Wij verhalen uw schade kosteloos op grond van de WAM!
De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

Wat betekent WAM- verzekerd bij letselschade?

Een aanrijding, van het een op het andere moment heeft u te maken met letsel, klachten en schade! Logisch dat u dan een schadevergoeding wilt claimen. Dit kan rechtstreeks op de WAM- verzekering van de schuldige partij. Maar wat is WAM en wat is WAM verzekerd? Onze letselschade advocaten leggen het u hieronder uit. Lijdt u schade door de aanrijding? Dan kunnen onze letselschade advocaten u gratis bijstaan. Lees hier hoe dit kan!

Hieronder leest u alles over de WAM- verzekering en hoe u letselschade claimen kunt op grond hiervan. De volgende onderwerpen en vragen bespreken wij:

 • Waar staat WAM voor?
 • Wat is WAM verzekerd?
 • Hoe aansprakelijk stellen bij de WAM?
 • Wat is letselschade?
 • Wat valt onder letselschade?
 • Wanneer letselschade advocaat inschakelen?

Heeft u vragen over het claimen van letselschade op grond van de WAM? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button. Een van onze letselschade advocaten neemt dan direct contact met u op.

Waar staat WAM voor?

WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Deze wet regelt de aansprakelijkheid van motorvoertuigen bij een aanrijding. In de WAM staat onder andere dat alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd moeten zijn voor aansprakelijkheid als gevolg van een verkeersongeluk op de weg.

In de WAM staan een aantal belangrijke artikelen die verschillende onderwerp regelen, zoals wat een motorvoertuig is, wie aansprakelijk is bij een aanrijding en hoe de verjaring bij een auto- ongeluk gestuit wordt. Belangrijk is verder dat in de WAM staat dat u rechtstreeks letselschade claimen kunt op de WAM verzekeraar. Dit in plaats van de persoon die de kop-staart botsing veroorzaakt heeft of de eigenaar van de auto.

Wat is WAM verzekerd?

Alle motorvoertuigen in Nederland zijn WAM verzekerd. Maar wat is WAM verzekerd en wat is een WAM- verzekeraar? Waarom is de WAM zo belangrijk bij een letselschade claim?

WAM verzekerd betekent eigenlijk niet meer dan dat iedere auto, scooter, brommer en vrachtauto verzekerd is op deze wet. Ieder motorvoertuig is WAM- verzekerd omdat het een verplichte verzekering is. Wil je met een auto of ander motorvoertuig de wet op, dan heb je deze verzekering nodig. Het op de weg rijden zonder WAM verzekering is strafbaar!

Een aanrijding kan voor veel schade zorgen. Niet alleen materiële schade als blikschade of fietsschade, maar ook voor letselschade. De letselschade bedragen die hiermee gemoeid gaan zijn enorm. Daarom is er deze verplichte verzekering. Overigens vinden wij deze verzekering niet alleen in Nederland, maar door de hele Europese Unie. Dit op basis van een Europese richtlijn.

Hoe aansprakelijk stellen bij de WAM?

Aansprakelijk stellen bij een aanrijding gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie zoals de toedracht van het ongeval en de aansprakelijkstelling zelf. Een aansprakelijkstelling wordt in beginsel aan de schuldige partij bij een aanrijding gestuurd. Vaak is dit lastig, want wie moet je aanspreken? De persoon die de kettingbotsing heeft veroorzaakt of de eigenaar van de auto? Dit is immers niet altijd dezelfde persoon?

Aansprakelijks stellen bij de WAM is veel eenvoudiger. Je kunt na een auto-ongeluk of ongeluk tussen auto en fietser gewoon direct de aansprakelijkstelling naar de letselschade verzekeraar sturen, de WAM verzekeraar. Doe dit altijd per aangetekende post. Je weet dan zeker dat de aansprakelijkheidsbrief aankomt. Schakelt u de gratis rechtshulp van Brugman Letselschade Advocaten in, dan doen wij dit uiteraard voor u, net als het claimen van uw letselschade na een aanrijding.

Wat is letselschade?

Als u aangereden door een auto bent, dan heeft u recht op letselschade. Maar wat is letselschade eigenlijk? Letselschade is de schade die iemand lijdt omdat hij of zij bij een ongeval gewond raakt of hieraan klachten overhoudt. De kosten die hierdoor gemaakt moeten worden en de schade die er wordt geleden door deze verwondingen en klachten wordt letselschade genoemd.

Letselschade omvat niet alleen alle kosten en schade, maar ook een immateriële schadevergoeding. Dit staat beter bekend als smartengeld. Een smartengeldvergoeding is een compensatie voor het leed dat geleden wordt na een aanrijding zoals:

 • pijnklachten
 • angstklachten
 • boosheid
 • frustratie
 • vermindering van levensvreugde

Er is altijd recht op een immateriële schadevergoeding. Zowel bij zwaar letsel als bij licht letsel. De hoogte van het smartengeld hangt af van de aard en ernst van het verkeersongeluk, de ernst van het letsel en de gevolgen die een aanrijding persoonlijk voor het letselschade slachtoffer met zich meebrengen.

Wat valt onder letselschade?

Onder andere de volgende materiële letselschade bedragen vallen onder letselschade:

 • inkomensschade
 • pensioenschade
 • een studievertraging
 • het verplicht eigen risico
 • eigen bijdragen
 • reiskosten
 • ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • mantelzorg
 • kosten voor hulp in het huishouden.

Wat doet een letselschade advocaat?

U heeft na een ongeluk recht op gratis juridische hulp van een letselschade advocaat. Maar wat doet een letselschade advocaat eigenlijk? Schakelt u een letselschade expert van ons kantoor in, dan doen wij het volgende voor u:

 • wij onderzoeken de aansprakelijkheid
 • stellen de aansprakelijkheidsbrief voor u op
 • de aansprakelijke persoon wordt aansprakelijk gesteld
 • er wordt een voorschot op uw letselschade geclaimd
 • de medisch adviseur zorgt voor de beste behandelingen
 • wij stellen een schadestaat op
 • de discussie met de verzekeraar voeren wij voor u
 • wij zorgen dat uw letselschade maximaal vergoed wordt

Wilt u letselschade claimen op de WAM verzekeraar? Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande link. Wij helpen u graag!

Veel gestelde vragen bij letselschade

Ik ben aangereden op de fiets wat moet ik doen?

U bent als fietser aangereden. Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan is er altijd recht op schadevergoeding. Ook als u ten onrechte geen voorrang verleende! Wel adviseren wij u om een schadeformulier in te vullen. Bij voorkeur op de plek van het ongeval. Later thuis mag ook. Doe dit bij voorkeur samen met de persoon die u aangereden heeft en laat het schadeformulier ondertekenen. De toedracht van het ongeluk staat dan vast. Dit kan helpen bij de claim als er discussie is over de schuldvraag.

Hoe lang duurt het voordat je schadevergoeding krijgt?

Als je bent aangereden en hierdoor schade lijdt, dan wil je natuurlijk zo spoedig mogelijk een schadevergoeding ontvangen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je schadevergoeding krijgt? Dit hangt af van de aard en ernst van het letsel en of er wel of niet veel discussie is met de verzekeraar.

Is er sprake van ernstig letsel? Dan moet er veel meer uitgezocht worden dan bij licht en tijdelijk letsel. Het duurt dan langer voordat de totale schadevergoeding berekend kan worden. Maar ondertussen ontvangt u wel 1 of meerdere voorschotten. Je hoeft zo geen letselschade voor te schieten.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar