Laat u door ons kosteloos informeren voor advies of antwoord op uw vraag.
Vraag het één van onze gespecialiseerde advocaten

Letselschade berekenen: huishoudelijke hulp

Door een ongeval ontstaan er klachten en beperkingen. Zo kan er sprake zijn van arbeidsongeschiktheid. Maar veel mensen zijn na een ongeluk ook beperking in het huishouden. Er is dan huishoudelijke hulp nodig. Soms nemen gezinsleden of vrienden de huishoudelijke hulp over. Anderen nemen een schoonmaakster in dienst. In beide gevallen is er recht op een schadevergoeding voor huishoudelijke hulp.

Schadevergoeding voor huishoudelijke hulp

Bij een professionele huishoudelijke hulp worden kosten gemaakt. Deze maken onderdeel uit van de schadevergoeding. Maar hoe zit het dan met de huishoudelijke hulp die uw echtgenoot, ouders of kinderen bieden. In de praktijk nemen juist gezinsleden, buren of vrienden de taken in het huishouden over. Het is oneerlijk als hier geen vergoeding tegenover staat. Daarom is er  de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad.

De richtlijn Letselschade Raad huishoudelijke hulp

In de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad is ten eerste de definitie gegeven van huishoudelijke hulp. Deze luidt: “huishoudelijke ondersteuning door derden voor het verrichten van diverse activiteiten in huis”. Hierbij kunt u denken aan schoonmaken, koken, de verzorging van kleine kinderen en het doen van boodschappen.

De richtlijn gaat er van uit dat de behoefte aan huishoudelijke hulp de eerste 13 weken na het ongeluk het grootst is. Na deze 13 weken wordt er gewerkt met een vast netto uurtarief. Deze bedraagt in 2022 € 10,00 netto per uur.

Schadevergoeding berekenen

Direct na een ongeluk is het logisch dat u tot weinig in staat bent. In de richtlijn huishoudelijke hulp wordt daarom de eerste 13 weken een vast weekbedrag aan letselschade vergoed. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt in lichte beperkingen en zware beperkingen. Ook wordt er gekeken naar de gezinssituatie en het aandeel wat u voor het ongeluk in het huishouden had. De weekbedragen in 2022 vindt u hieronder.

Alleenstaande : € 74,00 bij een lichte beperking en € 147,00 bij een zware beperking.

Tweepersoonshuishouden: € 98,00 bij een lichte beperking en € 195,00 bij een zware beperking.

Gezin met kinderen jonger dan 5 jaar: € 184 bij een lichte beperking en € 367,00 bij een zware beperking.

Gezin met inwonende kinderen ouder dan 5 jaar: € 159 bij een lichte beperking en € 318,00 bij zware beperking.

Zijn er na 13 weken nog steeds beperkingen? Dan bedraagt de schadevergoeding € 10,00 per uur.

Voorbeeld letselschade berekenen bij huishoudelijke hulp

Stel een jonge vader van 2 kinderen van 3 en 6 is als fietser aangereden door een auto. Het gevolg hiervan is dat hij zijn been breekt en whiplash klachten ervaart. Hierdoor is hij de eerste 13 weken zwaar beperkt in het doen van het huishouden. Zijn ouders komen iedere dag 2 uurtjes om te helpen. Na 13 weken gaat het iets beter, maar komen de ouders nog iedere week 4 uur om te helpen bij het schoonmaken en de verzorging van de kinderen. 6 maanden na het ongeluk zijn de beperkingen voorbij.

Voor het fietsongeluk was de vader voor 50% belast met het huishouden.

De schadevergoeding op basis van de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad is dan als volgt:

 • de 1e 13 weken: 50% x € 367,00 x 13 weken = € 2385,50
 • na 13 weken: 4 x € 10,00 per week x 13 weken = 520,00

De totale schadevergoeding bedraagt dan voor 6 maanden huishoudelijke hulp € 2905,00.

De Letselschade Raad

Bij de Letselschade Raad heeft meer richtlijnen gemaakt. Zo is er een richtlijn over onderhoud, reiskosten en voor een studievertraging.

Gratis juridische hulp bij letselschade

Bent u ook beperkt in het huishouden door een ongeluk? Laat u letselschade berekenen door 1 van onze ervaren letselschade advocaten. Wij berekenen al uw letselschade en verhalen deze gratis voor u op de aansprakelijke partij. Hoe het kan dat wij u gratis kunnen helpen? Klik op de link hieronder en wij leggen het u graag uit.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Een van onze letselschade specialisten neemt dan contact met u op.

Veel gestelde vragen bij letselschade

Huishoudelijke hulp is vaak niet de enige letselschade post bij een ongeluk. Hieronder beantwoorden wij een aantal vragen over schadevergoeding berekenen. Heeft u nog vragen of wilt u gratis juridische hulp bij letselschade? Neem dan contact met ons op.

Hoe bereken je schadevergoeding?

Schadevergoeding berekenen gebeurt door alle soorten letselschade bedragen in kaart te brengen. Deze worden dan verzameld op een schadestaat. De volgende letselschade bedragen maken onderdeel uit van een letselschade berekening:

 • inkomensschade
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • huishoudelijke hulp
 • onderhoud van uw huis en tuin
 • kosten voor verzorging en verpleging
 • ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • reparatiekosten

Wat is smartengeld?

Bij letselschade berekenen is ook een onderdeel van de schadevergoeding smartengeld. Een smartengeldvergoeding is een schadevergoeding voor het leed dat u door het ongeluk is aangedaan. Bijvoorbeeld na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet. Onderdeel van het smartengeld is een vergoeding voor pijnklachten, angstklachten, verdriet en verlies aan levensvreugde.

Er is altijd recht op een vergoeding van smartengeld. Dus zowel bij licht letsel als zwaar en blijvend letsel.

Hoe lang duurt het voordat je schadevergoeding krijgt?

Als je recht hebt op een schadevergoeding, dan kan het soms even duren doordat je ook daadwerkelijk schadevergoeding krijgt. Maar hoe lang duurt het voordat je schadevergoeding krijgt?  Helaas zijn hier geen richtlijnen voor. Het hangt van een aantal factoren af:

 • de aard en ernst van het letsel?
 • is er veel discussie met de verzekeraar of niet?
 • de complexiteit van de letselschade berekening.

Gelukkig wordt er bij letselschade claimen wel gebruik gemaakt van voorschotten op uw letselschade. U hoeft na een ongeluk dus geen kosten zelf voor te schieten of schade zelf te dragen.

Wil u uw letselschade laten berekenen door een erkende en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Wij nemen binnen 1 dag contact met u op!

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar