Onze letselschade advocaten berekenen uw letselschade kosteloos!
Wilt u uw schadevergoeding berekenen na een ongeluk?

Schadevergoeding bij letselschade berekenen

Er is u een ongeluk overkomen. Hierdoor lijdt u letselschade. In de meeste gevallen heeft u dan recht op schadevergoeding. Maar welke letselschade bedragen worden vergoed en wat komt er kijken bij een schadevergoeding berekenen? Op deze pagina vindt u hoe een schadevergoeding te berekenen bij letselschade.

Op deze pagina worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Schadevergoeding berekenen.
 • Smartengeld berekenen
 • Schadevergoeding bij letselschade laten berekenen.
 • Schadevergoeding berekenen, wie hebben recht op schadevergoeding?
 • Wanneer heb je recht op schadevergoeding?
 • Hoe lang duurt het voordat je schadevergoeding krijgt?
 • Wat kost een letselschade advocaat (bij ons niks!)
 • Wat doet een letselschade advocaat?

Schade vergoeding berekenen

Uw wilt uw schade berekenen na een ongeluk. Letselschade bestaat uit 2 delen: materiële schade en immateriële schade, oftewel smartengeld. Materiële schade bestaat uit diverse letselschade bedragen en u heeft vaak recht op meer dan u denkt. In ieder geval kunt u met de volgende letselschade bedragen rekening houden bij schadevergoeding berekenen:

 • inkomensschade doordat u niet kunt werken
 • pensioenschade
 • een studievertraging
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • het verplicht eigen risico
 • overige medische kosten
 • reiskosten
 • kosten voor hulp in het huishouden
 • kinderopvang kosten
 • onderhoudskosten huis en tuin
 • verzorgingskosten en verpleegkosten
 • ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • reparatiekosten fiets, auto en telefoon

Tip! Schakel een medisch adviseur in voor toekomstige schade

Houdt u een schadevergoeding berekenen ook rekening met toekomstige schade! Dit is met name van belang bij ernstig letsel als breuken, hersenletsel en ander blijvend letsel. Bij breuken kan artrose optreden hetgeen voor aanvullende schade kan leiden. In het geval van blijvend letsel is er vaak sprake van toekomstige schade.

Hier dient bij het berekenen van schadevergoeding goed aan gedacht te worden zodat u niet met schade blijft zitten! Een medisch adviseur kan hierbij behulpzaam zijn.

Smartengeld berekenen

Naast alle hiervoor besproken materiële schade kan bij een schadevergoeding berekenen ook het smartengeld niet ontbreken. Smartengeld is een vergoeding voor schade welke niet op geld te waarderen is. Denk hierbij aan pijnklachten na een achterop aanrijding of ongeval op het werk, maar ook angstklachten zoals verkeersangst. Meer algemeen is een smartengeldvergoeding een financiële compensatie voor het leed en het gemis van levensvreugde doordat u bij een ongeluk betrokken bent geweest.

Bij de hoogte van het smartengeld berekenen wordt rekening gehouden met de aard en ernst van het ongeluk en het letsel alsmede de inbreuk die het ongeval op uw leven heeft. Smartengeld berekenen geschied door gebruik te maken van de Smartengeld Gids, een verzameling van duizenden praktijkvoorbeelden. Uw situatie wordt hiermee vergeleken bij het berekenen van uw schadevergoeding.

Schadevergoeding berekenen: huishoudelijke hulp

Het berekenen van letselschade op het gebied van huishoudelijke hulp gebeurt op grond van de richtlijn ‘Huishoudelijke hulp’. Conform deze richtlijn wordt onder huishoudelijke hulp verstaan:

“De behoefte aan huishoudelijke hulp door andere personen binnen of buiten het gezin, welke werkzaamheden onder andere bestaan uit schoonmaken, koken, boodschappen doen en kinderen verzorgen.”

Het gaat bij de richtlijn huishoudelijke hulp om mantelzorg (zorg door familie vrienden, kennissen). Het betreft de overname van de huishoudelijke taken die het letselschadeslachtoffer voor het ongeval verrichte en waarin nu een beperking is. Daarbij wordt er gewerkt met normbedragen:

 • Voor de 1e 3 maanden een vaste wekelijkse vergoeding afhankelijk van de gezinssituatie. Zo ontvangt in 2021 een gezin met kinderen ouder dan 5 jaar € 318,00 bij een zware beperking en € 159,00 bij een lichte beperking.
 • Na 3 maanden is de vergoeding € 10,00 per uur. Is er bijvoorbeeld een overname van  4 uur per week, dan bedraagt de schadevergoeding € 40,00 per week.

De richtlijn huishoudelijke hulp is alleen van toepassing op mantelzorg. Schakelt u een professionele schoonmaker is? Dan worden de werkelijke kosten vergoed door de letselschade verzekeraar.

Berekenen letselschade: onderhoud huis en tuin

Bij met name zwaar lichamelijk letsel is er vaak ook een beperking op het gebied van het onderhoud van de woning en in de tuin. Soms kan onderhoud even uitgesteld worden, maar dit is niet oneindig mogelijk. Er is dan sprake van een overname van taken. Dit kan door huisgenoten of vrienden, maar u kunt ook een professional inschakelen, bijvoorbeeld een schilder of een tuincentrum voor het plaatsen van een schutting.

Is er sprake van een tijdelijke beperking, dan worden vaak de werkelijke kosten betaald. Het gaat dan wel alleen om het arbeidsloon, materiaal zoals verf of de schutting komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Bent u blijvend beperking op het gebied van onderhoud of te wel zelfwerkzaamheid, dan vindt het letselschade berekenen plaats door middel van de richtlijn zelfwerkzaamheid. Op grond van deze richtlijn is er recht op een jaarlijkse vergoeding. De hoogte van deze letselschadevergoeding hangt af van het soort woning en de mate van beperking.

In 2021 ontvangt u bij een volledige beperking € 1287,00 per jaar als u in een onderhoudsrijke koopwoning met tuin woont. Het gaat dan om ene twee onder een kap of hoekwoning. Bij een tussenwoning is de jaarschade € 1029,00 en bij een vrijstaande woning € 1673,00.

Schadevergoeding bij letselschade laten berekenen

In de wet is opgenomen dat u zich bij een schadevergoeding berekenen gratis kunt laten bijstaan door een letselschade advocaat. Dit omdat uw tegenpartij vaak een verzekeraar is. Uw letselschade claim wordt daar behandelt door een ervaren letselschade jurist. Met een letselschade advocaat staat u dan sterker bij het verhalen van uw letselschade.

Wilt u gratis juridische hulp van een letselschade advocaat bij uw schadevergoeding berekenen en claimen? Neem dan contact met ons op. U krijgt altijd een vaste letselschade advocaat die u gedurende het volledige letselschade traject helpt. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en vertel ons wat u is overkomen. Wij nemen nog dezelfde dag contact met u op.

Schadevergoeding berekenen, wie hebben recht op schadevergoeding?

Vroeger had alleen de persoon die een ongeval overkwam recht op schadevergoeding. Dit is niet eerlijk, ook familie en vrienden maken de gevolgen van een ongeluk mee. Daarom is in de rechtspraak shockschade ontwikkeld, een vergoeding van letselschade voor getuigen van een ongeluk. Getuige is een ruim begrip, waar het om gaat is dat u op de een of andere manier geconfronteerd bent  met de schadelijke gevolgen van een ongeval.

Lees hier meer over shockschade claimen

Per 1 januari 2019 hebben kinderen, ouders en andere naasten recht op smartengeld bij ernstig letsel of overlijden van een letselschade slachtoffer. Deze smartengeldvergoeding wordt affectieschade genoemd. Op grond van deze regeling is er recht op een vast bedrag aan smartengeld.

Klik hier voor meer informatie over affectieschade

Wanneer heb je recht op schadevergoeding?

Aanrijding

Recht op schadevergoeding is er vaker dan men vaak denkt. Uiteraard is er recht op een schadevergoeding bij schuld van een ander. Maar bent u als fietser aangereden door een auto, dan heeft u zelfs recht op een letselschade vergoeding als u zelf een verkeersfout maakt! Dit staat in artikel 185 wvw. En bij een eenzijdig auto ongeluk of een eigen verkeersfout kunt u uw letselschade verhalen op de svi- verzekering. In het geval van een verkeersongeval is er dus altijd recht op een schadevergoeding.

Bedrijfsongeval

Er rust een zorgplicht op werkgevers. Deze is zo zwaar dat uw werkgever bijna altijd aansprakelijk is voor uw letselschade. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Maar ook dient de werkgever schade te betalen bij een verkeersongeluk tijdens werktijd of als het letsel is veroorzaakt door één van zijn medewerkers.

Hondenbeet

Bij een hondenbeet is sprake van risico aansprakelijkheid. Dit betekent dat de bezitter van de hond altijd aansprakelijk is. Ook als u met de hond aan het spelen of zelfs aan het uitdagen was.

Wilt u uw schadevergoeding berekenen? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% gratis. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op de button voor meer informatie.

Hoe lang duurt het voordat je schadevergoeding krijgt?

Een letselschade claim kan soms lange tijd in beslag nemen. Zeker bij blijvend letsel omdat er veel onderzoek nodig is naar klachten en beperkingen voor de toekomst. Wel ontvangt u dan in de tussentijd voorschotten op de letselschade. Zo blijft u niet zelf met schade zitten.

Ook de schadevergoeding berekenen neemt soms veel tijd in beslag en soms dient er zelfs een rekenkundige ingeschakeld te worden. Gemiddeld neem de behandeling van een letselschade claim daarom tussen de 3 maanden en 2 jaar!

Wat kost een letselschade advocaat?

Is een ander schuldig aan een aanrijding? Of is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid of een hondenbeet? Dan is een ander aansprakelijk voor uw schade. U heeft in dit geval recht op gratis hulp van een letselschade advocaat. Uw schadevergoeding berekenen kunnen wij dan kosteloos voor u doen, evenals het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief en het onderhandelen met de verzekeraar.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar