Laat u adviseren door een van onze letselschade advocaten!
Is uw kind aangereden door een auto en hierbij gewond geraakt?

Wat moet ik doen als mijn kind is aangereden door een auto?

Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Ook zijn kinderen door de leeftijd niet altijd even voorzichting. Helaas worden kinderen dan ook geregeld aangereden door een auto. Dit vaak met letsel tot gevolg.

Door de overheid worden kinderen in het verkeer extra goed beschermd. Zo is er voor kinderen tot 14 jaar bij een aanrijding altijd recht op een volledige schadevergoeding. Maar ook kinderen ouder dan 14 jaar hebben meestal recht op een letselschadevergoeding.

Is uw kind aangereden door een auto? Schakel dan altijd een letselschade advocaat in. Dit is bij ons kosteloos en u weet dan zeker dat de belangen van uw kind goed behartigd worden. Daarbij kijken wij ook altijd naar eventuele toekomstige gevolgen van de aanrijding.

Icon

Vorder schadevergoeding als uw kind is aangereden

Als uw kind is aangereden en hierbij gewond is geraakt, dan is het belangrijk om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Wij begrijpen echter dat uw hoofd hier niet naar staat na de aanrijding. Schakel daarom een letselschade advocaat in. Deze zorgt ervoor dat de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt en de schade van uw kind en van u betaald wordt.

Een letselschadevergoeding bestaat uit allerlei kosten en schadeposten. Een letselschade advocaat weet precies waar recht op is zodat u zeker weet dat alle schade netjes verhaald wordt. Daarbij wordt ook gekeken naar eventuele toekomstige schade. Hiervan is vaak sprake bij blijvend letsel en breuken.

Aanrijding tussen auto en kind

Bij een aanrijding tussen een auto en een kind dient een onderscheid gemaakt te worden tussen een kinderen tot 14 jaar en ouder dan 14 jaar.

Is er sprake van een aanrijding tussen een auto en een kind tot 14 jaar? Dan dient de volledige letselschade vergoed te worden. De reden is dat jonge kinderen door de jeugdige leeftijd niet altijd even voorzichtig zijn. Een auto of scooter moet hier bedacht op zijn en dus extra voorzichtig zijn. Gebeurt er toch een ongeluk, dan is dit altijd de fout van de bestuurder van de auto. De letselschade verzekeraar van de automobilist moet dan de letselschade van het kind vergoeden.

Ook kinderen ouder dan 14 jaar genieten bescherming in het verkeer. Want ook bij deze groep kinderen kan er sprake zijn van ernstig letsel bij een aanrijding. Is een kind van 14 aangereden door een auto, dan wordt in ieder geval 50% van de schade vergoed. Is de aanrijding te wijten aan de auto, dan wordt uiteraard de volledige letselschade vergoed. In het andere geval bedraagt de letselschade vergoeding in ieder geval 50% en deze kan oplopen tot 100% op grond van de zogeheten billijkheidscorrectie.

Icon

Welke schade wordt er vergoed na een aanrijding?

Na een aanrijding worden er kosten gemaakt. Met name bij jonge kinderen zijn de gevolgen van een ongeval voor de toekomst nog niet goed duidelijk. Dit maakt het verhalen van letselschade bij kinderen extra gecompliceerd.

Ouders maken na een aanrijding van een kind kosten. Daarnaast is er extra verzorging nodig en soms zelf verpleging. U neemt als ouder vrije dagen op of gaat zelfs (tijdelijk) minder werken. Of er is extra opvang nodig. Er is dan sprake van mantelzorg en deze dient vergoed te worden door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Dit wordt “verlies aan zelfredzaamheid” genoemd.

Van belang is ook dat er zeker bij blijvend letsel in de toekomst sprake kan zijn van schade. Hier moet rekening mee gehouden worden bij de letselschade berekening. Een letselschade advocaat zal dit met u bespreken.

Kort samengevat komen de volgende schadeposten voor als uw kind aangereden is door een auto:

 • Medische kosten
 • Ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • Revalidatiedaggeldvergoeding
 • Verzorging-en verpleging thuis
 • Reiskosten
 • Vrije dagen ouders om mee te gaan naar artsen
 • Studievertraging
 • Extra schoolgeld
 • Aanvullende opvang
 • Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor de pijnklachten en angstklachten die kinderen na een aanrijding met een auto kunnen hebben. Bij letsel is er altijd recht op een letselschadevergoeding.

Icon

Voorbehoud voor toekomstige schade

Zeker bij ernstig en blijvend letsel is er ook sprake van schade in de toekomst. Het is alleen op jonge leeftijd vaak niet duidelijk wat de gevolgen van een aanrijding voor toekomst is. Zo kan er bij een breuk pas op latere leeftijd artrose optreden en bij hersenletsel op jonge leeftijd kan er een achterstand op school met een studievertraging ontstaan.

Omdat toekomstige schade vaak niet berekend kan worden bij jonge kinderen, wordt deze schade “open” gelaten. Dit betekent dat kinderen in de toekomst altijd bij de letselschade verzekeraar aan kunnen kloppen als zij in de toekomst nog schade oplopen. Dit wordt een voorbehoud genoemd en deze wordt opgenomen in de uiteindelijke overeenkomst tussen de verzekeraar en (de ouders van) het kind.

Affectieschade en shockschade

In sommige gevallen hebben ouders, broers en zussen ook een eigen recht op schadevergoeding. Dit is het geval bij affectieschade en shockschade.

Een recht op affectieschade bestaat sinds 2019. Het is een smartengeldvergoeding voor met name ouders, broer en zussen van een kind dat door een auto is aangereden en hierbij ernstig letsel heeft opgelopen. Affectieschade is een vast bedrag per persoon welke varieert tussen de €12.500 en €20.000 per persoon.

Er is sprake van shockschade als iemand een ongeval met ernstig letsel heeft gezien. Om voor shockschade in aanmerking te komen dient aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. De belangrijkste zijn:

 1. Het gaat om een ernstig ongeluk waarbij het slachtoffer ernstig gewond is of is overleden
 2. Het ongeval is door de persoon gezien of kort na het ongeval is er een “directe confrontatie met de gevolgen van het ongeval geweest”.
 3. Hierdoor zijn er psychische klachten ontstaan.

Is er sprake van shockschade? Dan wordt de volledige letselschade vergoed, zowel de materiële schadeposten als het smartengeld.

Letselschade door een aanrijding? Schakel een letselschade advocaat in!

Een ongeval kan grote gevolgen hebben, ook voor in de toekomst, zeker bij kinderen. Daarom is het belangrijk om advies in te winnen en bijstand te krijgen bij het verhalen van de letselschade.

Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u altijd 100% kosteloos bij een verkeersongeval. Is uw kind als fietser aangereden of als voetganger aangereden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u 100% kosteloos. bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar