Laat u gratis door ons bijstaan, wij helpen u direct bij schade!
Bent u aangereden door een bestuurder zonder rijbewijs?

Aansprakelijkheid bestuurder zonder rijbewijs?

U bent betrokken bij een aanrijding. Bij het invullen van het schadeformulier of later komt u er achter dat de persoon die u aangereden heeft geen rijbewijs heeft. De kans hierop is niet zo klein als u misschien denkt, maar liefst 175.000 mensen rijden auto zonder dat ze in het bezit zijn van een (geldig) rijdbewijs. Bijvoorbeeld omdat ze deze nooit gehaald hebben of omdat het rijbewijs (tijdelijk) is ingevorderd.

Lijdt u schade door de aanrijding, dan is de vraag hoe het zit met de aansprakelijkheid van de bestuurder zonder rijbewijs. Want heeft u in dit geval wel recht op een schadevergoeding bij letselschade en zo ja, hoe pak je dit dan aan? U leest het op deze pagina.

Aansprakelijkheid bestuurder zonder rijbewijs, hoe zit dat?

Stel u bent betrokken bij een kop-staartbotsing en lijdt hierdoor schade. Niet alleen blikschade, maar u bent ook gewond geraakt bij het auto ongeluk. Dan heeft u recht op een schadevergoeding van uw letselschade. De bestuurder die u van achteren aangereden heeft blijkt echter niet in het bezit van een rijbewijs. Een van de voorwaarden om verzekerd te kunnen zijn. Betekent dit nu dat u geen letselschade claimen kunt?

Gelukkig is het antwoord op voornoemde vraag “nee”. In Nederland zijn alle voertuigen namelijk verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Het voertuig is dus verzekerd en niet de bestuurder. Soms is de bestuurder ook niet de eigenaar van de auto. U kunt dus bij een bestuurder zonder rijbewijs “gewoon” een letselschade claim indienen. Maar hoe doet u dit dan?

Letselschade claim indienen bij bestuurder zonder rijbewijs

Letselschade claimen bij een aanrijding kunt u doen bij de bestuurder die u aangereden heeft. Zeker als deze geen rijbewijs heeft wordt het lastig bij deze persoon uw letselschade te verhalen. Beter is het om uw letselschade claim rechtstreeks in te dienen bij de letselschade verzekeraar van de auto. Deze autoverzekeraar wordt ook wel een WAM- verzekeraar genoemd. Dit is de verzekeraar van de verplichte autoverzekering.

Voor het het indienen van een letselschade claim bij een bestuurder zonder rijbewijs kunt u de aansprakelijkheidsbrief dus rechtstreeks aan de WAM- verzekeraar sturen. Deze zal dan mogelijk wel de aan u betaalde letselschade vergoeding verhalen op de bestuurder zonder rijbewijs.

Bij aansprakelijkheid van een bestuurder zonder rijbewijs kunt u dus gelukkig altijd uw schade verhalen op de letselschade verzekeraar. Dat de bestuurder niet beschikt over een rijbewijs maakt daarbij niet uit.

Wie is schuldig bij een aanrijding

Of er aansprakelijkheid van de bestuurder zonder rijbewijs is hangt natuurlijk wel af van de vraag wie schuldig bij een aanrijding is. Bij een aanrijding van achteren is dit altijd het voertuig dat achter op rijdt. Dit is slechts anders als de voorste autobestuurder plotseling remt zonder reden of het achterste voertuig afsnijdt, zoals bij het invoegen op de snelweg wel gebeurt.

Is er sprake van een kettingbotsing? Dan is niet automatisch het voertuig dat u van achteren aangereden heeft aansprakelijk. Er kan namelijk sprake zijn van “doordrukken”. Het achterste voertuig drukt dan de auto door die bij u achterop rijdt. In dit geval is het achterste voertuig schuldig bij de aanrijding. U kunt echter vaak beide voertuigen aanspreken voor uw letselschade.

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Bent u aangereden door een bestuurder zonder rijbewijs? Dan helpen wij u gratis met het verhalen van uw letselschade. De aansprakelijkheid van de bestuurder zonder rijbewijs staat immers vast. Op grond van de wet is er dan recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat.

Wilt u een gratis letselschade advies of wilt u dat wij kosteloos uw letselschade claimen op de WAM- verzekeraar? Wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Een van onze letselschade advocaten neemt dan nog dezelfde dag contact met u op.

Donna van Klooster. letselschade advocaat

Donna van Klooster is letselschade advocaat in Amsterdam en omstreken.

 

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Switch The Language

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar