Lijdt u letselschade door een bedrijfsongeval?
Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade 100% kosteloos!

Letselschade door een bedrijfsongeval? Meldplicht werkgever!

Bedrijfsongeval

 

Op de werkgever rust een bijzondere zorgplicht. Op grond van artikel 7:658 lid 1 BW moet de werkgever naast een bedrijfsongeval melden er namelijk voor zorgen dat:

 1. Het materiaal waarmee gewerkt wordt veilig is
 2. De werkplek zelf veilig is (geen natte vloer)
 3. Er voldoende instructies zijn gegeven
 4. Toezicht wordt gehouden op de werkzaamheden
 5. Medewerkers voldoende opgeleid en bijgeschoold zijn.

Is er niet voldaan aan de bijzondere zorgplicht, dan is de werkgever aansprakelijk voor de letselschade van de medewerker of zzp’er.

Icon

Wanneer moet de werkgever een bedrijfsongeval melden bij de Inspectie SZW?

Een werkgever is verplicht om een arbeidsongeval in de volgende gevallen direct te melden bij de arbeidsinspecteur:

 1. Na een arbeidsongeluk met dodelijke afloop;
 2. Bij een ziekenhuisopname door het letsel
 3. Indien er sprake is van blijvend letsel

Vaak is direct duidelijk dat er sprake is van blijvend letsel of een ziekenhuisopname. Maar soms volgt een ziekenhuisopname pas later en wordt de diagnose past na enkele dagen of zelfs weken gesteld. De werkgever is dan verplicht om alsnog het bedrijfsongeluk te melden bij de Inspectie SZW.

Niet alleen een ongeval op het werk van een medewerker in loondienst moet de werkgever melden. Steeds meer personen werken als zelfstandige voor een opdrachtgever. Overkomt een zzp’er een ongeluk op het werk? Ook dan is er een meldplicht van de werkgever en is de werkgever vaak aansprakelijk voor de ontstane letselschade. Een werkgever moet een bedrijfsongeval dus melden, wie het ongeval ook is overkomen!

Bedrijfsongeval melden verplicht

Voldoet een werkgever niet (tijdig) aan zijn meldingsplicht? Dan kan hij een forste boete verwachten die kan oplopen tot € 50.000,00. Een werkgever is dan ook verplicht om een bedrijfsongeval te melden. Dit doet de werkgever door via internet een melding te maken. Dit kan via de website van de Inspectie SZW.

Icon

Een bedrijfsongeval, wat te doen?

Is u een bedrijfsongeval overkomen? Dan is het volgende van belang:

 1. Meld het arbeidsongeval direct bij uw leidinggevende en/of laat een ambulance komen.
 2. Zijn er getuigen? Schrijf namen en contactgegevens op.
 3. Vul indien mogelijk een ongevallenmeldingsformulier in
 4. Laat de huisarts of het ziekenhuis uw letsel documenteren
 5. Bel Brugman Letselschade Advocaten

Als u een bedrijfsongeval is overkomen, dan moet u 2 dingen bewijzen, 1. dat u op het werk een ongeval is overkomen en 2. dat u hieraan letsel heeft overgehouden. Slaagt u hierin, dan is het aan de werkgever om te bewijzen dat hij aan zijn (zware) zorgplicht heeft voldaan. In de praktijk lukt dit bijna nooit met aansprakelijkheid tot gevolg.

Een bedrijfsongeval, wie betaalt de kosten?

Dit is een veelvoorkomende vraag. Voldoet de werkgever niet aan zijn zorgplicht? Dan moet hij een letselschade vergoeding betalen. En de kosten van een letselschade advocaat. Werkgevers zijn bijna allemaal verzekerd tegen aansprakelijkheid. De verzekeraar betaalt dan ook meestal de letselschade.

Dit zijn de schadeposten die onder andere voor vergoeding in aanmerking komen:

 1. Inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
 2. Medische kosten
 3. Reiskosten
 4. Een studievertraging
 5. Kosten verzorging en verpleging
 6. Ziekenhuisdaggeldvergoeding
 7. Onderhoudskosten huis en tuin.
 8. Smartengeld

Wat is een bedrijfsongeval

Wij spreken van een bedrijfsongeval als er tijdens het werk een ongeval gebeurt. Dat klinkt logisch. Maar er is ook sprake van werkgeversaansprakelijkheid in andere gevallen. Er is dan wellicht geen sprake van een arbeidsongeval bij de eigen werkgever, maar deze is wel verplicht een letselschade vergoeding te betalen.

Steeds meer mensen werken niet in loondienst, maar als zelfstandig ondernemer voor een of meerdere opdrachtgevers. Daarnaast werken veel mensen voor een uitzendbureau bij bedrijven. Dit bedrijf is dan formeel niet de werkgever. Is er dan wel sprake van een bedrijfsongeval?

Vroeger gaf het voorgaande veel discussies. Zzp’ers en uitzendkrachten kwamen dan niet voor een letselschadevergoeding in aanmerking. Hier heeft de wetgever iets aan gedaan. Een aantal jaren geleden werd er een vierde lid aan artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek gevoegd. Op basis van dit artikel worden zzp’ers en uitzendkracht gelijk gesteld aan medewerkers in loondienst!

De werkgeversaansprakelijkheid geldt sindsdien voor alle personen die bij de onderneming waar het ongeval plaatsvindt aan het werk zijn. En ook geldt de meldingsplicht van de werkgever bij de arbeidsinspecteur van Inspectie SZW.

Icon

Bedrijfsongeval schadevergoeding

Is er sprake van een bedrijfsongeval en is de werkgever aansprakelijk? Dan is er recht op een schadevergoeding. De schadeposten zijn hiervoor al kort besproken en worden onderverdeeld in materiële schade en immateriële schade, beter bekend als smartengeld.

Recht op een smartengeldvergoeding is er altijd als iemand gewond raakt op het werk en er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid.

Bijna ieder werkgever is verzekerd tegen aansprakelijkheid. De letselschade vergoeding wordt dan ook meestal betaald door de letselschade verzekeraar.

Arbeidsongeval op weg naar huis

In de rechtspraak is bepaald dat medewerkers bij een arbeidsongeval op weg naar huis (woon-werk verkeer) geen recht hebben op een schadevergoeding. Toch zijn veel werkgevers verzekerd voor letselschade ontstaan door een verkeersongval. Wordt een medewerker op de fiets aangereden of is hij of zij betrokken bij een scooterongeluk of auto-ongeluk, dan is er dus toch vaak recht op een letselschade vergoeding!

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade is een landelijk werken advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Al meer dan 10 jaar staan wij slachtoffers bij van bedrijfsongevallen, verkeersongevallen en hondenbeten. Met 8 locaties zijn wij altijd dichtbij en het aantal bezoeklocaties groeit nog steeds!

Onze letselschadespecialisten zijn lid van de LSA, de beroepsvereniging van letselschade advocaten. Daarnaast voeren wij meerdere keurmerken, waaronder dan van de LSA en het specialistenkeurmerk van de Orde van Advocaten. Bij ons weet u dus zeker dat u voor het verhalen van uw letselschade aan het juiste adres bent!

Wilt u een kosteloos letselschade advies of uw letselschade na een arbeidsongeval verhalen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht.

Kosteloze rechtsbijstand van een letselschade advocaat

Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u altijd kosteloos. De kosten van onze rechtsbijstand verhalen wij op de letselschade verzekering. Er zijn ook no cure no pay advocaten. Deze vragen een hoger uurtarief bij een gunstig resultaat. Feitelijk levert u dus een deel van uw schade in! Bij Brugman Letselschade Advocaten is dit anders. Wij werken altijd 100% kosteloos voor u en verhalen de kosten op de verzekeraar van de aansprakelijke partij!

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar