Lijdt u letselschade en wilt u een aansprakelijkheidsbrief opstellen?
Onze letselschade advocaten leggen het u uit!

10 tips bij het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief

U bent betrokken geraakt bij een ongeluk en wilt uw letselschade op de aansprakelijke partij verhalen. De eerste stap bij het verkrijgen van schadevergoeding is een aansprakelijkheidsbrief schrijven. Hierin dienen een aantal belangrijke zaken te staan. Om u te helpen bij het schrijven van een aansprakelijkheidsbrief geven wij u op deze pagina 10 tips!

U kunt het schrijven van de aansprakelijkheidsbrief ook overlaten aan een van onze letselschade advocaten. Wij doen dit gratis voor u. Is een ander schuldig aan het ongeval? Dan kunnen wij ook uw letselschade gratis voor u claimen. Hoe dat kan lees u hier!

Gratis hulp bij aansprakelijkheidsbrief schrijven

Heeft u gratis hulp nodig bij het opstellen van de aansprakelijkstelling of wilt u gratis uw letselschade claimen? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Wij nemen dan direct contact met u op!

10 tips bij een aansprakelijkheidsbrief opstellen

Wij adviseren u bij het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief de volgende 10 tips in acht te nemen. Zo weet u zeker dat uw een succesvolle letselschade claim indient!

1. Wie is aansprakelijk bij schade?

Voordat u een aansprakelijkstellingsbrief opstelt, is het belangrijk te weten wie aansprakelijk is bij schade. Vaak is dit snel duidelijk, zoals bij een achterop aanrijding. Er zijn echter belangrijke uitzonderingen! Bent u bijvoorbeeld aangereden door een auto, dan is de autoverzekeraar aansprakelijk naast de persoon die u heeft aangereden. Het is dan beter om uw aansprakelijkstelling naar de autoverzekeraar te sturen, uw letselschade claim wordt dan snelle in behandeling genomen.

Dit zijn de partijen die aansprakelijk zijn:

  • verkeersongeval: de WAM verzekeraar, de eigenaar van de auto en de bestuurder door wie u bent aangereden
  • bedrijfsongeval: de werkgever, ook bij een fout van een collega of een verkeersongeval tijdens werk
  • hondenbeet: de bezitter van de hond
  • gebrekkige weg: de wegbeheerder, meestal de gemeente of provincie

2. Is de tegenpartij wel aansprakelijk?

Alvorens een aansprakelijkheidsbrief op te stellen is het belangrijk te weten of er wel sprake is van aansprakelijkheid. Dit is overigens vaker het geval dat u wellicht denkt. Bijzondere vermelding verdienen 2 situaties:

  • altijd recht op schadevergoeding als u als fietser aangereden door een auto bent
  • bij een eenzijdig auto ongeluk of eigen verkeersfout.

Als fietser aangereden

Bent u als fietser aangereden door een auto of scooter? Dan heeft u altijd recht op een schadevergoeding. Dit is opgenomen in artikel 185 wvw. Hierin staat dat ook bij eigen schuld aan het fietsongeluk er recht is op een letselschade vergoeding! De aangereden fietser ontvangt dan in ieder geval 50% van de schade vergoed en dit kan oplopen tot 100% met de billijkheidscorrectie. Deze regeling van artikel 185 wvw geldt ook als een voetganger aangereden is.

SVI verzekering

In geval van een eenzijdig auto ongeluk lijkt het op het eerste gezicht zo dat er geen recht op een letselschadevergoeding. Net als in het geval u zelf een verkeersongeval veroorzaakt. Toch kunt u in deze gevallen aanspraak maken op een letselschade uitkering en wel op grond van de svi verzekering. SVI staat voor schade inzittende verzekering en het denkt schade als gevolg van een auto ongeluk. Daarbij maakt de toedracht van de aanrijding niet uit.

3. Datum en tijd in de aansprakelijkheidsbrief

Zet altijd duidelijk de datum en tijd van het ongeluk in de aansprakelijkheidsbrief. Het moet de tegenpartij en diens verzekeraar namelijk duidelijk zijn wanneer de aanrijding, het ongeval op het werk of de hondenbeet plaats heeft gevonden.

4. Toedracht ongeluk

Een tegenpartij moet weten voor welk ongeluk zij aansprakelijk gesteld worden. Het vermelden van de toedracht van een ongeluk is echter ook om een andere reden van belang. Het is namelijk ook de plek om aan te geven waarom de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade. Bijvoorbeeld omdat deze een kettingbotsing heeft veroorzaakt of omdat er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid.

5. Vermeld de rechtsgrond waarop u aansprakelijk stelt

De rechtsgrond van de aansprakelijkstelling is de wettelijke bepaling waarop u een beroep doet. Bij een auto botsing tussen 2 auto’s is dit bijvoorbeeld een onrechtmatige daad uit artikel 6:162 BW. Bent u als fietser aangereden door een auto, dan is de rechtsgrond artikel 185 wvw en bij werkgeversaansprakelijkheid artikel 7:658 BW.

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van de rechtsgrond of wilt u gratis uw letselschade claimen? Neemt u dan contact op met een letselschade advocaat van ons kantoor. Onze letselschade specialisten helpen u graag!

6. Aansprakelijkstelling

De aansprakelijkstelling zelf is het belangrijkste onderwerp van de aansprakelijkstellingbrief. Hiermee stelt u daadwerkelijk aansprakelijk. Omschrijf hier waarom u van mening bent dat er sprake is van aansprakelijkheid en geeft aan dat u daarom de tegenpartij aansprakelijk stelt.

7. Stuit de verjaring van uw letselschade claim

Een letselschade claim kan verjaren. Met een aansprakelijkstelling stuit u deze verjaring en gaat er altijd weer een nieuwe termijn lopen.

8. Claim zowel de materiële schade als het smartengeld

Een schadevergoeding bij letselschade bestaat uit materiële letselschade bedragen en smartengeld. Vergeet niet uitdrukkelijk een beroep te doen op smartengeld. Dit is noodzakelijk om hier aanspraak op te blijven maken.

U leest hier alles over smartengeld.

9. Verstuur de aansprakelijkstelling altijd aangetekend!

Verstuurt u de aansprakelijkheidsbrief aangetekend, dan weet u zeker dat deze ook bij de aansprakelijk te stellen partij aankomt. Er kan dan nooit beweert worden dat er geen aansprakelijkstelling is verkregen. Bewaar zelf een kopie van de brief en plak het bewijs van het aangetekend schrijven op de brief.

10. Voeg bewijsmiddelen bij uw aansprakelijkstelling bij

Om uw letselschade claim te onderbouwen is het verstandig om bewijsmiddelen met de aansprakelijkstellingsbrief mee te sturen. Dit kan zijn:

Laat gratis uw aansprakelijkheidsbrief opstellen

Bent u betrokken geraakt bij een ongeluk en heeft u hieraan schade overgehouden? Dan kunt u het schrijven van een aansprakelijkheidsbrief ook overlaten aan onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en verhalen gratis uw letselschade op de aansprakelijke partij.

Bel voor een letselschade advies of gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar