Hersenletsel door een ongeval (traumatisch hersenletsel)
Deze pagina gaat met name over traumatisch hersenletsel. Hiervan spreken wij als niet aangeboren hersenletsel het gevolg is van een ongeval. Dit komt met name voor na verkeersongevallen. Maar ook omdat iemand bijvoorbeeld op het werk op zijn hoofd valt of een zwaar voorwerp op zijn hoofd krijgt. Bij personen onder de 50 jaar is traumatisch hersenletsel de meest voorkomende vorm van niet-aangeboren hersenletsel! Maar ook onder jongeren komt het helaas (te) vaak voor.
Niet traumatisch hersenletsel is een veel gestelde diagnose. Op de spoedeisende hulp worden jaarlijks duizenden slachtoffers met traumatisch hersenletsel behandeld. Bij de meeste mensen gaat het om licht letsel (een hersenschudding) maar ook een hersenkneuzing (of erger) komt veelvuldig voor. In dat geval spreken wij van ernstig hersenletsel met vaak blijvend letsel tot gevolg. Dit letsel kan tot veel problemen en beperkingen leiden. En tot schade! Schade als gevolg van een ongeval noemen wij letselschade.
Diagnose en behandeling bij niet aangeboren hersenletsel
Het is niet altijd eenvoudig om de diagnose hersenletsel te stellen. Dit komt ook omdat het vaak gaat om cognitieve klachten zoals geheugenproblemen, chronische vermoeidheid, een concentratiestoornis of andere zogenaamde niet objectiveerbare klachten. Met andere woorden, de klachten worden door de persoon zelf ervaren, maar zijn voor de buitenwereld niet zichtbaar.
Onderzoek naar de aandoening wordt vaak verricht door middel van een MRI-scan van de hersenen. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van neuropsychologisch onderzoek. Is eenmaal de diagnose niet aangeboren hersenletsel gesteld? Dan vindt een revalidatietraject plaats en vindt behandeling plaats door de neuroloog en neuropsycholoog.
De symptomen van niet aangeboren hersenletsel
Bij niet aangeboren hersenletsel horen een aantal symptomen. De meest voorkomende zijn:
- Geheugenproblemen
- Concentratieproblemen
- Chronische vermoeidheid
- Problemen bij het plannen
- Somberheid
- Oriëntatieproblemen
- Moeite met praten
- Overprikkeling
- Bewegingsproblemen
- Visuele problemen
Ervaart u een van deze symptomen van niet aangeboren hersenletsel? Neem dan contact met een van onze letselschade advocaten op. Wij kijken samen met u wat wij voor u kunnen betekenen. Daarnaast schakelen wij ook altijd onze medisch adviseur in zodat u de best mogelijke behandeling en revalidatie krijgt.
Schadevergoeding bij niet aangeboren hersenletsel
Bij iedereen zijn de klachten uiteraard anders en ook kunnen bepaalde klachten en beperkingen meer op de voorgrond staan dan anderen. Feit is echter dat uw leven anders is dan voor het ongeval. Werken en/ of studeren gaat bijvoorbeeld niet meer of met aanpassingen. Maar niet alleen voor het slachtoffer zelf veranderd er veel na de diagnose niet aangeboren hersenletsel. Daarom hebben niet alleen het slachtoffer zelf, maar ook naasten van het slachtoffer recht op een schadevergoeding of een vergoeding van kosten.
Een aantal voorbeelden van schadeposten bij hersenletsel:
- Verlies aan verdienvermogen (inkomensschade)
- Pensioenschade
- Hulp bij verzorging thuis (ook als familie de zorg biedt)
- Kosten gemaakt in het ziekenhuis of revalidatiecentrum
- Huishoudelijk hulp (ook hulp door familie en vrienden gegeven)
- Medische kosten (eigen risico en eigen bijdragen)
- Reiskosten
- Kosten voor hulpmiddelen
- Studievertraging
- Smartengeld
- Shockschade (voor naasten)
- Affectieschade (voor naasten)
Voorbeelden van schadeposten bij niet aangeboren hersenletsel
Bij niet aangeboren hersenletsel kunnen er heel veel problemen optreden die zich soms pas na jaren voordoen. Een aantal van de bovenstaande schadeposten zullen we hieronder voor u toelichten:
Studievertraging
Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk jonge mensen terecht komen in ongevallen waarbij niet aangeboren hersenletsel optreedt. Dit komt voornamelijk doordat dit optreedt bij verkeersongevallen. Bij jongeren die nog op school zitten of studeren zien we helaas vaak dat dit niet meer mogelijk is, of in veel mindere mate. Je ziet dit voornamelijk terug in concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, hoofdpijn en problemen met zien en horen.
Om te kunnen berekenen wat het bedrag aan schadevergoeding in deze gevallen is, wordt er gebruik gemaakt van de richtlijn studievertraging van de Letselschaderaad. Hierin staan alle Nederlandse opleidingen beoordeeld en gewaardeerd op waarde hun waarde in het maatschappelijk verkeer. Hierbij is het belangrijk dat dit tot maximaal één jaar kan worden geclaimd, met een maximaal bedrag van ongeveer € 20.000,00.
Hulp in en rondom het huishouden
Hersenschade kan resulteren kan ook resulteren in het niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren van taken in het huishouden. De kosten die hierbij komen kijken behoren tot de aansprakelijke partij. Het gaat hierbij niet alleen om een huishoudelijke hulp maar het kan ook gaan om een tuinman of schilder.
Verlies van arbeidsvermogen
Voor veel mensen die hun eigen geld verdienen zal dit het grootste probleem zijn. Wanneer u als slachtoffer een loondienstverband hebt, zal de werkgever deze 2 jaar moeten doorbetalen. Wanneer u na deze twee jaar niet door kunt werken omdat er blijvende arbeidsongeschiktheid is opgetreden, moet die schade natuurlijk ook worden begroot en gevorderd.
Onze advocaten kunnen u hierbij ondersteunen. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een arbeidsdeskundige en een rekenbureau. Daarnaast kunt u ook een beroep op onze diensten doen bij een re-integratietraject. Hierbij wordt er een bepaald budget gevorderd voor bijvoorbeeld omscholing, bijscholing en herplaatsing.
Medische kosten
Het grootste gedeelte van de medische kosten die zijn ontstaan bij een ongeval – en leiden tot niet aangeboren hersenletsel – worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Denk hierbij aan een logopedist of ergotherapeut. Alle medische kosten die hier buiten vallen omdat het bijvoorbeeld om meer behandelingen gaat dan de aanvullende verzekering vergoedt, kunnen deze kosten bij de veroorzaker van het ongeval geclaimd worden.
Wat kan een letselschade advocaat voor u betekenen na een ongeval?
De diagnose niet aangeboren hersenletsel kan ook grote financiële gevolgen hebben. U kunt bijvoorbeeld niet meer (volledig) werken, er zijn aanpassingen in huis nodig en u heeft hulp nodig bij uw verzorging of in het huishouden.
Jaarlijks krijgen 140.000 mensen de diagnose hersenletsel. Bij een flink deel gaat het om niet aangeboren hersenletsel. Het betekent een verandering van uw leven met soms grote aanpassingen. Sommige mensen raken arbeidsongeschikt of kunnen bepaalde handelingen niet meer zelf doen. Dan kan er sprake zijn van letselschade. U heeft dan mogelijk recht op vergoedingen vanuit de overheid (WMO, Zorgverzekeringswet, UWV).
Voornoemde voorzieningen zijn vaak niet toereikend. Daarom is het van groot belang om te onderzoeken of er sprake is van een aansprakelijke partij waarop uw letselschade verhaald kan worden.
Wilt u weten wat een letselschade advocaat voor u kan betekenen bij niet aangeboren hersenletsel na een ongeval? Vraag het onze letselschade advocaten. Zij helpen u en zijn gespecialiseerd in het verhalen van letselschade bij hersenletsel. Bel 0800 278 4626 of stuur een bericht. Ook voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis!