Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade!
Lijdt u schade op het gebied van zelfwerkzaamheid (onderhoud huis en tuin)?

Schade door verlies aan zelfwerkzaamheid bij letsel

U bent gewond geraakt bij een aanrijding, door de hond van de buren gebeten of gevallen op het werk. Is u schade door letsel overkomen, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Deze bestaat uit alle kosten en schade die u lijdt, van kosten, tot schade en smartengeld.

Onderdeel van de letselschadevergoeding bij letselschade betreft de zelfwerkzaamheid. Wat zelfwerkzaamheid is en hoe hoog de schadevergoeding bij zelfwerkzaamheid is leest u op deze pagina.

Wilt u ook een letselschadevergoeding na een verkeersongeluk, hondenbeet of bedrijfsongeval? Neem dan contact met een van onze letselschade advocaten op. Wij werken landelijk en zijn met meer dan 10 afspraaklocaties altijd in de buurt. Wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos!

Bel voor een letselschade advies of het verhalen van uw letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Uw eigen letselschade expert neemt dan contact met u op en gaat direct voor u aan de slag.

Wat is zelfwerkzaamheid bij letselschade?

Bij zelfwerkzaamheid gaat het om alle werkzaamheden in en om het huis die iemand verricht zonder hiervoor professionele hulp voor in te schakelen. Na een verkeersongeluk of een ongeval op het werk is bent u wellicht niet langer in staat om dit onderhoud zelfstandig uit te voeren. Er zullen dan derden ingeschakeld moeten worden om het onderhoud van de woning en de tuin over te nemen.

Dit kunnen gezinsleden of vrienden, maar ook professionals zijn. Dit brengt kosten met zich mee. Er ontstaat dan schade door het verlies aan zelfwerkzaamheid. Deze letselschade maakt onderdeel uit van de letselschade claim.

Letselschade berekenen

Er zijn 2 manieren om zelfwerkzaamheid te berekenen. Ten eerste is er een concrete berekening. De werkelijk gemaakt kosten worden in dit geval vergoed door de letselschade verzekeraar. Deze manier van schade berekenen gebeurt meestal bij kort lopende letselschadezaken. Ook worden kosten die direct na het ongeval gemaakt worden concreet berekend en vergoed om uiteindelijke verrekend te worden met de vergoeding conform de hierna te bespreken richtlijn zelfwerkzaamheid.

De andere methode van schadeberekening bij verlies aan zelfwerkzaamheid betreft de abstracte letselschade berekening. Hierbij wordt niet de werkelijke letselschade vergoed, maar een standaard jaarlijkse vergoeding. Dit op basis van de richtlijn Zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad.

Wat is de richtlijn zelfwerkzaamheid?

De richtlijn Zelfwerkzaamheid regelt welke schadevergoeding bij letselschade iemand na een ongeval ontvangt als deze persoon het onderhoud van zijn of haar woning meer zelf kan verrichten.

Er wordt gewerkt met vaste jaarlijkse bedragen. De hoogte hiervan hangt af van een aantal factoren:

 • De mate waarin iemand voor het ongeluk onderhoud verrichte in een percentage.
 • Het soort huis waarin het letselschade slachtoffer woont.

Voorbeeld toepassing richtlijn zelfwerkzaamheid

Iemand wordt in zijn auto van achteren aangereden als gevolg waarbij blijvend letsel ontstaat. Hierdoor is er een beperking op het gebied van het onderhoud van het huis ontstaan. Voor het ongeval was deze persoon voor 50% belast met het onderhoud van de vrijstaande woning waarin hij ten tijde van het ongeval woonde. De jaarschade wordt dan vermenigvuldigd met 50% en vervolgens met de correctiefactor die een vrijstaande woning met zich meebrengt. Dat is een correctiefactor van 1.3 nu een vrijstaand huis ten opzichte van andere woningtypes meer onderhoudt vergt.

Bedragen richtlijn zelfwerkzaamheid

Dit zijn de huidige jaarbedragen van de richtlijn zelfwerkzaamheid:

Eigen woning met tuin en alle onderhoud                                               € 1287,00

Een eigen woning tuin met weinig onderhoud                                        € 643,00

Woning zonder tuin met alle onderhoud                                                 € 836,00

Eigen woning zonder tuis met weinig onderhoud                                  € 322,00

 

Een huurwoning met tuin en alle onderhoud                                          € 643,00

Huurwoning met tuin met weinig onderhoud                                        € 322,00

Huurwoning zonder tuin met alle onderhoud                                        € 419,00

Een huurwoning zonder tuin met weinig onderhoud                            € 161,00

Deze jaarbedragen worden dus vermenigvuldig met het percentage dat het letselschadeslachtoffer zich voor het ongeval bezighield met het onderhoud en de volgende correctiefactor:

Vrijstaande woning                                                                            1.3

Twee-onder-een-kapwoning  of hoekwoning                                    1,0

Rijtjeshuis                                                                                          0,8

Flat of appartement                                                                           0,7

Schade door verlies aan zelfwerkzaamheid claimen

Lijdt u letselschade op het gebied van het onderhoud van uw woning en de tuin? Onze letselschade advocaten verhalen al uw letselschadeposten op de aansprakelijke partij of de svi- verzekeraar. Wij gaan uw letselschade berekenen op het gebied van onder andere de zelfwerkzaamheid en zorgen dat u de letselschadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Bel voor een gratis letselschade advies en het kosteloos claimen van letselschade na een ongeval 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in. Wij verhalen uw letselschade volledig kosteloos!

Hier vindt u de richtlijn zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar