Aangereden door een auto: 9 veel gestelde vragen
Aangereden worden door een auto is een hele nare ervaring die zowel persoonlijk als financieel flinke gevolgen kan hebben. Gelukkig kunt u bij letselschade vaak gebruik maken van
gratis juridische hulp van onze letselschade advocaten. Hoe dit kan leest u door op de linkt hiervoor te klikken.
In deze bijdrage geven wij antwoord op 10 veel gestelde vragen na een aanrijding. Zit uw antwoord er niet bij en/ of wilt u aanspraak maken op een schadevergoeding nadat u aangereden bent door een auto? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos!
Wat vinden anderen van onze letselschade advocaten?
Uiteraard gaat u niet zomaar met een letselschade advocaat in zee maar wilt u weten wat anderen over uw letselschade advocaat zeggen. Hieronder vindt u een aantal recente reviews over ons kantoor.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Inhoudsopgave
- aangereden door een auto, waar moet ik aan denken?
- aangereden door een auto, wie is aansprakelijk?
- wie is schuldig bij een achterop aanrijding?
- als fietser aangereden door een auto, heb ik recht op schadevergoeding?
- op de scooter aangereden door een auto, hoe zit het met mijn schade?
- als voetganger aangereden door auto, is er altijd recht op een letselschade vergoeding?
- wat is letselschade?
- wat valt er onder een schadevergoeding?
- gratis juridische rechtsbijstand, hoe kan dat?
Aangereden door een auto, waar moet ik aan denken?
Als u bent aangereden door een auto, komt er veel op u af. Met deze checklist hopen wij u een beetje te helpen:
- Vul bij een auto ongeluk altijd het schadeformulier in en laat deze ondertekenen door de tegenpartij.
- Als er getuigen van het ongeluk zijn, noteer namen en contactgegevens.
- Maak indien mogelijk foto’s van de schade van de fiets, scooter of auto
- Is de auto doorgereden? Doe binnen 14 dagen aangifte en schakel het Waarborgfonds in
- Letsel na het ongeval? Meld het letsel direct bij de huisarts of spoedeisende hulp
- Schakel zo snel mogelijk juridische hulp in
Aangereden door een auto, wie is aansprakelijk?
Of u nu in de auto aangereden bent door een auto, dan de verzekeraar van het voertuig aansprakelijk voor uw letselschade. Alle motorvoertuigen in Nederland zijn namelijk verplicht verzekerd en op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen kunt u de autoverzekering rechtstreeks aansprakelijk stellen. Naast de WAM- verzekeraar is de eigenaar van de auto aansprakelijk.
Wie is schuldig bij een achterop aanrijding?
Dit is geregeld in een aantal wetsartikelen. De belangrijkste is artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: “De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.”. De hoofdregel is dus dat het achterste voertuig schuldig is aan de achterop aanrijding. Onder omstandigheden kan dit anders zijn, bijvoorbeeld bij plotseling remmen of als u afgesneden wordt.
Als Fietser aangereden door auto, heb ik recht op schadevergoeding?
Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of vrachtwagen? Dan is er altijd recht op een letselschade vergoeding. Dit is in de wet bepaald en wel in artikel 185 wvw. Bij een aanrijding fietser-auto ontvangt de fietser 100% van de schade vergoed bij schuld van de auto en ten minste 50% bij eigen schuld van de fietser. Kinderen tot 14 jaar ontvangen altijd 100% van de schade vergoed bij een fietsongeluk.
Op de scooter aangereden door een auto, hoe zit het met mijn schade?
Om bij een scooterongeluk voor een schadevergoeding in aanmerking te komen, moet er sprake zijn van schuld van de automobilist. Er is dan recht op een volledige schadevergoeding. Dit houdt in dat de schade aan de scooter wordt vergoed, maar de letselschade, waaronder inkomensschade en smartengeld.
Heeft u tijdens het werk op de scooter een aanrijding of eenzijdig ongeval meegemaakt? Dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid en dient de werkgever uw schade te vergoeden! Buiten het werk om kunt u bij een eenzijdig ongeval of eigen schuld een beroep doen op de schade opzittendenverzekering.
Als voetganger aangereden door auto, is er altijd recht op een letselschade vergoeding
Wat hiervoor geschreven is over een fietsongeluk, geldt ook al u als voetganger aangereden bent door een auto. Bent u aangereden op het zebrapad of zag een auto u te laat? U heeft altijd recht op een letselschade vergoeding, ook als u zelf niet oplette of overstak waar het niet was toegestaan. Dit geldt overigens niet alleen als u aan het wandelen bent, ook als u als hardloper aangereden bent kunt u een schadevergoeding eisen.
Wie is uw letselschade advocaat?
Bij ons advocatenkantoor werken momenteel 8 letselschade advocaten en 8 letselschadejuristen, ondersteund door juridisch medewerkers. Er zijn ook 2 LSA advocaten aan ons kantoor verbonden. LSA advocaat in een titel voor letselschade advocaten met meer dan 5 ervaring in het verhalen van letselschade na een auto ongeluk, fietsongeluk of bedrijfsongeval.