeken naar de:

 • aard van het letsel
 • ernst van het letsel
 • leeftijd van het slachtoffer
 • gevolgen van het letsel voor het slachtoffer

Uiteindelijk wordt op basis van met name deze factoren een zaak uit de smartengeld gids gezocht op basis waarvan de immateriële schade wordt berekend.

Icon

Immateriële schade voorbeelden

Voorbeeld 1

Ten gevolge van een aanrijding heeft een man schouder- en nekklachten, vooral bij zwaar tillen. De blijvende invaliditeit is vastgesteld op 1%. Immateriële schadevergoeding vastgesteld op € 1.000,00

Voorbeeld 2

Een bestuurder van een motor loopt ten gevolge van een aanrijding met een aanhangwagen letsel op. Uiteindelijk moest zijn rechteronderbeen worden geamputeerd. Immateriële schade vastgesteld op € 45.378,00

Voorbeeld 3

Bedrijfsongeval waarbij een man zijn heup en rug heeft gekneusd. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en heeft enkele maanden niet kunnen werken. Schadevergoeding smartengeld vastgesteld op € 1.285,00.

Voorbeeld 4

Bedrijfsongeval waarbij ernstig knieletsel. Lange ziekenhuisopname en daarna revalidatie. Moest ander werk gaan doen en wordt gehinderd bij zijn hobby’s. € 10.973 aan smartengeld uitgekeerd.

Voorbeeld 5

Door een bedrijfsongeval rechter middel- en ringvinger geamputeerd. Bij vaststellen smartengeld neemt de rechtbank in aanmerking het feit dat er geen eigen schuld speelde, de gevolgen van ongeval voor de vrouw (verlies van de middel- en ringvinger van de rechterhand, arbeidsongeschiktheid gedurende bijna 6 jaar, operaties en jarenlange ziekenhuisbezoeken en behandelingen alsmede de leeftijd van de vrouw. In deze letselschadezaak werd een bedrag aan immateriële schade toegekend van € 21.524,00.

Icon

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is specialist in het verhalen van letselschade. En wij werken altijd 100% kosteloos voor u. Geen no cure no pay of geen kleine lettertjes, gewoon gratis! Want onze kosten verhalen wij samen met uw letselschade vergoeding op de letselschade verzekering of SVI- verzekering.

Onze letselschade specialisten zij allen advocaat en werken door heel Nederland. Met 8 afspraaklocaties zijn wij ook altijd bij u in de buurt.

Maak een afspraak voor een letselschade advies met onze letselschade advocaten. Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar