Bedrijfsongeval en de arbeidsinspectie
U bent op het werk gewond geraakt. Onder omstandigheden dient uw werkgever een bedrijfsongeval te melden bij de arbeidsinspectie. Maar ook zonder meldingsplicht is uw werkgever meestal aansprakelijk voor een bedrijfsongeval. U leest er alles over op deze pagina.
Meer weten of wilt u gratis hulp bij het verhalen van uw letselschade? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten.
Arbeidsinspectie inschakelen
In artikel 9 van de Arbowet is opgenomen is opgenomen wanneer de werkgever een bedrijfsongeval melden moet:
- bij blijvend letsel door het arbeidsongeval
- een ziekenhuisopname
- in geval van een dodelijk bedrijfsongeval
De reden van deze meldingsplicht is enerzijds het registreren van arbeidsongevallen. Voornaamste reden is het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij werkgevers. Uit het feit dat er alleen al in 2020 3655 bedrijfsongevallen met letsel of overlijden zijn gemeld bij de Arbeidsinspectie, is deze controle hard nodig.
Bedrijfsongeval melden bij Arbeidsinspectie
Bij ernstig letsel, ziekenhuisopname of een dodelijk bedrijfsongeval moet de werkgever het bedrijfsongeval op grond van de wet “meteen” melden. Dit betekent dat een arbeidsongeval binnen 24 uur gemeld moet worden. Verzuimd een werkgever deze melding te doen, dan krijgen zijn een boete.
Dat een werkgever een bedrijfsongeval melden moet, betekent niet dat u als slachtoffer van een ongeval op het werk een ongeval niet mag melden. Dit mag altijd, ook als er geen meldingsplicht is. Ook in dat geval doet de Arbeidsinspectie veelal een onderzoek als de zorgplicht van de werkgever geschonden wordt.
Wat betekent de zorgplicht van de werkgever?
Op grond van artikel 658 uit boek 7 van het Burgerlijk Wetboek heeft een werkgever een zware zorgplicht. Deze zorgplicht van de werkgever houdt in dat hij moet zorgen voor een veilige werkomgeving en hiertoe alle maatregelen treft. Dit betekent dat er toezicht gehouden moet worden op de werkzaamheden, er voldoende (schriftelijke) instructies zijn gegeven en dat machines en gereedschap geen gevaar opleveren.
Soms voldoet uw werkgever niet aan zijn zorgplicht omdat hij geen werknemersverzekering heeft afgesloten. Deze verzekering dekt letselschade, ongeacht of de werkgever een verwijt gemaakt kan worden. Deze verzekering is verplicht bij werk dat een inherent gevaar met zich meebrengt. Het gaat dan om werk dat van zichzelf gevaarlijk is. Deze verzekeringsplicht is er onder andere bij:
- een ongeval in de bouw
- een heftruck ongeluk
- aanval door agressieve psychiatrisch patiënt
- werken met gevaarlijke machines
Wat doet de arbeidsinspectie?
Overkomt u bij een bedrijfsongeval ernstig letsel of wordt u in het ziekenhuis opgenomen, dan dient er dus een melding gedaan te worden bij de Arbeidsinspectie. Na deze melding voert de Arbeidsinspectie een onderzoek uit naar het ongeval dat u op het werk is overkomen. Zowel u, de werkgever en eventuele getuigen van het ongeluk worden gehoord. Van het onderzoek wordt vervolgens een boeterapport opgesteld. Dit heeft een boeterapport omdat hierin, als de de zorgplicht van de werkgever geschonden is, de hoogte van de boete in vermeld staat.
Werkgeversaansprakelijkheid
Is de werkgever tekort geschoten in zijn zorgplicht? Dan dient hij uw schadeloos te stellen. Er is dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Er zijn echter meer redenen voor werkgeversaansprakelijkheid. Hiervan is sprake als:
- de zorgplicht werkgever geschonden is
- bij een aanrijding in het verkeerd onder werktijd
- als een werknemer letsel aan een ander toebrengt
Veel mensen weten niet dat de werkgever ook aansprakelijk is bij een verkeersongeval. Dit is uitgemaakt door de Hoge Raad en wel op grond van goed werkgeverschap. Dit is te vinden in artikel 7:611 BW. Daarnaast is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid als een werknemer aan andere personen schade toebrengt, bijvoorbeeld als u door een heftruck wordt aangereden.
Wat doet een letselschade advocaat bij een bedrijfsongeval?
Wilt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding na een bedrijfsongeval? Neemt u dan contact met onze letselschade advocaten op. Wij helpen u graag bij het gehele letselschade traject. Een advocaat van ons kantoor:
- onderzoekt of de werkgever aansprakelijk is
- stelt de aansprakelijkstelling op
- stelt de werkgever aansprakelijk
- regelt een voorschot letselschade
- onderhandelt met de verzekeraar van de werkgever
- gaat uw letselschade berekenen.
- Verhaalt uw schade maximaal, zowel de materiële schade als het smartengeld
Schadevergoeding na bedrijfsongeval
Uw werkgever is gehouden een schadevergoeding na een bedrijfsongeval te betalen. De meeste werkgevers hebben hiervoor een letselschade verzekering. De letselschade vergoeding wordt dan door de verzekeraar vergoed. Onderdeel van uw schade zijn ook de kosten van een letselschade advocaat! Onze letselschade specialisten helpen u dan ook altijd 100% kosteloos bij een bedrijfsongeluk.
Dit zijn de meest voorkomende schadeposten bij letselschade:
- Medische kosten (eigen risico en eigen bijdragen)
- Schade door arbeidsongeschiktheid
- Kosten voor ziekenhuisopname
- Verzorgingskosten en verpleegkosten
- Huishoudelijke hulp en mantelzorg
- Reiskosten
- Onderhoudskosten huis en tuin
- Reparatiekosten en vervangingskosten
- Misgelopen bonussen
- Smartengeld
De eerste 9 letselschade posten zijn materiële schadeposten, deze zijn op geld waardeerbaar. Smartengeld is niet op geld waardeerbaar, het is een vergoeding voor geleden pijn, verdriet, psychische schade zoals een PTSS en voor littekens door het ongeluk.
Contact met een ervaren en deskundige letselschade advocaat
Lijdt u letselschade door een bedrijfsongeval en wilt u uw letselschade verhalen? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier op. Wij nemen nog dezelfde dag contact met u op.