Laat u door ons kosteloos informeren voor advies of antwoord op uw vraag.
Vraag het één van onze gespecialiseerde advocaten

Letselschade bij onrechtmatige daad

Letselschade na een onrechtmatige daad. Wat is dat? Wanneer spreken wij van een onrechtmatige daad en welke letselschade wordt na een onrechtmatige daad vergoed?

Het zijn veel gestelde vragen bij letselschade. In deze bijdrage leggen wij u kort en krachtig uit wat een onrechtmatige daad is en wanneer u recht heeft op schadevergoeding als gevolg van een onrechtmatige daad.

Heeft u letselschade door een onrechtmatige daad, bijvoorbeeld omdat u bent aangereden? Onze letselschade advocaten helpen u graag. En dit doen wij 100% kosteloos voor u!

Bel 0800 278 4626 voor al uw vragen en het verhalen van uw letselschade na een onrechtmatige daad.

IconWat is een onrechtmatige daad?

De onrechtmatige daad is opgenomen in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Volgens de wet is een onrechtmatige daad:

“Een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt”. Kort gezegd handelt iemand onrechtmatig als hij een wet schendt of een fout maakt die hem volgens de maatschappij kan worden aangerekend.

Bijvoorbeeld als iemand u geen voorrang geeft terwijl u van rechts komt. Of als een schilder een pot verf laat vallen waardoor uw raam onder de verf zit.

Zoals u kunt lezen hoeft er voor het ontstaan van een onrechtmatige daad geen sprake te zijn van opzet. Het gaat om een fout van iemand die door die fout verplicht is uw schade te betalen.

Lijdt u letselschade door een onrechtmatige daad? Bel 0800 278 4626 of mail ons!Icon

Wanneer spreken we van een onrechtmatige daad?

Is ieder handelen van iemand waardoor u schade lijdt nu onrechtmatig? Nee, alleen als er sprake is van onzorgvuldig handelen is er sprake van een onrechtmatige daad. Maar wanneer is er dan sprake van onzorgvuldig handelen? Dit is uitgemaakt in het zogenaamde Kelderluikarrest.

In het Kelderluikarrest ging het om een bezorger van Coca Cola Flesjes bij een café. Deze bezorger had zijn auto voor de deur van het café gezet om de colaflesje uit te laden. Deze flesjes moesten in de kelder van het café worden neergezet. Omdat hij niet steeds het luik open en dicht wilde doen. liet de bezorger het luik, onbeheerd, openstaan. En dit ging helemaal mis.

Een nietsvermoedende bezoeker van het café zag niet dat het kelderluik openstond en viel een aantal meter naar beneden de kelder in. Dit met zwaar letsel tot gevolg. De vraag die bij de rechter speelde was of de bezorger, of beter gezegd zijn werkgever, aansprakelijk was voor de letselschade van het slachtoffer.

IconDe zorgvuldigheidsnormen

De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtscollege, beantwoorde de vraag of er onzorgvuldig was gehandeld aan de hand van een aantal door haar vastgestelde normen, de zorgvuldigheidsnormen. Deze zijn vastgesteld in de vorm van vragen. Moeten alle vragen met “ja” worden beantwoord, dan is er sprake van een onrechtmatige daad.

De schade als gevolg van een onrechtmatige daad moet vergoed worden. De zorgvuldigheidsnormen zijn:

 1. Hoe waarschijnlijk is het dat iemand niet de vereiste opletendheid en voorzichtigheid in acht neemt?
 2. Is er een grote kans dat uit de niet-inachtneming ongevallen staan?
 3. Hoe ernstig zijn de gevolgen van het niet in acht nemen van de vereiste oplettendheid?
 4. Kunnen er op niet al te moeilijke manier veiligheidsmaatregelen worden getroffen om ongevallen te voorkomen?

Als al deze vragen met “ja” beantwoord kunnen worden, dan is er sprake van een onrechtmatige daad. Is deze aan de “dader” toe te rekenen, bijvoorbeeld omdat iemand zonder uit te kijken van links de weg oprijdt? Dan moet deze persoon uw letselschade betalen.

Uw letselschade 100% kosteloos verhaald

Lijdt u letselschade door een onrechtmatige daad? Heeft iemand u aangereden of bent u gebeten door een hond? Bent u gevallen over een losliggende stoeptegel? Of is u een ongeval overkomen op het werk? De letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten verhalen kosteloos uw letselschade door een onrechtmatige daad. En wij werken in heel Nederland, dus u kunt altijd een beroep op ons doen.

Bel onze schade letsels advocaten : 0800 278 4626 of mail ons voor al uw vragen en het kosteloos verhalen van uw letselschade na een onrechtmatige daad. Wij helpen u graag!

Voorbeelden onrechtmatige daad

Bent u als voetganger of op de fiets aangereden omdat een automobilist u geen voorrang gaf? Dan is dit een voet van de bestuurder van de auto. Hij of zij had u immers voorrang moeten verlenen. De wet spreekt van een “fout”.

Het maken van een fout is onrechtmatig als deze de bestuurder ook kan worden aangerekend. En dit is natuurlijk het geval, want de bestuurder had u voorrang moeten verlenen. Er dan sprake van onrechtmatig handelen. En uw letselschade door deze onrechtmatige daad moet vergoed worden door de aansprakelijke partij.

De wegen in Nederland moeten in orde zijn. Maar stel nu dat er een gat in de weg zit. De gemeente weet dit, maar laat dit gebrek in stand. U komt echter ten val door dit gat in de weg. Hiervan valt de gemeente een verwijt te maken. Zij hadden immers ruim de tijd gehad om het gat te dichten en zijn ook gewaarschuwd voor het gevaar. Door het in stand houden van de gebrekkige weg heeft de gemeente onrechtmatig gehandeld. Zij dienen uw letselschade door de onrechtmatige daad aan u te vergoeden.

Laat uw letselschade door een onrechtmatige daad kosteloos verhalen

Lijdt u letselschade door een onrechtmatige daad? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade kosteloos voor u. Wij verhalen deze op de persoon die onrechtmatig heeft gehandeld. Bel onze letselschade juristen: 0800 278 4626 of mail ons voor gratis advies en het kosteloos verhalen van uw letselschade.

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Switch The Language

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar