Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade kosteloos!
Bent u in de auto van achteren aangereden en lijdt u schade?

Een aanrijding van achteren, wat nu?

U bent van achteren aangereden. Een nare ervaring, zeker als u ook nog eens letsel aan de achterop aanrijding heeft overgehouden. Bij een verkeersongeval waarbij er sprake is van een aanrijding van achteren, is de auto die achterop is gereden aansprakelijk. Bij een kettingbotsing of kop staartbotsing heeft u dus altijd recht op een letselschade vergoeding.

In Nederland zijn auto’s verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Er is dus altijd verhaal mogelijk. U kunt daarbij ook direct de letselschade verzekeraar van de tegenpartij een aansprakelijk stelling sturen. De naam van deze verzekeraar staat op het schadeformulier. Het is dan ook belangrijk dat het schadeformulier door de achterop aanrijder ingevuld wordt.

Wie is schuldig bij een aanrijding van achteren

Bij een aanrijding van achteren wilt u uiteraard uw schade vergoed krijgen. Het kan dan gaan om blikschade, maar ook om letselschade. De vraag is dan wie schuldig is bij een aanrijding van achteren. Wij leggen u dit hieronder uit.

Soms is de schuldvraag niet van belang om voor een letselschade vergoeding in aanmerking te komen. Bijvoorbeeld bij een svi verzekering in het geval van een auto botsing. Maar ook als u als fietser aangereden bent, of als voetganger. Want bij een fietsongeluk is er altijd recht op een schadevergoeding!

Hieronder beantwoorden wij de volgende vragen:

 • Aanrijding van achteren, wie is schuldig?
 • Wie is schuldig bij een aanrijding met een fietser?
 • Wat te doen bij een aanrijding?
 • Schadevergoeding letselschade berekenen

Bent u aangereden en vraagt u zich af wie schuldig is bij een aanrijding van achteren of wilt u uw letselschade verhalen? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Een van onze letselschade advocaten neemt dan direct contact met u op.

Aanrijding van achteren, wie is schuldig?

U staat stil voor een stoplicht als iemand u van achteren aanrijdt. Of u bent betrokken bij een kettingbotsing. Er is dan sprake van een aanrijding. Maar wie schuldig bij een aanrijding van achteren?

Het antwoord op vraag wie schuldig is bij een aanrijding van achteren vinden wij in een aantal wettelijke bepalingen:

 • artikel 5 Wegenverkeerswet: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
 • art. 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: “De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.”

Uit deze artikelen blijkt dat de bestuurder die achterop rijdt schuldig is aan de aanrijding van achteren. Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen op deze hoofdregel:

 • het voorste voertuig remt plotseling zonder geldige reden
 • in het geval het achterste voertuig door het voorste voertuig wordt afgesneden. Dit zien wij nogal eens bij het invoegen op de snelweg of bij het van rijstrook wisselen.

Vraagt u zich af wie er schuldig is bij een aanrijding van achteren of wilt u gratis uw letselschade claimen op de aansprakelijke partij? Onze letselschade advocaten claimen uw letselschade kosteloos op de aansprakelijke partij. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Uw letselschade advocaat van ons kantoor neemt binnen 12 uur contact met u op.

Wie is schuldig bij aanrijding met een fietser?

Bent u als fietser aangereden? Fietsers en voetgangers zijn voor de wet “kwetsbare verkeersdeelnemers”. Dit houdt in dat er bij een fietsongeluk snel letsel geleden wordt. Zeker als u als fietser aangereden door een auto bent. Maar wie is er nu schuldig bij een aanrijding met een fietser?

Het antwoord op deze vraag vinden wij in artikel 185 wvw. Deze regeling is verder uitgelegd in het zogeheten “Spoorboekje artikel 185 wvw”. Omdat fietsers en voetgangers extra kwetsbaar zijn bij een ongeluk, hebben zij altijd recht op een schadevergoeding van letselschade. Met andere woorden, bent u als fietser aangereden, dan is de tegenpartij schuldig aan de aanrijding.

De enige voorwaarde voor de regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet is dat u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent. De regeling geldt dus niet bij een aanrijding met een andere fietser.

De regeling van artikel 185 is als volgt:

 • motorvoertuig is schuldig aan aanrijding: 100% van de letselschade wordt vergoed
 • fietser is schuldig aan aanrijding: recht op ten minste 50% schadevergoeding
 • kinderen tot 14 jaar ontvangen altijd een volledige schadevergoeding bij letselschade

Wilt u weten wie schuldig is bij een aanrijding met een fietser? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos! Bel gratis 0800 278 4626 of klik op de button voor een gratis letselschade advies en het verhalen van uw letselschade na een aanrijding.

Wat te doen bij een aanrijding van achteren?

Om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen, dient dus eerst de vraag: “wie is schuldig bij een aanrijding” beantwoord te worden. Hiervoor dient vast te staan wat er precies is gebeurd. Is er geen voorrang verleend? Is er sprake van een achterop aanrijding of reed de tegenpartij door rood licht? Bewijs is hierbij belangrijk. Daarom geven wij u de volgende adviezen:

 • vul altijd een schadeformulier in. U kunt hier de toedracht op invullen en zelfs tekenen!
 • maak foto’s van de schade en de plaats van het verkeersongeluk
 • vraag getuigen om contactgegevens
 • is er sprake van doorrijden na een aanrijding? Bel ter plaatse de politie

Op deze manier kunt u bewijzen dat de tegenpartij schuldig is aan het ongeval en dus aansprakelijk!

Schadevergoeding letselschade berekenen

Is de vraag wie schuldig is bij een aanrijding beantwoord en is de tegenpartij aansprakelijk? Er kan dan een aansprakelijkheidsbrief naar de WAM- verzekeraar gestuurd worden. Deze zal rechtstreeks de letselschade vergoeding aan u betalen.

Een schadevergoeding bij letselschade berekenen is niet eenvoudig. Gelukkig is er op grond van de wet recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat bij aansprakelijkheid. Uw letselschade advocaat van ons kantoor helpt u graag. Wij gaan uw letselschade berekenen en verhalen op de aansprakelijke partij.

De letselschade vergoeding bestaat uit diverse letselschade bedragen. De belangrijkste zijn:

 • schade in uw inkomen door arbeidsongeschiktheid
 • schade in uw pensioen
 • een studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • onderhoudskosten van uw huis en de tuin
 • kosten voor verzorging en verpleging
 • gemaakte kosten in het ziekenhuis
 • reparatiekosten en vervangingskosten
 • smartengeld

Contact met uw letselschade advocaat

Lijdt u letselschade door een aanrijding? Wij verhalen uw letselschade kosteloos op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering. Bel voor een gratis letselschade advies en het claimen van uw letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Wij nemen binnen 12 uur contact met u op.

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is een specialist op het gebied van het claimen van letselschade voor slachtoffers van een auto-ongeluk, fietsongeluk of scooterongeluk. Wij staan alleen slachtoffers bij en dus geen verzekeraars of andere aansprakelijke partijen.

Onze kantoor werkt door heel Nederland en met 8 bezoeklocaties zijn wij altijd dichtbij. U kunt dus altijd een beroep doen op een van onze letselschade advocaten. Wilt u een gratis letselschade advies of wilt u uw letselschade verhalen op de persoon die u van achteren aangereden heeft? Bel ons op 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar