Onze letselschade advocaten helpen 100% kosteloos!
Aansprakelijkheid bij letselschade, hoe zit dat?

Aansprakelijkheid voor letselschade, hoe zit dat?

U wacht bij het stoplicht als u van achteren aangereden wordt door een auto. Of u wordt als fietser aangereden of bent betrokken bij een bedrijfsongeval. Is een ander aansprakelijk voor uw letselschade, dan kunt u een letselschadevergoeding eisen. Maar hoe zit dan, aansprakelijkheid bij letselschade? Wie is schuldig bij een ongeluk en is dit hetzelfde als aansprakelijkheid?

Onze letselschade advocaten zijn specialist op het gebied van aansprakelijkheid voor letselschade. Onze letselschade experts informeren u graag en helpen gratis bij het claimen van letselschade. Hoe wij kosteloos letselschade kunnen verhalen? Klik op de link voor informatie.

Bel voor gratis hulp bij aansprakelijkheid voor letselschade gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button. Een letselschade advocaat van ons kantoor bij u in de buurt neemt nog dezelfde dag contact met u op en verhaalt de schade die lijdt op de aansprakelijke partij!

Bij wie ligt de aansprakelijkheid voor letselschade?

Om te weten bij wie de aansprakelijkheid voor letselschade ligt, dienen wij een onderscheid te maken tussen diverse ongelukken:

 • aansprakelijkheid voor letselschade na een auto ongeluk
 • wie is aansprakelijk voor letselschade na een fietsongeluk?
 • letselschade door een hondenbeet, wie is aansprakelijk voor de letselschade
 • aansprakelijkheid voor letselschade door een bedrijfsongeval

Van belang is dat schuldig aan een ongeluk iets anders is dan aansprakelijkheid bij letselschade. Wij leggen het u hieronder uit bij de diverse soorten ongevallen.

Hoe zit het met aansprakelijkheid voor letselschade na een auto ongeluk?

Schuldig bij een auto botsing is de persoon die de verkeersfout maakt. Bijvoorbeeld de persoon die bij een file een kettingbotsing veroorzaakt. Of de automobilist die een andere bestuurder van een motorvoertuig geen voorrang verleend. Alle motorvoertuigen in Nederland zijn echter verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid bij letselschade. Dit is bepaald in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Op grond van deze wet kan een letselschade claim rechtstreeks bij de autoverzekering ingediend worden.

Aansprakelijk voor letselschade na een auto ongeluk zijn hiermee:

 • de eigenaar van de auto
 • bestuurders van een auto
 • de autoverzekeraar, ook wel WAM- verzekeraar genoemd

Aansprakelijkheid voor letselschade na een fietsongeluk

Bent u als fietser aangereden door een auto? Bij een fietsongeluk tussen een fietser en automobilist is de bestuurder van de auto niet altijd schuldig, maar zijn deze bestuurder en de autoverzekeraar wel in alle gevallen (deels) aansprakelijk. De enige voorwaarde is dat u als fietser aangereden bent door een auto of ander motorrijtuig. Deze regeling geldt overigens ook voor het geval u als voetganger aangereden bent, bijvoorbeeld op het zebrapad.

De regeling ziet er als volgt uit:

 • bent u door een auto aangereden door diens schuld? Dan krijgt u de volledige schadevergoeding betaald. Dit betreft alle schade, dus zowel de materiële schade als het smartengeld.
 • u bent als fietser aangereden en heeft zelf schuld aan het ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u een verkeersfout maakt of door rood licht rijdt. In deze gevallen wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed door de WAM verzekering. Ten minste, omdat het percentage kan oplopen tot 100% op grond van de billijkheidscorrectie
 • Is uw kind tot 14 jaar aangereden door een motorvoertuig? Dan wordt altijd de volledige letselschade vergoed.

Bent u als fietser of voetganger aangereden en heeft u hierbij letsel opgelopen? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade na een ongeluk. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en een letselschade specialist van ons kantoor neemt contact met u op.

Letselschade door een hondenbeet

U bent gebeten door een hond in het park of heeft een hondenbeet overgehouden aan de hond van de buren. Aansprakelijkheid bij letselschade veroorzaakt door dieren is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dan de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier aan zaken en personen toebrengt.

Aansprakelijkheid voor dieren betreft een schuldaansprakelijkheid. Dat houdt in dat de hondeneigenaar altijd aansprakelijk is bij een hondenbeet. Of u nu gebeten door een hond bent door een fout van de hondenbezitter of niet. Dus ook al is de hond aangelijnd, de eigenaar van de hond is toch aansprakelijk voor letselschade veroorzaakt door de hond.

Helaas is er geen verplichte verzekeringsplicht voor bezitters van dieren. Het is daarom goed om te vragen of iemand in het bezit is voor een verzekering tegen hondenbeten. De meeste hondenbezitters hebben overigens wel een verzekering waar de aansprakelijkheid voor dieren onder valt.

Aansprakelijkheid bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval kunt u ernstig letsel en zelfs blijvend letsel oplopen. Denk hierbij aan een val van een ladder, een steigerongeluk of letselschade veroorzaakt door een collega, zoals bij een heftruckongeluk. Door dit letsel kunt u schade oplopen. Maar wie is nu aansprakelijk voor letselschade na een bedrijfsongeval?

De aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door een bedrijfsongeval is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Hierin is de zorgplicht van de werkgever opgenomen. Zo dient de werkgever ervoor te zorgen dat:

 • machines en andere bedrijfsmiddelen in orde zijn
 • voldoende instructies gegeven worden
 • de kennis en kunde van personeelsleden op orde is
 • er beschermde kleding ter beschikking wordt gesteld
 • er toezicht is op de werkzaamheden

Wordt niet voldaan aan de zorgplicht van een werkgever? Dan is de werkgever aansprakelijk. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Maar onder werkgeversaansprakelijkheid vallen niet alleen bedrijfsongevallen. Want ook in de volgende gevallen is de werkgever aansprakelijk voor letselschade:

 • letselschade veroorzaakt door een fout van een andere medewerker. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een collega u aanrijdt met de heftruck. Voor de gevolgen hiervan is de werkgever aansprakelijk
 • indien u onder werktijd een arbeidsongeval overkomt.

Gratis hulp bij letselschade

Wilt u schadevergoeding eisen bij aansprakelijkheid voor letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis rechtsbijstand 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij gaan aan de slag met het verhalen van uw letselschade na een ongeluk of hondenbeet.

mr. Aniek Waiboer, letselschade advocaat

mr. Aniek Waiboer is als letselschade advocaat gespecialiseerd in het claimen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar