Wij claimen uw letselschade op grond van artikel 6:179 BW
Lijdt u schade door een gedraging van een dier?

Artikel 6:179 BW: aansprakelijkheid voor dieren

U bent gebeten door een hond, van een paard gevallen of heeft een trap van een paard gekregen. Hierdoor bent u gewond geraakt en lijdt u schade. Er is dan recht op een schadevergoeding. Dit is geregeld in artikel 6:179 BW (Burgerlijk Wetboek). Dit artikel bepaalt wie er aansprakelijk is bij schade veroorzaakt door een dier, zoals bij een hondenbeet of trap van een paard.

In de wet is ook geregeld dat u recht heeft op gratis rechtsbijstand als u schade lijdt door toedoen van een dier. Een letselschade advocaat van ons kantoor helpt u dan ook gratis bij letselschade. Klik op onderstaande button voor meer informatie of voor letselschade claimen op grond van artikel 6:179 BW.

Hieronder vindt u veel informatie over aansprakelijkheid bij dieren:

 • Aansprakelijkheid voor dieren
 • Aansprakelijkheid voor dieren, wetsartikel (6:179 BW)
 • Wat te doen bij hondenbeet?
 • Val van paard
 • Gratis juridische hulp bij aansprakelijkheid dieren

Aansprakelijkheid voor dieren

Als gevolg van een hondenbeet of val van een paard kunt u letsel oplopen. Het kan gaan van een oppervlakkige hondenbeet tot hersenletsel en zelfs een dwarslaesie na een val van een paard. Een vraag die onze letselschade advocaten vaak krijgen is hoe het zit met aansprakelijkheid voor dieren, wie is er aansprakelijk en wordt alle schade vergoed of slechts een deel?

Aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in artikel 6:179 BW. Het gaat daarbij om een risico aansprakelijkheid. Dit betekent, anders dan bij schuldaansprakelijkheid, dan de bezitter van de hond of het paard geen schuld aan het ongeluk hoeft te hebben. Het enkele feit dat een dier schade toebrengt aan zaken of personen maakt dat  de bezitter van het dier aansprakelijk is voor de letselschade die het dier veroorzaakt.

Een hondenbezitter, particuliere paardenbezitter of een manege is dus aansprakelijk voor schade door toedoen van het dier. Eigen schuld zoals in artikel 6:101 BW is opgenomen bestaat niet. Alleen bij een val van een paard ontvangt u slechts een (groot) deel van de letselschade vergoed.

Aansprakelijkheid voor dieren, wetsartikel

De wettelijke grondslag voor aansprakelijkheid voor dieren vinden wij in het Burgerlijk Wetboek en wel in artikel 6:179 BW. Dit artikel luidt:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

Uit dit artikel blijkt dat de bezitter van een hond of paard aansprakelijk is voor schade toegebracht aan zaken en mensen. Slechts in uitzonderingsgevallen is dit anders. Deze uitzondering komt overigens weinig voor.

Wat te doen bij hondenbeet?

Bent u gebeten door een hond? Een hondenbeet kan voor letsel zorgen. Soms gaat het om een oppervlakkige hondenbeet, maar als een hond doorbijt of u valt dan is het letsel vaak veel erger. U maakt dan allerlei kosten, heeft pijn en lijdt schade. Er is dan recht op een schadevergoeding van letselschade.

Letselschade claimen na een hondenbeet is niet eenvoudig. Een letselschade advocaat kan u hierbij echter gratis helpen. Wel hebben wij informatie nodig. Daarnaast is het belangrijk dat het letsel behandeld wordt. Daarom geven wij u graag 5 tips als u gebeten door een hond bent:

 • ga altijd langs een arts, u kunt een tetanus prik nodig hebben
 • zoek uit wie de hondenbezitter is en noteer gegevens
 • zijn er getuigen? Vraag contactgegevens
 • maak foto’s van de hond en uw letsel
 • schakel zsm een letselschade advocaat in

Val van paard

Paardrijden is voor veel mensen een hobby. Bij een val van een paard kan er echter helaas wel ernstig letsel geleden worden. Sommige mensen denken dat als ze van een paard vallen, de schade voor eigen risico komt. Is het paard echter van een ander of van een manege? Dan wordt in ieder geval een deel van de letselschade vergoed. Bij een val van een paard is er dus zeker wel recht op een schadevergoeding bij letselschade.

In beginsel is de bezitter van een paard altijd aansprakelijk voor de schade die het paard veroorzaakt. Dus ook bij een val van een paard. Omdat ruiters vrijwillig op het paard gaan zitten, wordt er wel een korting toegepast. Meestal zijn verzekeraars bereid om 50% van de letselschade te vergoeden. Dit wordt “eigen schuld” genoemd en dit is te vinden in artikel 6:101 BW.

Soms kan er sprake zijn van ernstig letsel bij een val van een paard. Het is dan niet redelijk dat een deel van de letselschade onbetaald blijft. Dit heeft ook de wetgever zich beseft. Op basis van de billijkheidscorrectie kan er dan meer dan 50% van de schade vergoed worden, zelfs tot 100% aan toe.

De billijkheidscorrectie wordt in de volgende gevallen toegepast:

 • bij ernstig letsel
 • in het geval van blijvend letsel
 • als de schade hoog is, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid
 • indien de bezitter van het paard een aansprakelijkheidsverzekering heeft

Lijdt u schade door een val van een paard? Schakel dan altijd een letselschade advocaat in. Deze kan ervoor zorgen dat u meer dan 50% van uw letselschade vergoed krijgt.

Gratis juridische hulp bij aansprakelijkheid voor dieren

Bent u gebeten door een hond of val een paard gevallen? Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade op de bezitter van de hond of het paard. Altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis juridische rechtsbijstand gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan direct contact met u op.

Donna van Klooster. letselschade advocaat

Donna van Klooster is letselschade gespecialiseerd in aansprakelijkheid voor dieren.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Advocatenkantoor Brugman

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar