Onze letselschade advocaten verhalen kosteloos uw letselschade.
Lijdt u schade door een kop-staart botsing?

Wat is een kop-staart botsing?

Een kop-staartbotsing is één van de meest voorkomende vormen van ongelukken in het verkeer. Een kop-staart botsing is een ongeluk waarbij u van achteren (de staart) wordt aangereden door een andere automobilist (de kop). Deze botsing ontstaat meestal door een niet oplettende achterligger. 

Door een achteraanrijding tijdens de kop-staart botsing ontstaat er een beweging in de aangereden auto die vaak leidt tot nek, rug en schouderklachten bij de inzittenden van de voorste auto. Deze beweging kan zelfs resulteren in een whiplash.

Wat vinden anderen van onze letselschade advocaten?

Uiteraard gaat u niet zomaar met een letselschade advocaat in zee maar wilt u weten wat anderen over uw letselschade advocaat zeggen. Hieronder vindt u een aantal recente reviews over ons kantoor.

Jacob 075Jacob 075
16:05 15 Jan 24
Echt een top bureau! Ik ben Zeer tevreden met mevrouw Hajar el Haddad. Ze is altijd erg betrokken geweest en gaat door tot de beste resultaat wordt behaald! Ook op momenten dat ik niet wist welke kant ik op moest, is mevrouw El Haddad er altijd voor mij geweest. 1 ding is zeker. Met mevrouw Haddad als advocaat sta je er nooit alleen voor en hoef je niet om te kijken. In letsel zaken is het naar mijn mening vooral belangrijk dat er iemand aan je zij staat die vecht tot het einde. Iemand die zich niet klein laat maken, en dapper strijd net of het haar/zijn eigen zaak is. Dit is bij mevrouw El Haddad zeker het geval. Ik wens niemand een ongeluk toe, maar als het je overkomt is mevrouw el Haddad de advocaat die je nodig hebt. Dat garandeer ik je!
Willem NourisWillem Nouris
09:03 11 Dec 23
Mijn vakantie naar Spanje nam een plotse wending toen ik een auto-ongeval meemaakte. Ik heb mijn vakantie moeten staken en ben helaas terug naar huis moeten gaan.Jurist MooyMan&Partners in arm genomen maar naar enige tijd kwamen ze er achter dat de zaak te groot voor hun was. Toen zoeken naar letselschade juristen en bij de heer Blanken terecht gekomen.Ik ben erg blij en opgelucht dat de heer Blanken mijn zaak wilde aannemen.De communicatie verliep vlot en hij hield mij goed op de hoogte van het verloop van de zaak. Met een mooi resultaat aan het einde.
T.H.OT.H.O
08:36 24 May 23
In één woord ''GEWELDIG''!!!Ik word sinds kort bijgestaan door W.Blanken (Willem Blanken Law) en wat een verademing!Letterlijk mijn redder in Nood!Na 3 jaar lang getouwtrek en niet begrepen, niet gehoord, niet gesteund en niet (echt) geholpen te worden door diverse ''lestelschadespecialisten'' de overstap gemaakt naar ''Brugman Letselschade Advocaten''.Tot de dag van vandaag ben ik hen (als zelfstandig ondernemer) eeuwig dankbaar dat ze mij hebben gekoppeld aan Dhr. W.Blanken en zijn zeer bekwame team van ( o.a. medisch en financieel) experts!!!Niet alleen heb ik nu rust, duidelijkheid, steun, (echte) hulp en perspectief in de gehele situatie, maar het aller belangrijkste is dat ik nu exact krijg waar ik recht op heb en Dhr. Blanken (in tegenstelling van de div. letselschadespecialisten) puur en alleen voor mijn belangen vecht en strijdt!Ik kan het iedereen aanraden die op zoek is naar (echte) hulp, duidelijkheid, rust en perspectief omtrent het (juridische en financiële) gedeelte van zijn of haar letselschadezaak!Je word (echt) gehoord, (echt) geholpen en (echt) begrepen!!
silvana ijsendijksilvana ijsendijk
17:27 18 Apr 23
Zeer positieve ervaring met dit advocatenkantoor. Heel fijn contact over en weer. Medewerkers heel kundig en professioneel.
Björn LanserBjörn Lanser
19:10 23 Feb 23
Gewoon top!
jakub jaszczukjakub jaszczuk
17:49 04 Jan 23
Zeer betrouwbaar, professioneel en nauwkeurig. Veel dank aan het hele team.
elly uitslagerelly uitslager
09:58 22 Oct 22
Top advocaten,hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.
Goede ervaring, professioneel en duidelijk.De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend. Mvg V
C ÖC Ö
21:29 28 Apr 22
Ik heb een positieve ervaring met dit advocaten kantoor.Mevrouw El Haddad heeft mij geholpen bij mijn letselschadezaak na een auto ongeluk. Ze is erg deskundig, vriendelijk, betrokken en behulpzaam. Altijd goed bereikbaar zowel per e-mail als telefonisch en heeft mij altijd goed op de hoogte gehouden over de stand van zaken. Ik raad Mevrouw El Haddad dan ook zeer zeker aan.Heel erg bedankt voor alles!!
Tobias MoonTobias Moon
17:34 28 Jan 22
Absoluut ongelofelijk! Ik ben overgestapt naar Brugman Letselschade na een zeer teleurstellende ervaring bij een ander advocatenkantoor. Het verschil in service, bekwaamheid en professionaliteit was ongelooflijk. Ik zou niet aarzelen om dit bedrijf aan te bevelen. Ik werd constant op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn zaak, werd goed geadviseerd en had altijd het gevoel dat ik een sterke en ervaren bondgenoot aan mijn zijde had.Ik kan Mvr El Haddad en haar collega's niet genoeg aanbevelen of bedanken! Heel veel, heel veel dank 🙂
Roos van WinkelRoos van Winkel
10:19 09 Aug 17
Goede ervaring, professioneel en duidelijk. Gewoon normaal en niet met veel gedoe, de medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt, ook mijn werkgever hebben ze geholpen hun loonschade te verhalen. Kortom, positieve ervaring.
js_loader

Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!

Wie is aansprakelijk bij een kop-staart botsing?

Bij een kop-staartbotsing botsen 2 rijdende auto’s op elkaar, meestal omdat de achteroprijdende auto onvoldoende afstand houdt. Een kop-staart botsing is het meest voorkomende auto-ongeluk. Onoplettendheid, niet voldoende afstand en een te hoge snelheid zijn bekende oorzaken van deze auto botsing.

Als u door een andere auto van achteren aangereden bent, dan is de achterop rijdende bestuurder volgens de wet aansprakelijk. De enige uitzondering geldt als de bestuurder van deze achterop rijdende auto kan bewijzen dat de botsing onvermijdelijk was.

Verschil tussen een kop-staart botsing en kettingbotsing

Een kop-staart botsing is iets anders dan een kettingbotsing. Van een kop-staart botsing is sprake als het ene voertuig op het andere voertuig botst. Bij een kettingbotsing zijn meerdere autos betrokken, ten minste 3. 

Kettingbotsingen worden door verzekeraars geregeld op grond van een overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling vergoed. Op grond van deze regeling betaalt de letselschade verzekering van het achterste voertuig alle schade, dus van het voorstel voertuig én alle andere voertuigen.

Brugman Letselschade Advocaten

Wij zijn een advocatenkantoor gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een aanrijding of bedrijfsongeval. Dit doen wij al 12.5 jaar en alleen voor letselschade slachtoffers. Wij behartigen dus geen belangen van verzekeraars of aansprakelijke partijen. Hierdoor zijn wij 100% onafhankelijk.

Brugman Letselschade Advocaten staat voor deskundigheid, professionaliteit en kwalitatief hoogwaardiger rechtsbijstand. Daarom wordt u altijd geholpen door een vaste letselschade advocaat. Al onze advocaten hebben ruime ervaring en worden het hele jaar bijgeschoold zodat wij de kwaliteit kunnen blijven waarborgen waar u als letselschade slachtoffer recht op heeft.

Wij dragen het keurmerk van de LSA, de specialistenvereniging van letselschade advocaten en mogen het specialistenkeurmerk van de Nederlandse Orde van Advocaten voeren. Zo weet u zeker dat u wordt geholpen door de beste letselschade advocaten in Nederland.

De heer mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat
mr. Friso Brugman
Senior letselschade advocaat en kantooreigenaar

Oprichter van het kantoor en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor ondernemers en zwaar letsel.

Contact

Gertjan Pranger
Letselschade advocaat

Gertjan is aan de Vrije Universiteit Amsterdam afgestudeerd en door zijn vergaarde ervaring is hij de gedreven advocaat die u zoekt bij het verhalen van letselschade.

Contact

Chiraaze Moustaïne
Letselschade advocaat

Chiraaze is als letselschade advocaat werkzaam. Chiraaze staat voor rechtvaardigheid. Zij zet zich in om de scheve verhouding tussen het slachtoffer en de verzekeraar in balans te brengen

Contact

Aansprakelijkheid bij een kop-staart botsing

Het antwoord op de vraag wie aansprakelijk is bij een kop-staart botsing vinden wij in de wet en wel in de volgende wetsartikelen:

 • In artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staat dat een bestuurder zijn voertuig tot stilstand moet brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.
 • Op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet (Wvw) is het verboden je dusdanig op de weg te gedragen dat gevaar wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
 • Artikel 6 Wvw zegt dat verkeersdeelnemers zich zodanig op de weg moeten gedragen dat er geen verkeersongeval plaatsvindt waardoor iemand letsel oploopt of overlijdt.
 • De persoon die schade veroorzaakt in het verkeer aan een andere persoon, is gehouden de schade van die persoon te vergoeden, zo bepaalt artikel 185 Wegenverkeerswet.

Het kan voorkomen dat er geen voertuig aansprakelijk gesteld kan worden omdat er sprake is van overmacht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er bij dichte mist autos op elkaar botsen. Dit doet zich echter zelden voor, meestal is er een schuldige bestuurder bij een kop staart botsing.

Werkgever aansprakelijk bij kop-staart botsing

Ook een werkgever is aansprakelijk bij een aanrijding. Een voorwaarde voor de werkgever aansprakelijk stellen is echter dat het ongeval tijdens werktijd plaatsvindt, bijvoorbeeld omdat u op weg bent naar een klant. U kunt de schade melden bij de werkgever en deze zal een schadevergoeding voor het bedrijfsongeval betalen. Een aanrijding onder werktijd wordt namelijk begrepen als een bedrijfsongeval. Ook bij de werkgever kunt u dus schadevergoeding na een aanrijding eisen.

Icon

De bestuurder van de achterste auto is aansprakelijk bij een kop-staart botsing

Vatten wij deze artikelen samen dan is de persoon die te laat remt, te kort afstand houdt of te hard rijdt en hierdoor een achterop aanrijding of kop-staart botsing veroorzaakt aansprakelijk voor de schade die het voorste voertuig lijdt. Bent u dus bestuurder of passagier van de auto die van achteren aangereden is, dan heeft u recht op een letselschadevergoeding. De achterop rijdende automobilist zal dan aansprakelijk gesteld moeten worden.

Uitzonderingen op de regel: wanneer is de achterop rijdende bestuurder niet aansprakelijk?

Andersom is het zo dat als de persoon die achterop rijdt niet in strijd handelt met een wettelijke bepaling, hij of zij niet aansprakelijk is. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als iemand plotseling remt of van baan verwisseld terwijl er geen ruimte is. In dat geval is het voorste voertuig aansprakelijk.

Wilt u laten onderzoeken of u recht op een vergoeding van schade door een kop-staart botsing? Onze letselschade advocaten adviseren u graag. Bel voor een vrijblijvend advies 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Er neemt dan nog dezelfde dag een letselschade advocaat contact met u op.

Icon

Kan ik schade verhalen bij een kop-staart botsing?

Als u door een ander van achteren aangereden bent dan kunt u inderdaad uw schade verhalen. Voorwaarde is wel dat de achterop rijdende bestuurder een fout heeft gemaakt. Schade die u kunt verhalen is:

 • Autoschade: van kleine krassen tot kapotte ruiten en grote deuken
 • Letselschade: alle directe lichamelijke en psychische problemen die het slachtoffer door de botsing heeft opgelopen
 • Smartengeld: alle immateriële schade die het slachtoffer heeft opgelopen tijdens de kop staart botsing.

Hoe bewijs ik wie bij een kop-staart botsing aansprakelijk is?

In de praktijk geen wij er van uit dat de achterop rijdende auto schuldig is aan de aanrijding Maar als u aansprakelijk wilt stellen bij een kop-staart botsing, dan dient u in beginsel te bewijzen dat de achterop rijdende persoon te kort afstand hield, te hard reed of niet uitkeek. Ontstaat er discussie over de schuldvraag, dan is het raadzaam om bewijs te verzamelen. Dit doet u als volgt:

 • Zijn er getuigen (omstanders) van de aanrijding? Noteer dan diens gegevens.
 • Zaten er passagiers in de auto? Vraag om een getuigenverklaring.
 • Laat de tegenpartij een schade-aanrijdingsformulier invullen.
 • Bel de politie.
 • Vraag een proces- verbaal op.
 • Laat de politie een VOA- onderzoek doen.

Wanneer ben ik als achterste bestuurder niet aansprakelijk?

Bent u achterop een ander voertuig gereden? Dan bent u niet aansprakelijk voor de schade als u kunt aantonen dat:

 • U voldoende afstand hield en zich aan de snelheid hield
 • Het voorste voertuig (te) plotseling remde, bijvoorbeeld voor een overstekend dier
 • Er zonder aanleiding geremd werd door het voorste voertuig
 • Het voorste voertuig plotseling van baan verwisselde op de snelweg
 • Het een kettingbotsing was en er dus schuldige bij zijn

Icon

Ik heb zelf een kop-staart botsing veroorzaakt, wat nu?

Bent u achterop uw voorganger gereden omdat u bijvoorbeeld niet tijdig kon remmen? Dit betekent niet automatisch dat u uw letselschade niet kunt verhalen. Veel mensen hebben namelijk naast de verplichte WA- verzekering een schade-inzittendenverzekering afgesloten (svi-verzekering). Op grond van deze verzekering kunnen alle inzittenden van een auto aanspraak maken op een letselschadevergoeding. De toedracht van de kop-staart botsing doet hierbij niet ter zake. Er is altijd recht op een letselschadevergoeding, tenzij er alcohol of drugs in het spel is of een ander misdrijf. Dan geldt er een uitsluiting op de verzekeringspolis. Bent u dus degene die achterop is gereden, dan ontvangt u alsnog een compensatie van uw letselschade.

Discussie over de toedracht van de aanrijding, wat te doen?

Vaak is de schuldvraag duidelijk. Soms echter ontstaat er een discussie over wie aansprakelijk is voor de gevolgen van het auto ongeluk als voertuigen met elkaar botsen. Slaagt u er niet in om te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is, dan zijn dit de mogelijkheden:

 • Dien uw letselschade claim in bij de schade-inzittendenverzekering (svi).
 • Was uw passagier (dus geen bestuurder!), dan kunt u een beroep doen op de Bedrijfsregeling Schuldloze derde.

De bedrijfsregeling schuldloze derde

Deze regeling is door het Verbond van Verzekeraars speciaal in het leven geroepen voor de gevallen waarin de toedracht van een auto ongeluk niet duidelijk is geworden. Deze regeling houdt in dat passagiers een letselschade claim kunnen indien bij de auto verzekeraar van de autoverzekeraar waarin zij meereden.

Op grond van de regeling schuldloze derde wordt alle letselschade van het letselschade slachtoffer betaald, dus niet alleen de materiële schadeposten, maar ook het smartengeld.

 

Icon

Wat te doen na een kop-staart botsing?

Is u een kop-staartbotsing overkomen, dan dient de aansprakelijke persoon aansprakelijk gesteld te worden.  U heeft namelijk recht op een schadevergoeding voor dit verkeersongeval. In Nederland bestaat er een plicht om verzekerd te zijn voor autobestuurders. De letselschade claim kan daarom direct bij de autoverzekeraar van de veroorzaker van de aanrijding van achter ingediend worden. Dit doet u door middel van een brief welke ook wel aansprakelijkstelling genoemd wordt. In een aansprakelijkstelling staat belangrijke informatie zoals wat er is gebeurd, de aansprakelijkstelling zelf en welke letselschade u door de aanrijding lijdt.

Welke letselschade wordt vergoed bij een aanrijding?

Staat vast dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade? Dan kunt u een letselschade claim indienen bij de letselschade verzekeraar van de persoon die achterop is gereden. Deze letselschade vergoeding bestaat uit materiële schadeposten en immateriële schadeposten.  Dit wordt ook wel smartengeld genoemd.  De meest voorkomende materiële schadeposten zijn:

 • Schade door arbeidsongeschiktheid
 • Pensioenschade
 • Schade door een vertraging in de studie
 • Het verplicht eigen risico
 • Reiskosten
 • Kosten voor huishoudelijke hulp
 • Kinderopvang
 • Ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • Revalidatiedaggeldvergoeding
 • Onderhoudskosten huis en tuin
 • Reparatiekosten auto, telefoon enz.

De meest voorkomende letsel klachten bij een kop-staart botsing

Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een kop-staartbotsing ongeval? Dan zijn er een aantal klachten die het meest voorkomen onder de slachtoffers. Zo kan het gebeuren dat er door een onverwachte slingerbeweging van de nek spieren in de nek worden overbelast. 

Heeft u blijvende schade aan uw nek als gevolg van deze slingerbeweging? Dan noemen we dit een whiplash. Een whiplash is niet direct zichtbaar en daarbij niet vast te stellen middels een MRI scan of ander onderzoek. Het komt regelmatig voor dat de klachten na de kop staart botsing verergeren. Hoofdpijn, schouderpijn en bijvoorbeeld duizeligheid zijn de meest voorkomende klachten en kunnen tevens duiden op een whiplash. 

Wat is een smartengeldvergoeding?

Naast een vergoeding van de materiële schadeposten heeft u bij een aanrijding van achteren recht op smartengeld. Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor pijnklachten na een aanrijding, angstklachten (PTSS), boosheid, verdriet en ontsierende littekens die u bij de aanrijding heeft opgelopen.

 

Bent u aangereden en heeft u hieraan klachten overgehouden? Dan heeft u altijd recht op een vergoeding van letselschade. U kunt daarbij de hoogte van uw schadevergoeding berekenen met een smartengeld calculator.

 

Overige letselschadezaken

We helpen u graag met lakschade tips en schade verhalen. Dit doen we echter niet alleen bij kop-staart botsingen. Andere voorbeelden van letselschadezaken waar de advocaten van Brugman u goed bij kunnen helpen zijn:

Als u betrokken bent bij een scooterongeluk

Uw letselschade advocaat is altijd in de buurt

Als u aan letsel lijdt begrijpen we het goed dat u op zoek bent naar een letselschade advocaat bij u in de buurt. Brugman Letselschade Advocaten is het enige kantoor in Nederland met meer dan 10 afspraak locaties verspreid door heel Nederland. Hierdoor zijn onze letselschade advocaten altijd bij u in de buurt. We hebben onder meer locaties in Eindhoven, Den Bosch, Den Haag en Groningen. Naast dat u bij ons langs kunt komen , komen we voor letselschade advies of een intakegesprek ook gewoon bij u thuis als u dit prefereert.

Contact Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is het enige advocatenkantoor met meer dan 10 afspraak locaties door heel Nederland. Hierdoor zitten wij altijd in de buurt. Uw letselschadespecialist komt ook gewoon bij u thuis voor een intakegesprek of letselschade advies.

Bent u van achteren aangereden bij een kop-staart botsing of kettingbotsing? Bel ons voor advies en het indienen van een letselschadeclaim: 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag en gaan direct voor u aan de slag!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Switch The Language

  Logo-Brugman-Wit

  Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

  Adres

  Brugman Letselschade advocaten
  Dick Ketlaan 2
  1687 CD Wognum

  Telefoonnummer

  0800 27 84 626

  E-mailadres

  contact@advocatenkantoorbrugman.nl

  Taalwisselaar