Onze letselschade advocaten verhalen kosteloos uw letselschade.
Bent u betrokken geraakt bij een kettingbotsing

Wie is schuldig bij een kettingbotsing?

Een kettingbotsing is een aanrijding waarbij drie of meer auto’s achter elkaar botsen. Op deze pagina kunt u lezen wie er verantwoordelijk is bij een kettingbotsing. De bestuurder die de botsing heeft veroorzaakt is aansprakelijk voor de schade, waaronder letselschade, die u heeft opgelopen.

Het antwoord op de vraag wie schuldig en aansprakelijk is na een kettingbotsing vinden wij in de Wegenverkeerswet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens:

 • Artikel 6 van de Wegenverkeerswet bepaalt dat verkeersdeelnemers moeten voorkomen dat zij een auto-ongeluk veroorzaken.
 • In artikel 5 van de Wegenverkeerswet staat dat het verboden is je dusdanig op de weg te gedragen dat er gevaar wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt.
 • Conform artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens moet een bestuurder van een motorvoertuig ervoor zorgen dat hij zijn voertuig tijdig tot stilstand kan brengen.
 • Indien een motorvoertuig betrokken is bij een verkeersongeval en schade aan een ander toebrengt, dan is de houder van het voertuig gehouden de schade te vergoeden. Aldus artikel 185 WVW.

Wat vinden anderen van onze letselschade advocaten?

Uiteraard gaat u niet zomaar met een letselschade advocaat in zee maar wilt u weten wat anderen over uw letselschade advocaat zeggen. Hieronder vindt u een aantal recente reviews over ons kantoor.

Jacob 075Jacob 075
16:05 15 Jan 24
Echt een top bureau! Ik ben Zeer tevreden met mevrouw Hajar el Haddad. Ze is altijd erg betrokken geweest en gaat door tot de beste resultaat wordt behaald! Ook op momenten dat ik niet wist welke kant ik op moest, is mevrouw El Haddad er altijd voor mij geweest. 1 ding is zeker. Met mevrouw Haddad als advocaat sta je er nooit alleen voor en hoef je niet om te kijken. In letsel zaken is het naar mijn mening vooral belangrijk dat er iemand aan je zij staat die vecht tot het einde. Iemand die zich niet klein laat maken, en dapper strijd net of het haar/zijn eigen zaak is. Dit is bij mevrouw El Haddad zeker het geval. Ik wens niemand een ongeluk toe, maar als het je overkomt is mevrouw el Haddad de advocaat die je nodig hebt. Dat garandeer ik je!
Willem NourisWillem Nouris
09:03 11 Dec 23
Mijn vakantie naar Spanje nam een plotse wending toen ik een auto-ongeval meemaakte. Ik heb mijn vakantie moeten staken en ben helaas terug naar huis moeten gaan.Jurist MooyMan&Partners in arm genomen maar naar enige tijd kwamen ze er achter dat de zaak te groot voor hun was. Toen zoeken naar letselschade juristen en bij de heer Blanken terecht gekomen.Ik ben erg blij en opgelucht dat de heer Blanken mijn zaak wilde aannemen.De communicatie verliep vlot en hij hield mij goed op de hoogte van het verloop van de zaak. Met een mooi resultaat aan het einde.
T.H.OT.H.O
08:36 24 May 23
In één woord ''GEWELDIG''!!!Ik word sinds kort bijgestaan door W.Blanken (Willem Blanken Law) en wat een verademing!Letterlijk mijn redder in Nood!Na 3 jaar lang getouwtrek en niet begrepen, niet gehoord, niet gesteund en niet (echt) geholpen te worden door diverse ''lestelschadespecialisten'' de overstap gemaakt naar ''Brugman Letselschade Advocaten''.Tot de dag van vandaag ben ik hen (als zelfstandig ondernemer) eeuwig dankbaar dat ze mij hebben gekoppeld aan Dhr. W.Blanken en zijn zeer bekwame team van ( o.a. medisch en financieel) experts!!!Niet alleen heb ik nu rust, duidelijkheid, steun, (echte) hulp en perspectief in de gehele situatie, maar het aller belangrijkste is dat ik nu exact krijg waar ik recht op heb en Dhr. Blanken (in tegenstelling van de div. letselschadespecialisten) puur en alleen voor mijn belangen vecht en strijdt!Ik kan het iedereen aanraden die op zoek is naar (echte) hulp, duidelijkheid, rust en perspectief omtrent het (juridische en financiële) gedeelte van zijn of haar letselschadezaak!Je word (echt) gehoord, (echt) geholpen en (echt) begrepen!!
silvana ijsendijksilvana ijsendijk
17:27 18 Apr 23
Zeer positieve ervaring met dit advocatenkantoor. Heel fijn contact over en weer. Medewerkers heel kundig en professioneel.
Björn LanserBjörn Lanser
19:10 23 Feb 23
Gewoon top!
jakub jaszczukjakub jaszczuk
17:49 04 Jan 23
Zeer betrouwbaar, professioneel en nauwkeurig. Veel dank aan het hele team.
elly uitslagerelly uitslager
09:58 22 Oct 22
Top advocaten,hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.
Goede ervaring, professioneel en duidelijk.De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend. Mvg V
C ÖC Ö
21:29 28 Apr 22
Ik heb een positieve ervaring met dit advocaten kantoor.Mevrouw El Haddad heeft mij geholpen bij mijn letselschadezaak na een auto ongeluk. Ze is erg deskundig, vriendelijk, betrokken en behulpzaam. Altijd goed bereikbaar zowel per e-mail als telefonisch en heeft mij altijd goed op de hoogte gehouden over de stand van zaken. Ik raad Mevrouw El Haddad dan ook zeer zeker aan.Heel erg bedankt voor alles!!
Tobias MoonTobias Moon
17:34 28 Jan 22
Absoluut ongelofelijk! Ik ben overgestapt naar Brugman Letselschade na een zeer teleurstellende ervaring bij een ander advocatenkantoor. Het verschil in service, bekwaamheid en professionaliteit was ongelooflijk. Ik zou niet aarzelen om dit bedrijf aan te bevelen. Ik werd constant op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn zaak, werd goed geadviseerd en had altijd het gevoel dat ik een sterke en ervaren bondgenoot aan mijn zijde had.Ik kan Mvr El Haddad en haar collega's niet genoeg aanbevelen of bedanken! Heel veel, heel veel dank 🙂
Roos van WinkelRoos van Winkel
10:19 09 Aug 17
Goede ervaring, professioneel en duidelijk. Gewoon normaal en niet met veel gedoe, de medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt, ook mijn werkgever hebben ze geholpen hun loonschade te verhalen. Kortom, positieve ervaring.
js_loader

Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!

De achterop rijdende auto is aansprakelijk bij een kettingbotsing

Uit deze wetsartikelen blijkt dat in beginsel de persoon die achterop uw voertuig is gereden de schade moet vergoeden. Hieronder valt ook uw letselschade. Bij een kettingbotsing kan echter ook altijd het achterste voertuig aansprakelijk gesteld worden. Deze heeft immers de kettingbotsing veroorzaakt. Bent u dus van achteren aangereden bij een kettingbotsing dan kunt u het volgende aansprakelijk stellen:

 • De bestuurder van het voertuig dat bij u achterop is gereden.
 • Het voertuig dat de kettingbotsing heeft veroorzaakt.

Uitzondering aansprakelijkheid bij kettingbotsing

Er zijn uitzonderingen op deze algemene regel. Als het voorste voertuig plotseling remt, dan is het achteropkomende voertuig niet per se schuldig aan een eventuele botsing. Hetzelfde geldt voor situaties waarin er sprake is van overmacht, bijvoorbeeld wanneer auto’s op elkaar botsen vanwege dichte mist.

Wilt u weten wie u aansprakelijk kunt stellen bij een kettingbotsing? Onze letselschade advocaten adviseren u graag en vrijblijvend over bij wie u de schade melden kunt. Neem gerust contact met ons op.

Werkgever aansprakelijk voor kettingbotsing

Een belangrijk maar vaak onbekend feit is dat werkgevers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor letsel dat is opgelopen tijdens een kettingbotsing. Dit geldt specifiek wanneer u tijdens werktijd van achteren bent aangereden. In geval van een kettingbotsing kunt u dus naast degene die achterop is gereden, ook uw werkgever aansprakelijk stellen voor de letselschade die u heeft opgelopen. Dit wordt ook wel werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

Indien u letselschade heeft opgelopen bij een aanrijding en hulp nodig heeft bij het claimen van uw schadevergoeding, dan staan wij graag voor u klaar. 

Klik op onderstaande knop en vul ons contactformulier in om met ons in contact te komen.

Wie zijn Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is gespecialiseerd in het verhalen van letselschade en wij staan uitsluitend voor de belangen van slachtoffers op. Wij vertegenwoordigen dus nooit aansprakelijke partijen of autoverzekeraars, waardoor wij volledig onafhankelijk zijn.

Wij streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit van rechtsbijstand en hebben letselschade advocaten in dienst die lid zijn van de LSA, de beroepsvereniging van letselschade advocaten in Nederland. Door dit lidmaatschap mogen wij het hoogste keurmerk voor letselschade dragen. Naast dit lidmaatschap hebben wij nog vele andere lidmaatschappen. Onze letselschade specialisten volgen jaarlijks diverse opleidingen om hun kennis over letselschade bij te houden en zelfs uit te breiden.

De heer mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat
mr. Friso Brugman
Senior letselschade advocaat en kantooreigenaar

Oprichter van het kantoor en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor ondernemers en zwaar letsel.

Contact

mr. Charlotte Stellingwerf, LSA advocaat
Charlotte Stellingwerf
Senior letselschade advocaat

Charlotte heeft zich de afgelopen jaren in toenemende mate gespecialiseerd in het letselschade- en aansprakelijkheidsrecht. Zij staat bekend om haar transparante, energieke en praktische aanpak.

Contact

mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat
Hajar El Haddad
Senior letselschade advocaat

Hajar is een ervaren letselschade advocaat. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring in het verhalen van letselschade voor cliënten die slachtoffer zijn geworden van (onder meer) een verkeers- of bedrijfsongeval.

Contact

Wilt u ons team ontmoeten? Neem dan eens een kijkje op onze website. Klik hier voor het gehele team van ons in letselschade gespecialiseerde advocatenkantoor!

Regeling verzekeraars bij een kettingbotsing

De vraag wie aansprakelijk is bij een kettingbotsing roept nogal eens discussies op. Daarom sloten autoverzekeraars een regeling, de Overeenkomst Vereenvoudiging Schaderegeling. Deze regeling houdt kort gezegd in dat de verzekeraar van de auto die achterop is gereden de schade van het daarvoor rijdende voertuig vergoed. Op deze manier worden lastige en tijdrovende discussies voorkomen, dit komt de schaderegeling voor het letselschade slachtoffer ten goede. Het zorgt ook voor een vereenvoudigde schaderegeling zoals de naam doet vermoeden. De Overeenkomst Vereenvoudiging Schaderegeling geldt alleen bij een kettingbotsing.

Ik heb een kettingbotsing veroorzaakt, kan ik letselschade claimen?

Heeft u zelf een kettingbotsing veroorzaakt? Dan kunt u toch een letselschade claim indienen. De meeste mensen sluiten tegenwoordig een schade-inzittendenverzekering af. Het voordeel van deze verzekering is dat de toedracht niet uitmaakt voor het ontvangen van een letselschadevergoeding. Dit geldt zowel bij een kettingbotsing als bij een kopstaart botsing.

Aansprakelijk stellen

Het is wettelijk verplicht om een auto te verzekeren. Dit betekent niet alleen dat er altijd verhaal mogelijk is, maar ook dat u de letselschade direct bij de autoverzekeraar kunt indienen. Dit bespaart vaak veel tijd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat u mogelijk zelf aansprakelijk kunt worden gesteld als u door uw achterligger bent doorgedrukt op uw voorganger, zonder dat dit uw schuld is. Daarom adviseren wij u om samen met uw voorligger een schadeformulier in te vullen en aan te geven dat u door uw achterligger bent doorgedrukt. Uw voorligger kan vervolgens de achterligger aansprakelijk stellen.

Wat te doen bij discussie over aansprakelijkheid?

Bij een kettingbotsing ontstaat er nogal eens discussie over de schuldvraag. Ook is het zo dat u moet aantonen dat de persoon die achterop is gereden onvoldoende afstand hield bijvoorbeeld als u de voorste auto in de rij was. Het is daarom van belang dat u genoeg bewijsmiddelen heeft. Anders loopt u het risico dat u geen of te weinig schadevergoeding ontvangt. Bij bewijsmiddelen kunt u denken aan:

 • Getuigen die het ongeval hebben zien gebeuren (omstanders)
 • Inzittenden in uw auto kunnen ook getuigen
 • Een proces- verbaal dat door de politie is opgesteld
 • Een Verkeers Ongevallen Analyse van de politie
 • Een ingevuld en ondertekend schade aanrijdingsformulier

Letselschade claimen bij een kettingbotsing

Is de aansprakelijkheid erkent door de gevolgen van de kettingbotsing en is de tegenpartij aansprakelijk? Dan maakt u aanspraak op een letselschadevergoeding. Deze bestaat uit bijvoorbeeld inkomensschade, alle kosten die u maakt, autoschade en smartengeld, ook wel immateriële schade genoemd. Er zijn veel schadeposten die onderdeel kunnen uitmaken van uw letselschadevergoeding. De belangrijkste zetten wij voor u op een rijtje:

 • Inkomensschade omdat u niet kunt werken
 • Pensioenschade
 • Een studievertraging
 • Aanschaf van medische hulpmiddelen
 • Het wettelijk eigen risico
 • Kosten voor hulp in het huishouden
 • Reiskosten
 • Ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • Revalidatiedaggeldvergoeding
 • (Extra) kinderopvang
 • Onderhoudskosten van uw woning en tuin
 • Niet gebruikte abonnementen
 • Extra energiekosten omdat u meer thuis bent
 • Smartengeld

Alle genoemde schadeposten, behalve het smartengeld, vallen onder materiële schade. Smartengeld is een vorm van immateriële schade. Wilt u uw letselschade laten berekenen? Neem dan contact met ons op. Naast het berekenen van uw letselschade, zullen wij ook namens u een schadevergoeding eisen bij de aansprakelijke partij. Dit doen wij volledig kosteloos voor u.

Wat is een smartengeldvergoeding bij letselschade?

Bij een letselschadevergoeding wordt er een onderscheid gemaakt tussen materiële schadeposten en immateriële schadeposten, ook wel smartengeld genoemd. Materiële schadeposten zijn alle schadeposten die op geld te waarderen zijn, zoals inkomensschade. Bij smartengeld is dit niet het geval. Het is een vergoeding voor pijnklachten, zoals nekpijn na een aanrijding. Verder valt onder het smartengeld een vergoeding voor angstklachten, gemis aan levensvreugde, boosheid en psychische klachten zoals een PTSS.

Omdat smartengeld niet te bereken is wordt er gebruik gemaakt van een gids met daarin vergelijkbare letselschadezaken. Deze gids wordt de Smartengeldgids genoemd. Hierin staan allerlei voorbeelden van letselschade zaken waarin smartengeld is toegekend. Op basis van deze voorbeelden wordt de hoogte van uw letselschade vergoeding berekend.

Wilt u uw smartengeld berekenen? Bel of mail ons en wij helpen u bij het berekenen van uw letselschade, waaronder het smartengeld

letselschade berekenen

Letsel na een auto ongeluk kan grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Zeker bij zwaar letsel en chronische (pijn)klachten is dit het geval. Het is daarom van belang om u bij uw letselschade claim bij te laten staan door een ervaren en deskundige letselschade advocaat. De wetgever is zich dit ook bewust geweest en daarom krijgt een letselschade slachtoffer op grond van de wet kosteloze hulp van een letselschade advocaat.

Gratis rechtsbijstand bij een kettingbotsing, hoe zit dat?

Een kettingbotsing heeft voor een letselschade slachtoffer vervelende gevolgen. Daarom bepaalt de wet dus dat u als slachtoffer van letselschade een letselschadespecialist in de arm kunt nemen. In artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek is dit wettelijk vastgelegd door te bepalen dat kosten van rechtsbijstand onderdeel uitmaken van de schade. De tegenpartij, de autoverzekeraar, betaalt dus uw letselschade en de kosten van rechtsbijstand. Deze kosten worden rechtstreeks aan de advocaat betaald.

Wilt u een gratis letselschade advies van een letselschade advocaat? Bij ons kunt u terecht voor gratis juridische hulp. Onze specialisten gaan uw schadevergoeding berekenen en verhalen uw letselschade op de achterop rijdende auto voor u.

Uw letselschade advocaat is altijd in de buurt

Natuurlijk begrijpen wij dat u graag een letselschadeadvocaat in de buurt wilt hebben. Daarom hebben wij bij Brugman Letselschade Advocaten meer dan 10 afspraak locaties verspreid door heel Nederland. Zo zijn wij altijd goed bereikbaar voor u. Maar als u het prettiger vindt, dan komen wij ook graag bij u thuis voor een letselschade advies of intakegesprek.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Rechtvaardigheid begint hier – Laat ons uw letselschadezaak onderzoeken

 • Dezelfde werkdag nog persoonlijke hulp
 • 7 dagen per week in heel Nederland
 • Meer dan 3.500 cliënten in 15 jaar
 • Volledig kosteloze hulp bij het verhalen van letsel- en overlijdensschade.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Bezoekadres

Brugman Letselschade Advocaten
Dick Ketlaan 2
1687 CD Wognum (Noord-Holland)

Spreeklocatie Hoorn

Gebouw Startwijzer
Nieuwe Steen 44
1625 HV Hoorn

Spreeklocatie Alkmaar

Smart Business Center
Comeniusstraat 2a
1817 MS Alkmaar

Postadres

Brugman Letselschade Advocaten
Postbus 10
1687 ZG Wognum

Spreeklocatie Almere

WTC Almere TMOO
P.J. Oudweg 4
1314 CH Almere

Spreeklocatie Eindhoven

Flight Forum 40
5657 DB Eindhoven

Spreeklocatie Enschede

Capitool 10
7521 PL Enschede

Spreeklocatie Arnhem

Park Tower
Nieuwe Stationsstraat 20
6811 KS Arnhem

Spreeklocatie Groningen

Martini
Paterswoldseweg 806
9728 BM Groningen

Spreeklocatie Den Haag

Centraal Station
Koningin Julianaplein 10
2595 AA Den Haag

Spreeklocatie Utrecht

Business Park
Newtonlaan 115
3584 BH Utrecht

Spreeklocatie Rotterdam

Willemswerk
Boompjes 40
3011 XB Rotterdam

Spreeklocatie Amsterdam

Amstel
Joop Geesinkweg 901-999
1114 AB Amsterdam – Duivendrecht

  Logo-Brugman-Wit

  Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

  Adres

  Brugman Letselschade advocaten
  Dick Ketlaan 2
  1687 CD Wognum

  Telefoonnummer

  0800 27 84 626

  E-mailadres

  contact@advocatenkantoorbrugman.nl

  Taalwisselaar