Wat te doen bij bedrijfsongeval?
Wat te doen bij bedrijfsongeval?
Uit onderzoek van ‘Trouw’ blijkt dat veel werkgevers niet weten dat zij onder omstandigheden een bedrijfsongeval melden moeten. Hierdoor blijft onderzoek naar een bedrijfsongeval vaak uit. Maar wat zijn nu de plichten en rechten van werkgevers en werknemers bij een bedrijfsongeval?
Het niet melden van een bedrijfsongeval bij de Nederlandse Arbeidsinspectie is in strijd met de Arbowet en kan er een boete van € 50.000,00 worden opgelegd! Daarbovenop kan dan nog een boete worden gegeven voor het niet voldoen van andere bepalingen uit de Arbowet, zoals veiligheidsvoorschriften.
Melden van een bedrijfsongeval is dus van groot belang voor werkgevers, maar ook werknemers kunnen een bedrijfsongeval melden bij de arbeidsinspecteur. Op deze pagina leest u wat een werkgever maar ook een werknemer nog meer moet doen bij een ongeluk op het werk.
Wat is een bedrijfsongeval?
Voordat wij het gaan hebben over de plichten en rechten van beide partijen bij een bedrijfsongeval, is de vraag wat een bedrijfsongeval eigenlijk is? Als een bedrijfsongeval is aan te merken een ongeluk onder werktijd waarbij een medewerker gewond raakt of overlijdt.
Is er sprake van een arbeidsongeval, dan kun je vaak de werkgever aansprakelijk stellen. Heeft deze zijn zorgplicht als werkgever geschonden, dan spreken wij an werkgeversaansprakelijkheid. Vaak wordt hierbij gedacht aan een hand die tussen een machine komt of een val van een ladder. Maar ook bij een verkeersongeluk onder werktijd of letsel opgelopen door een fout van een collega valt onder de werkgeversaansprakelijkheid
Wat te doen bij een bedrijfsongeval als werknemer?
Als u tijdens het werk een ongeluk overkomt en uw wilt uw werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade, dan is het belangrijk te weten wat u moet doen. Uit de wet blijkt dat op u een lichte bewijslast rust. Na een arbeidsongeval dient u te bewijzen dat:
- u tijdens het werk een ongeluk is gebeurd. Dit kan dus een ongeluk op het werk zijn, maar ook als gevolg van een aanrijding
- aan het bedrijfsongeval heeft u letsel overgehouden.
Slaagt u in deze bewijslast, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid, tenzij de werkgever kan bewijzen dat hem geen verwijt gemaakt kan worden. Daarnaast is er geen schadevergoedingsplicht bij bewuste roekeloosheid. In de praktijk doet dit zijn weinig tot niet voor.
Wat te doen bij een bedrijfsongeval als werkgever?
Voor werkgevers is het dus het allerbelangrijkste dat een bedrijfsongeval gemeld wordt. Wordt dit niet gedaan, dan riskeert men een boete tot maar liefst € 50.000,00.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zijn in de wet ook regels opgenomen waaraan de werkomstandigheden moeten voldoen. De voorwaarden met betrekking tot aansprakelijkheid staan in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Op basis van dit wetsartikel dient een werkgever er voor te zorgen dat:
- Machines en gereedschappen onderhouden, gekeurd en veilig zijn
- Medewerkers veilig het werk kunnen doen
- Er voldoende instructies zijn gegeven
- Toezicht op het werk aanwezig is
Gratis hulp bij letselschade door een bedrijfsongeval
Is u een bedrijfsongeval overkomen en lijdt u hierdoor letsel? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Met meer dan 10 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij. Dus of u nu een letselschade advocaat in Amsterdam, een letselschade Advocaat in Rotterdam of een letselschade advocaat in Eindhoven zoekt, u kunt door heel Nederland bij ons terecht.
Onze letselschade experts werken altijd volledig kosteloos voor u. De kosten van rechtsbijstand worden verhaald op de aansprakelijke partij.
Wilt u ook gratis rechtsbijstand van een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.