Letselschade claimen op grond van Spoorboekje 185
Als iemand als voetganger of fietser aangereden wordt, dan is er altijd recht op schadevergoeding. Dit is opgenomen in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Maar de uitwerking hiervan vinden wij in het Spoorboekje 185. Hierin staat precies wie schuldig is bij een aanrijding tussen een auto of ander motorvoertuig en een fietser of voetganger. Nog belangrijker, in het Spoorboekje artikel 185 staat ook waar u recht op heeft!
Hieronder bespreken wanneer u recht heeft op een letselschade vergoeding en welke letselschade vergoed wordt op basis van het Spoorboekje 185. Bent u als fietser of voetganger aangereden en heeft u hieraan verwondingen of klachten overgehouden? Weet dan dat u altijd recht heeft op schadevergoeding. Onze letselschade advocaten verhalen deze letselschade kosteloos voor u.
Wilt u ook gratis hulp bij het letselschade claimen na een aanrijding? Neem dan contact met ons team van letselschade advocaten op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button voor een gratis letselschade advies en het verhalen van uw letselschade.
Wat is het Spoorboekje artikel 185 WVW?
Bij een aanrijding tussen een fietser en auto of ander motorvoertuig is de regeling van artikel 185 lid 1 wvw (Wegenverkeerswet) van toepassing. Deze regeling luidt als volgt:
“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”
Kort samengevat betekent dit dat als u als voetganger of fietser door een auto wordt aangereden, u recht heeft op schadevergoeding. Het maakt daarbij geen verschil wie schuld aan de aanrijding heeft. Dus ook bij schuld aan de zijde van de fietser of voetganger wordt er letselschade vergoed. In artikel 185 staat alleen niet onder welke voorwaarden er recht is op schadevergoeding en waar dan recht op is. De uitwerking van artikel 185 is echter opgenomen in het Spoorboekje 185.
Spoorboekje 185 wvw
In het Spoorboekje 185 wvw wordt ten eerste aangegeven wat de voorwaarden zijn om een beroep te kunnen doen op artikel 185 wvw:
- Er moet sprake zijn van een ongeluk dat op de weg heeft plaats gevonden.
- Het moet gaan om een aanrijding tussen een gemotoriseerd en ongemotoriseerd voertuig.
- Alleen de aangereden fietser of voetganger kan een claim indienen op grond van artikel 185 Wegenverkeerwet, het motorvoertuig dus niet
Is aan deze voorwaarden voldaan? Dan is er altijd recht op een schadevergoeding, behoudens overmacht. Hiervan is sprake als het motorvoertuig echt geen enkel verwijt gemaakt kan worden van het ongeluk. Denk aan de situatie dat een fietser plotseling vanachter een schutting met harde snelheid de hoek om komt rijden. Maar een door rood fietsende fietser of een fietser die geen voorrang geeft brengt geen overmacht met zich mee. Het gaat echt om uitzonderingssituaties. Bij kinderen tot 14 jaar speelt het overmachtsverweer geen rol.
Werking artikel 185 wvw en het spoorboekje 185 wvw
In het Spoorboekje staan niet alleen de voorwaarden voor een schadevergoeding, maar ook welk deel van de letselschade vergoed wordt. De regeling is als volgt:
- is het gemotoriseerd voertuig (bijvoorbeeld auto) schuldig aan de aanrijding? De volledige letselschade wordt vergoed
- is het fiets ongeluk (mede) veroorzaakt door een gedraging van de fietser (door rood rijden) dan wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed
- bij kinderen tot 14 jaar wordt de schade altijd 100% vergoed, behoudens bewuste roekeloosheid. Hiervan is in de praktijk bijna nooit sprake
De billijkheidscorrectie van artikel 185 wvw
Soms is de aanrijding (ook) het gevolg van een verkeersfout van de fietser of voetganger. Een fietser van rechts heeft voorrang, maar van links niet. Toch heb je in het geval van een verkeersfout recht op een schadevergoeding. Dit blijkt ook uit het Spoorboekje 185 wvw. Deze is bij een eigen fout 50%, maar dit percentage kan 75% of zelfs 100% worden. Dit op grond van de billijkheidscorrectie. Deze wordt toegepast bij:
- ernstig letsel
- grote schadelijke gevolgen bij het letselschade slachtoffer op de fiets of bij de voetganger
- het aanwezig zijn van een verzekering aan de kant van het motorvoertuig
Wil u weten waar u recht op heeft bij een aanrijding? Neem dan contact met ons op, onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos!
Vraag & antwoord over letselschade
Een ongeluk roept vragen op. Logisch want u bent waarschijnlijk nog nooit bij een ongeluk betrokken geweest. Deze vragen worden deels maar niet allemaal beantwoord door het Spoorboekje 185 wvw. Daarom beantwoorden wij hieronder een aantal vragen die onze letselschade advocaten en letselschade juristen vaak krijgen. Heeft u een andere vraag? Stel hem gerust aan onze letselschade specialisten, wij helpen u graag.
Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Onder een letselschade vergoeding vallen diverse letselschade bedragen. Dit zijn de meest voorkomende schadeposten waarvoor u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt:
- loonschade omdat u niet kunt werken
- pensioenschade
- medische kosten als het eigen risico
- reiskosten
- kosten tijdens de opname in het ziekenhuis of revalidatiecentrum
- honden uitlaatservice
- huishoudelijke hulp
- onderhoud van uw huis en tuin
- smartengeld
Wat is smartengeld?
Een letselschadevergoeding bestaat uit materiële schade en immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd. Het gaat bij smartengeld om een vergoeding voor onder andere pijnklachten, psychische klachten, angstklachten en verdriet, bijvoorbeeld om ontsierende littekens of omdat u blijvend letsel aan de aanrijding over hebt gehouden.
Waar vind ik een letselschade advocaat?
Onze letselschade advocaten vindt u door heel Nederland. Met meer dan 15 afspraaklocaties zijn wij altijd bij u in de buurt. Maar voor een gratis letselschade advies of het claimen van letselschade komen onze letselschade advocaten ook gewoon bij ut thuis.
Onze letselschade specialisten vindt u dus door heel Nederland, van een letselschade advocaat in Utrecht tot een letselschade advocaat in Eindhoven. Overal in Nederland kunt u gratis een beroep op onze rechtsbijstand doen.