Wij informeren u over de mogelijkheden voor het verhalen van uw letselschade!

Bent u in het buitenland aangereden en hierbij gewond geraakt?

Aanrijding in het buitenland

Jaarlijks krijgen veel Nederlandse automobilisten een aanrijding in het buitenland. Dit soms met letsel tot gevolg. Bij wie kunt u dan terecht voor een schadevergoeding en hoe dient de veroorzaker van de aanrijding in het buitenland aansprakelijk gesteld te worden? Is Nederlands recht van toepassing of het recht van het land waar de aanrijding in het buitenland plaats vond?

Het zijn veel door ons gehoorde vragen bij een aanrijding in het buitenland. In deze bijdrage gaan onze letselschade advocaten op deze vragen in.

Op deze pagina leest u alles over wat te doen na een aanrijding in het buitenland om uw letselschade te verhalen. Ook bieden wij gratis rechtsbijstand als u in Duitsland of Oostenrijk aangereden bent. Op grond van de Duitse en Oostenrijkse wet komen de kosten van een letselschade advocaat namelijk voor vergoeding door de aansprakelijke partij in aanmerking.

Een aanrijding in het buitenland, wat nu?

Als u tijdens een auto botsing in het buitenland gewond bent geraakt, bijvoorbeeld bij een auto kop staart botsing, dan is in beginsel het recht van toepassing uit het land waar u het verkeersongeval is overkomen. Dit is slechts anders bij een aanrijding tussen 2 Nederlandse voertuigen In dat geval is Nederlands recht van toepassing. Dit op grond van het Haags Verdrag inzake verkeersongevallen.

Bij Brugman Letselschade Advocaten zijn wij gespecialiseerd in het claimen van letselschade na een aanrijding in het buitenland. Wij weten de weg en zorgen dat uw een schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie en gratis rechtsbijstand na een auto- ongeluk in het buitenland.

Aanrijding in buitenland met auto met buitenlands kenteken

Problematischer is het als als u bijvoorbeeld betrokken bent bij een kop staart botsing in het buitenland en de auto die achterop is gereden een buitenlands kenteken heeft. Dan is immers het recht van toepassing uit het land waar u het auto ongeluk is overkomen. Waar kunt u dan terecht als u letselschade heeft? Moet u een buitenlandse advocaat in de arm nemen of kunt u een letselschade claim in Nederland indienen?

Als het auto ongeluk u in een EU- land is overkomen, dan kunt u uw letselschade claimen in Nederland. In de Europese Unie is namelijk een richtlijn van toepassing, de WAM- richtlijn. In deze richtlijn staat dat u na een aanrijding in het buitenland de letselschade claim in Nederland in kunt dienen.

Volgens deze WAM- richtlijn moet namelijk iedere verzekeraar die in de EU actief is, in ieder land een ‘bureau’ hebben waar slachtoffers van een verkeersongeval met een motorvoertuig in het buitenland terecht kunnen met hun letselschade claim.

Bent u dus aangereden in Duitsland door een motorvoertuig uit Duitsland? Dan kunt u uw letselschade claimen in Nederland. Ook als u in Frankrijk van achteren aangereden bent door een motorvoertuig uit Duitsland.

Welk recht is van toepassing bij een aanrijding in het buitenland?

Een volgend probleem is welk recht van toepassing is als u een aanrijding in het buitenland heeft gehad. Zoals gezegd is Nederlands recht alleen van toepassing als het ongeval in het buitenland tussen twee Nederlandse motorvoertuigen plaatsvond. Maar dat is meer uitzondering dan regel. In de meeste gevallen gaat het om een auto met buitenlands kenteken. Dan is dus buitenlands recht van toepassing. En dit kan tot problemen leiden bij de schade afwikkeling.

Het aansprakelijkheidsrecht verschilt namelijk per land. In het ene land heeft u recht op een bepaalde schadepost welke ze in een ander land niet kennen. Het gevaar is dan dat u geen volledige schadevergoeding ontvangt. Laat u daarom bij een ongeval in het buitenland goed adviseren door een gespecialiseerde letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Zo weet u zeker dat uw belangen correct behartigd worden en dat u krijgt waar u recht op heeft.

De schade inzittendenverzekering (SVI- verzekering)

Als u een schade inzittendenverzekering of svi- verzekering heeft, dan kunt u gewoon bij uw eigen Nederlandse verzekeraar terecht. De Nederlandse verzekeraar regelt uw schade dan naar Nederlands recht. Uw eigen SVI- verzekering betaalt dan uw schade en verhaalt hede door haar betaalde letselschade bedragen dan eventueel weer op de buitenlandse verzekeraar!

Bent u in het bezig van een svi-verzekering? Neemt u bij een aanrijding in het buitenland dan contact met hen op. Het scheelt mogelijk veel discussie en u ontvangt uw letselschade vergoeding in de regel veel sneller.

Vragen? Bel ons voor kosteloos letselschade advies

Heeft u vragen over het verhalen van uw letselschade na een aanrijding in het buitenland? Bel dan voor kosteloos letselschade advies met Brugman Letselschade Advocaten. Wij helpen u graag. Ons kantoor werkt door heel Nederland, dus u kunt altijd een beroep op ons doen. Bel 0800 278 4626 of mail ons!

Op welke letselschade bedragen heb ik recht?

U heeft een ongeval gehad, misschien wel met blijvend letsel. Ieder land heeft zijn eigen manier van het betalen van de schade door dit ongeval. Toch maken de volgende letselschade bedragen veelal deel uit van de schadevergoeding:

 • Medische kosten
 • Reiskosten
 • Kosten voor ziekenhuisopname
 • Verzorgingskosten
 • Kosten voor huishoudelijke hulp.
 • Schade door arbeidsongeschiktheid.

Smartengeld

Naast deze materiële schadeposten heeft u recht op smartengeld. Smartengeld berekenen is niet mogelijk, het is immers niet op geld waardeerbaar. De hoogte wordt dan ook vastgesteld op basis van vergelijkbare letselschadezaken. Deze staan opgesomd in de Smartengeldgids. Er wordt gezocht iemand met vergelijkbaar letsel en deze zaak dient als uitgangspunt voor het smartengeld berekenen.

Smartengeld claimen doet uw letselschade advocaat bij een “medische eindsituatie”. Hiervan is sprake als de medisch adviseur aangeeft dat de klachten, bijvoorbeeld whiplash klachten, niet meer beter worden. Het smartengeld wordt dan vastgesteld en is een vergoeding voor:

 1. Pijnklachten
 2. Angstklachten
 3. Ontsierende littekens
 4. Post traumatische stress stoornis
 5. Boosheid
 6. Psychische klachten

Brugman Letselschade Advocaten

Bent u in het buitenland aangereden en zoekt u een ervaren en deskundige letselschade advocaat? Neemt u dan contact met ons op. Een letselschade advocaat bij u in de buurt komt dan bij u langs voor een kosteloos letselschade advies. Indien gewenst verhalen wij ook uw letselschade 100% kosteloos op de (buitenlandse) verzekeraar.

Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag na een auto ongeval in het buitenland.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.

  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar