Een heftruck ongeval meegemaakt?
Wij verhalen uw letselschade!

Wat te doen bij een heftruck ongeluk?

Er gebeurt jaarlijks 150 keer een ernstig heftruck ongeluk. Het gaat dan om een bedrijfsongeval met ernstig letsel tot gevolg. Breuken, hersenletsel of zelfs een dodelijk heftruck ongeval kom veelvuldig voor. Er overlijden zelfs ieder jaar 5 mensen door een ongeluk met een heftruck. Wat zijn de oorzaken van een heftruck ongeluk, wie is er aansprakelijk en welke letselschade komt voor vergoeding in aanmerking? Dit zijn de onderwerpen van deze pagina.

Oorzaken heftruck ongeluk

Uit onderzoek blijkt dat een heftruck ongeluk met name voorkomt in magazijnen en bij het in- en uitladen op een distributiecentrum. Oorzaken van een heftruck ongeluk zijn met name:

  • een stuurfout van de heftruckchauffeur
  • onvoldoende instructies van de werkgever
  • het niet zien van het slachtoffer door de chauffeur van de heftruck
  • het ontbreken van markeringen en signaleringen op de route
  • barrières op de route waardoor de chauffeur is gevallen

Letsel als gevolg van een heftruck ongeval

In de praktijk blijkt dat een slachtoffer van een heftruck ongeluk ernstig en vaak zelfs blijvend letsel aan een heftruck ongeluk over kan houden. Uit de letselschadezaken die ons advocatenkantoor behandeld en uit rapportages van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt het volgende letsel veelvuldig voor te komen:

  • botbreuken, met name van het been, de enkel en armen
  • inwendig letsel, zoals letsel aan organen en inwendige bloedingen
  • amputatieletsel
  • crushletsel, dat wil zeggen beklemmingsletsel

Wie is aansprakelijk voor letselschade bij een bedrijfsongeval?

Een heftruck ongeluk is een bedrijfsongeval. De vraag is dan wie hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden? Is dit de bestuurder van de heftruck als u aangereden bent of de werkgever? En als u als heftruckchauffeur een ongeluk overkomt, op wie kunt u dan uw letselschade verhalen?

De aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval is geregeld in de wet en wel in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Hierin staat de zorgplicht van de werkgever. Deze zorgplicht houdt in dat de werkgever er alles aan moet doen om een ongeluk op het werk te voorkomen. In artikel 7:658 BW staat wat de zorgplicht inhoudt. Wat betreft het voorkomen van een heftruck ongeval moet de werkgever:

  • zorgen dat de chauffeur een certificaat heeft om op de heftruck te mogen rijden
  • de bestuurder ook verder voldoende getraind was om het voertuig te besturen
  • duidelijke markering en signalering aanbrengen op de route die de heftruck aflegt
  • ervoor zorgen dat er op de routes geen barrières zijn, zoals pallets of een andere gevaarlijke situatie
  • toezicht houden op het werk
  • aan alle medewerkers voldoende veiligheidsinstructies geven

Er mag dus nogal wat verwacht worden van de werkgever. Voldoet hij niet aan deze zorgplicht, dan is hij aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. Omdat er in 25% van alle heftruck ongelukken sprake is van blijvend letsel, kan de werkgever voor letselschade aansprakelijk gesteld worden.

Werkgever is aansprakelijk voor fouten medewerkers

Bent u door een heftruck aangereden? Dan zijn er 2 personen aansprakelijk voor uw letselschade, de persoon die u aanrijdt en de werkgever. In de wet is echter opgenomen dat in dit geval de werkgever aansprakelijk is en niet uw collega. Een werkgever is namelijk aansprakelijk voor fouten van haar medewerkers. Ook in dit geval kunt u dus de werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade.

Wat te doen na een heftruck ongeluk?

Is u een heftruck ongeluk overkomen? Op grond van de wet hoeft u alleen aan te tonen dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen. Vaak is dit direct duidelijk omdat u naar het ziekenhuis of de huisarts wordt gebracht. Het is vervolgens de werkgever die moet bewijzen dat zij aan haar zorgplicht heeft voldaan. Uit de rechtspraak blijkt dat de werkgever niet bijna nooit in slaagt en zij dus aansprakelijk is voor uw letselschade. Dit wordt ook wel werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

Het is verstandig om u bij een arbeidsongeval te laten bijstaan door een letselschade advocaat. Het is namelijk niet eenvoudig om zelf letselschade te verhalen. U krijgt te maken met allerlei partijen, waaronder de aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever. Maar ook met de bedrijfsarts, behandelaren en wellicht zelfs het UWV. Een letselschade advocaat kan u hierbij ondersteunen. Een goede letselschade advocaat doet namelijk meer dan het verhalen van letselschade alleen.

Advies en hulp na een heftruck ongeluk

Wilt u kosteloos advies na een heftruck ongeluk en uw letselschade laten verhalen door een ervaren en deskundige letselschade advocaat? Neem dan contact op met ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar