Onze letselschade advocaten helpen u kosteloos!
Lijdt u schade door een ongeluk?

Letselschade claimen bij risico aansprakelijkheid

Een verkeersongeluk, hondenbeet of bedrijfsongeval. Er zijn veel gebeurtenissen waarbij je letsel kunt oplopen. Lijdt je als gevolg hiervan schade, dan wordt er gesproken van letselschade. Soms dient er iemand schuldig te zijn voor het claimen van schadevergoeding. Bijvoorbeeld bij een aanrijding. Geeft er iemand geen voorrang of rijdt iemand achterop een ander voertuig, dan is dit door zijn of haar schuld. Maar het gebeurt ook dat schadeplichtigheid ontstaat zonder schuld. Dit wordt dan risico aansprakelijkheid genoemd.

Wat is risico aansprakelijkheid?

Zowel bij schuldaansprakelijkheid als bij risico aansprakelijkheid is er recht op schadevergoeding. Bij risico aansprakelijkheid hoef je echter niet te bewijzen dat de ander schuldig is en dus aansprakelijk. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om letselschade te eisen.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Wilt u letselschade claimen op grond van risico aansprakelijkheid of schuldaansprakelijkheid? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande link en laat ons weten hoe wij u kunnen helpen na een ongeluk of hondenbeet.

Wat is het verschil tussen risico aansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid?

Bij zowel schuld aansprakelijkheid als risico aansprakelijkheid kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. Maar er is een belangrijk verschil tussen beide. Bij risico aansprakelijkheid staat aansprakelijkheid namelijk op voorhand al vast. Gebeurt er iets en lijdt je hierdoor schade, dan heb je recht op een schadevergoeding. Bij schuldaansprakelijkheid is dit anders. In dit geval dien je als letselschade slachtoffer te bewijzen dat een ander schuldig is aan het ontstaan van een ongeluk en daarom aansprakelijk is.

Risico aansprakelijkheid, letselschade door hondenbeet

Een bekend voorbeeld van risico aansprakelijkheid is een schadevergoedingsverplichting van een hondenbezitter. Veroorzaakt een hond schade aan een zaak of persoon, zoals bij een hondenbeet, dan is de hondenbezitter aansprakelijk voor de schade die door de gebeten persoon geleden wordt. Het maakt daarbij niet uit of de hondenbezitter een fout heeft gemaakt. Dus ook al houdt de bezitter van de hond keurig de hond aan de lijn, het enkele feit dat de hond schade veroorzaakt maakt de eigenaar van de hond aansprakelijk voor de letselschade van een ander.

Niet alleen bij een hondenbeet is er sprake van een risico aansprakelijkheid, dit is bij letselschade veroorzaakt door alle dieren. Dus ook bijvoorbeeld als iemand door een paard getrapt of gebeten wordt. Of in het geval iemand van een paard van een ander valt. Bij aansprakelijkheid voor dieren is er altijd sprake van een risico aansprakelijkheid. Dit staat in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek.

Risico aansprakelijkheid, gebrekkige opstal

Ook in het geval van een gebrekkige opstal is er sprake van een risico aansprakelijk. Bij een opstal kun je denken aan:

 • een huis
 • gebrekkig wegdek

Is een opstal gebrekkig en lijdt iemand hierdoor letselschade, dan is de bezitter hiervoor aansprakelijk. Ook al heeft de bezitter geen fout gemaakt, het enkele feit dat zijn of haar opstal schade toebrengt maakt hem of haar aansprakelijk voor de geleden letselschade. Een voorbeeld van aansprakelijkheid voor een gebrekkige opstal is als iemand valt over een gebrekkig wegdek, zoals een losliggende of omhoog staande stoeptegel. Dit gebrek aan de weg brengt aansprakelijkheid van de wegbeheerder met zich mee.

Letselschade claimen op grond van risico aansprakelijkheid

Bent u slachtoffer van een hondenbeet of een losliggende of omhoog staande stoeptegel? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij letselschade. Wij helpen u altijd kosteloos, de juridische hulp wordt naar Nederlands recht door de tegenpartij betaald.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Switch The Language

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar