Claim uw letselschade op de svi-verzekering
Een eenzijdig ongeval of zelf een aanrijding veroorzaakt?

SVI verzekering | Letselschadevergoeding claimen

Bij een aanrijding is er niet altijd een aansprakelijke partij. Dit doet zich voor bij een eenzijdig ongeval en als u zelf schuld heeft aan een aanrijding. In deze gevallen kunt u een schadevergoeding claimen op de svi verzekering. Op deze pagina leest u een antwoord op de volgende vragen:

 • wat is een svi verzekering?
 • welke dekking biedt de svi?
 • wat vergoed de svi
 • verschil svi en oiv?
 • kan ik gebruik maken van gratis rechtsbijstand?

Wat is een SVI verzekering?

De afkorting SVI staat voor Schade Inzittenden Verzekering. Deze verzekering biedt de bestuurder en passagiers dekking tegen letselschade als gevolg van een auto-ongeluk. Het gaat in de praktijk dan vooral om een eenzijdig ongeval en bij eigen schuld aan een verkeersongeval. In deze gevallen is er geen aansprakelijke persoon. Zonder svi draagt het slachtoffer zijn of haar eigen schade. Autoschade door een auto ongeluk is uitgesloten op de svi. Hiervoor is een all-riks polis nodig.

Motorvoertuigen zijn op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Een svi is geen verplichte verzekering. Deze dient apart te worden afgesloten en er moet premie voor worden betaald. Deze premie is laag, meestal tussen de € 5,00 en € 10,00 per maand. De hoogte van de svi premie hangt af van de geboden dekking.

SVI dekking bij letselschade

De svi geeft dekking tegen letselschade als gevolg van een eenzijdig ongeval, bijvoorbeeld omdat door een klapband of gladheid. Maar er is ook svi dekking als u zelf een auto ongeluk veroorzaakt heeft omdat u geen voorrang verleent. Of bij een achterop aanrijding. Er is alleen geen svi dekking voor autoschade.

Ook bij een letselschade claim op basis van de svi draagt het slachtoffer de bewijslast. Vul daarom altijd (eenzijdig) een schadeformulier in en vraag contactgegevens van getuigen. Dit mogen ook passagiers zijn.

Wat vergoed de svi verzekering?

Letselschade is alle schade die geleden wordt omdat een iemand aan een ongeval letsel heeft overgehouden. Het gaat dan om verwondingen en klachten. Voorbeelden van letselschade zijn

 • inkomensschade
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • het verplicht eigen risico
 • eigen bijdragen
 • reiskosten
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • onderhoudskosten
 • reparatie en vervangingskosten (geen autoschade)

Naast deze materiële schade valt ook het smartengeld onder letselschade die vergoed wordt door de svi. Smartengeld is een vergoeding voor pijnklachten, angst, verdriet en psychische schade.

Verschil svi en oiv

Een svi verzekering biedt dekking voor alle schade die door een aanrijding of eenzijdig ongeval geleden wordt. De werkelijke letselschade wordt vergoed. Bij een ongevallen inzittenden verzekering vindt een eenmalige schade uitkering plaats. De hoogte van de schade vergoeding bij een oiv is afhankelijke van het verzekerd bedrag en de mate van blijvende invaliditeit.

Voorbeeld svi en oiv

Stel iemand ervaart whiplash klachten door een auto ongeluk en er is een svi en oiv afgesloten. De man is 3 maanden arbeidsongeschikt door het eenzijdige ongeval, maakt medische kosten en heeft langdurig pijn ervaren. Er is dan recht op een vergoeding van de materiële schade en het smartengeld, in totaal € 25.000,00. De svi biedt dekking voor dit gehele bedrag.

Het verzekerd bedrag bij de oiv verzekering is € 50.000,00. Een whiplash brengt volgens richtlijnen 2% blijvende invaliditeit met zich mee. De letselschade uitkering op grond van de oiv is dan “slechts” 2% x € 50.000,00 is €1.000,00.

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

In de polis van de meeste schade inzittendenverzekeringen staat dat ook kosten voor rechtsbijstand onder de dekking vallen. Dit betekent dus dat u bij een beroep op svi- dekking gratis gebruik kunt maken van een letselschade advocaat. Alleen Bovemij en Inshared (ook Hema) bieden geen gratis rechtsbijstand op de schade inzittendenverzekering.

Lijdt u letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos. Klik op de button en neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar