Schadelijke gevolgen van een onderschatte hersenschudding
Onze hersenen zijn kwetsbaar. Een val of klap op het hoofd kan al voor letsel zorgen. Vaak wordt gedacht dat een hersenschudding licht letsel is en vanzelf voorbij gaat. Steeds vaker blijkt het echter dat een hersenschudding onderschat wordt. Dit kan grote gevolgen op u leven hebben.
Wat is een hersenschudding?
Het woord zegt het al, bij een hersenschudding worden de hersenen heen en weer geschut. Omdat de hersenen zich onder onze schedel bevinden, worden ze bij een hersenschudding tegen de wand van schedel bewogen. Als gevolg hiervan kan er een hersenbeschadiging optreden. Een hersenschudding is een vorm van niet aangeboren hersenletsel, afgekort NAH.
Symptomen (onderschatte) hersenschudding
Onderscheid wordt gemaakt tussen een lichte hersenschudding en een zware hersenschudding. Het verschil zit hem in de duur van de klachten, deze houden bij een zware hersenschudding lange aan. Bekende symptomen van een hersenschudding zijn:
- hoofdpijn
- duizeligheid
- misselijkheid
- de neiging op de braken
- Vermoeidheid
- wazig zien
Naast deze hersenschudding symptomen is er bij een zware hersenschudding sprake van warrigheid, spraakstoornissen en zelfs verlamming of verlies van gevoel.
Consequenties als hersenschudding onderschat wordt
Vaak wordt een hersenschudding onderschat. Meestal houden mensen op advies van een arts enkele dagen rust om vervolgens het leven weer op te pakken. In veel gevallen wordt toch gemerkt dat de hersenschudding onderschat is en blijven er klachten bestaan. Bijvoorbeeld aanhoudende hoofdpijnklachten, duizeligheid of andere hersenschudding symptomen.
De klachten van een hersenschudding kunnen iemand beperken op allerlei gebied, zowel tijdens werk als in het privéleven. Begin je weer te snel met werken of sporten en wordt de hersenschudding onderschat, dan kan dit niet alleen het herstel vertragen, maar ook in stand houden en zelfs verergeren. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen voor revalidatie.
Financiële gevolgen (onderschatte) hersenschudding
Een hersenschudding kan financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld omdat u uw werk niet kunt uitvoeren of medische kosten maakt. Is er sprake van niet aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld een hersenschudding door een aanrijding of bedrijfsongeval? Dan kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding van uw letselschade. U kunt dan een schadeclaim indienen bij de tegenpartij of diens letselschadeverzekeraar.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Letselschade verhalen na hersenletsel is ingewikkeld. Daarom is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen. Is een ander aansprakelijk voor uw schade, dan kunt u gratis aanspraak maken op een letselschade advocaat.
Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u graag. U kunt in heel Nederland een beroep op ons doen. Bel ons gratis op 0800 278 4626 of klik op onderstaande button voor uw vragen of een kennismakingsgesprek met een van onze letselschade advocaten.
Wat is niet aangeboren hersenletsel?
Hersenletsel kan aangeboren zijn of niet aangeboren zijn. In het laatste geval is het hersenletsel het gevolg van een ziekte of een ongeluk. Met name niet aangeboren hersenletsel na een ongeluk komt veelvuldig voor. De voornaamste oorzaken zijn een val op het hoofd bij een fiets ongeluk of als iemand bij een bedrijfsongeval op het hooft valt.
Wat valt onder letselschade?
Onder letselschade valt alle schade die het gevolg is van een ongeluk, hondenbeet of medische fout. Onder letselschade vallen de volgende schadeposten:
- schade in het inkomen door arbeidsongeschiktheid
- het eigen risico en kosten voor bijvoorbeeld een fysiotherapeut
- een kilometervergoeding in verband met bezoeken aan artsen
- een vergoeding voor de overname van uw huishoudelijke taken
- smartengeld