Laat u door ons kosteloos informeren voor advies of antwoord op uw vraag.

Vraag het één van onze Experts

Aanrijding in het buitenland

Jaarlijks krijgen veel Nederlandse automobilisten een aanrijding in het buitenland. Dit met soms letsel tot gevolg. Wie kunt u dan aansprakelijk stellen en hoe dient de veroorzaker van de aanrijding in het buitenland aansprakelijk gesteld te worden? Is Nederlands recht van toepassing of het recht van het land waar de aanrijding in het buitenland plaats vond? Het zijn veel door ons gehoorde vragen bij een aanrijding in het buitenland. In deze bijdrage gaan onze letselschade advocaten op deze vragen in.

Zit de beantwoording van uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met onze letselschade advocaten op. Een letselschade advies is altijd 100% kosteloos, net als het verhalen van uw schade op de aansprakelijke partij! Want zowel uw letselschade als de kosten gemoeid met het verhalen hiervan komen voor rekening van de aansprakelijke partij.

Aanrijding in het buitenland

Als u tijdens een auto botsing in het buitenland gewond bent geraakt, bijvoorbeeld bij een auto kop staart botsing, dan is in beginsel het recht van toepassing uit het land waar u het verkeersongeval is overkomen. Dit is slechts bij een aanrijding tussen 2 Nederlandse voertuigen. In dat geval is Nederlands recht van toepassing.

Icon

Aanrijding in buitenland met auto met buitenlands kenteken

Problematischer is het als als u bijvoorbeeld betrokken bent bij een kop staart botsing in het buitenland en de auto die achterop is gereden een buitenlands kenteken heeft. Dan is immers het recht van toepassing uit het land waar u het auto ongeluk is overkomen. Waar kunt u dan terecht als u letselschade heeft? Moet u een buitenlandse advocaat in de arm nemen?

Nee, dat is niet nodig, tenminste als u het auto ongeluk in een EU- land is overkomen. In de Europese Unie is namelijk een richtlijn van toepassing, de WAM- richtlijn. In deze richtlijn staat dat u als letselschadeslachtoffer   in het buitenland met uw letselschadeclaim terecht kan! Volgens deze WAM- richtlijn moet namelijk iedere verzekeraar die in de EU actief is, in ieder land een ‘bureau’ hebben waar slachtoffers van een aanrijding in het buitenland terecht kunnen met hun letselschade claim.

Bent u dus aangereden in Duitsland door een motorvoertuig uit Duitsland? Dan kunt u uw letselschade claimen in Nederland. Ook als u in Frankrijk van achteren aangereden bent door een motorvoertuig uit Duitsland.

Icon

Welk recht is van toepassing

Een volgend probleem is welk recht van toepassing is als u een aanrijding in het buitenland heeft gehad. Zoals gezegd is Nederlands recht alleen van toepassing als het ongeval in het buitenland tussen twee Nederlandse motorvoertuigen plaatsvond. Maar dat is meer uitzondering dan regel. In de meeste gevallen gaat het om een auto met buitenlands kenteken. Dan is dus buitenlands recht van toepassing. En dit kan tot problemen leiden bij de schade afwikkeling.

Het aansprakelijkheidsrecht verschilt per land. In het ene land heeft u recht op een bepaalde schadepost welke ze in een ander land niet kennen. Het gevaar is dan dat u geen volledige schadevergoeding ontvangt. Laat u daarom bij een ongeval in het buitenland goed adviseren door een gespecialiseerde letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Zo weet u zeker dat uw belangen correct behartigd worden en dat u krijgt waar u recht op heeft.

De schade inzittendenverzekering (SVI- verzekering)

Als u een schade inzittendenverzekering heeft, dan kunt u gewoon bij uw eigen Nederlandse verzekeraar terecht. De Nederlandse verzekeraar regelt uw schade dan naar Nederlands recht. Uw eigen SVI- verzekering betaalt dan uw schade en verhaalt het door haar betaalde schadebedrag dan eventueel weer op de buitenlandse verzekeraar!

Bent u in het bezig van een svi-verzekering? Neemt u bij een aanrijding in het buitenland dan contact met hen op. Het scheelt mogelijk veel discussie en u ontvangt uw letselschade vergoeding in de regel veel sneller.

Icon

Vragen? Bel ons voor kosteloos letselschade advies

Heeft u vragen over het verhalen van uw letselschade na een aanrijding in het buitenland? Bel dan voor kosteloos letselschade advies met Brugman Letselschade Advocaten. Wij helpen u graag. Ons kantoor werkt door heel Nederland, dus u kunt altijd een beroep op ons doen. Bel 0800 278 4626 of mail ons!

Schadeposten bij letselschade

U heeft een ongeval gehad, misschien wel met blijvend letsel. Ieder land heeft zijn eigen manier van het betalen van de schade door dit ongeval. Toch maken de volgende schadeposten veelal deel uit van de schadevergoeding:

 • Medische kosten
 • Reiskosten
 • Kosten voor ziekenhuisopname
 • Verzorgingskosten
 • Kosten voor huishoudelijke hulp.
 • Schade door arbeidsongeschiktheid.

Smartengeld

Naast deze materiële schadeposten heeft u recht op smartengeld. Smartengeld berekenen is niet mogelijk, het is immers niet op geld waardeerbaar. De hoogte wordt dan ook vastgesteld op basis van vergelijkbare letselschadezaken. Deze staan in de smartengeldgids. Er wordt gezocht iemand met vergelijkbaar letsel en deze zaak dient als uitgangspunt voor het smartengeld berekenen.

Smartengeld claimen doet uw letselschade advocaat bij een “medische eindsituatie”. Hiervan is sprake als de medisch adviseur aangeeft dat de klachten, bijvoorbeeld whiplash klachten, niet meer beter worden. Het smartengeld wordt dan vastgesteld en is een vergoeding voor:

 1. Pijnklachten
 2. Angstklachten
 3. Ontsierende littekens
 4. Post traumatische stress stoornis
 5. Boosheid
 6. Psychische klachten

Icon

Brugman Letselschade Advocaten

Bent u in het buitenland aangereden en zoekt u een ervaren en deskundige letselschade advocaat? Neemt u dan contact met ons op. Een letselschade advocaat bij u in de buurt komt dan bij u langs voor een kosteloos letselschade advies. Indien gewenst verhalen wij ook uw letselschade 100% kosteloos op de (buitenlandse) verzekeraar.

Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag!

Brugman Letselschade Advocaten

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Switch The Language

  Logo-Brugman-Wit

  Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

  Adres

  Brugman Letselschade advocaten
  Dick Ketlaan 2
  1687 CD Wognum

  Telefoonnummer

  0800 27 84 626

  E-mailadres

  contact@advocatenkantoorbrugman.nl

  Taalwisselaar