Letsel door een bedrijfsongeval, kan ik zelf de arbeidsinspectie inschakelen?
In een aantal situaties moet uw werkgever de arbeidsinspectie inschakelen. Deze verplichting is in de wet opgenomen. Verzuimd de werkgever inschakeling van de arbeidsinspectie, dan wordt haar een boete opgelegd. Maar u kunt als slachtoffer van letselschade ook zelf de arbeidsinspectie inschakelen. Dit is mogelijk als de zorgplicht van de werkgever geschonden is.
is de arbeidsinspectie ingeschakeld, dan zal zij een onderzoek verrichten naar het bedrijfsongeval. Gekeken wordt dan of uw werkomgeving wel veilig genoeg was of dat de werkgever zijn zorgplicht geschonden heeft. Is dit laatste het geval, dan heeft u recht op een schadevergoeding van uw letselschade.
Wat is een bedrijfsongeval?
De werkgever moet een bedrijfsongeval melden bij de arbeidsinspectie. Maar wat is een bedrijfsongeval eigenlijk? Dit zijn de voorwaarden voor een bedrijfsongeval:
het gaat om een ongeluk onder werktijd
hierbij is een medewerker of opdrachtnemer gewond geraakt
als gevolg van deze verwondingen is er letselschade opgelopen
Voldoet uw ongeluk aan deze voorwaarden? Dan is er sprake van een arbeidsongeval en heeft u recht op een schadevergoeding. Dit is slechts anders als de werkgever bewijst dat hem van het ongeluk op het werk geen enkel verwijt gemaakt kan worden. Uit de praktijk blijkt echter dat het de werkgever bijna nooit lukt om onder aansprakelijkheid uit te komen.
Wanneer arbeidsinspectie inschakelen?
Wanneer de arbeidsinspectie ingeschakeld dient te worden staat in de wet en wel in artikel 9 van de Arbeidsomstandighedenwet. Op grond van dit wetsartikel moet een werkgever de arbeidsinspectie inschakelen indien:
u na het bedrijfsongeluk in het ziekenhuis bent opgenomen (ook dag opname)
bij blijvend letsel (bijvoorbeeld bij een tibia plateau fractuur, amputatie of gebroken rug)
als iemand door het werk overleden is door een bedrijfsongeval
De melding moet “direct” door de werkgever gedaan worden, zo staat in de wet. In de praktijk blijkt dat dit dezelfde dag na het ongeluk moet gebeuren. Doet de werkgever dit niet of weigert hij dit te doen, dan kunt u ook zelf het bedrijfsongeval melden bij de inspecteur van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Is u een ongeluk tijdens werktijd overkomen en lijdt u hierdoor letselschade. Onze letselschade experts helpen u graag bij het verhalen van de letselschade. Dit doen wij altijd volledig kosteloos voor u. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Vertel ons wat u op het werk is overkomen en wij nemen direct contact met u op.
Na de melding van een bedrijfsongeval bij de arbeidsinspectie zal de arbeidsinspecteur een afspraak maken op de ongeval locatie. Onderzocht wordt of aan alle regels uit de Arbeidsomstandigheden wet (ook wel Arbowet) voldaan is. Ook wordt onderzocht hoe het ongeluk u is overkomen en of dit te voorkomen was geweest. Hiervoor wordt onderzocht of:
de machines waarmee gewerkt wordt in orde zijn
gereedschappen goed onderhouden zijn
de veiligheidsvoorschriften bekend zijn en worden nageleefd
instructies schriftelijk zijn gegeven
scholing in orde is
het toezicht op het werk voldoende is
Ook zal de arbeidsinspecteur met u, uw werkgever en getuigen praten over wat er is gebeurd en hoe het ongeluk op het werk heeft kunnen gebeuren.
Van het onderzoek wordt een “boeterapport” opgemaakt. Hierin staat of aan de zorgplicht van de werkgever is voldaan of dat er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid. In het laatste geval kan de werkgever een boete worden opgelegd. Deze boete kan oplopen tot € 50.000,00. Lijdt een arbeidsongeval tot overlijden van het letselschade slachtoffer, dan kan de boete worden vermenigvuldigd tot 5 x de boete!
Werkgeversaansprakelijkheid
Is de werkgever verantwoordelijk voor schade van de werknemer, dan wordt dit werkgeversaansprakelijkheid genoemd. U kunt dan de werkgever aansprakelijk stellen. De werkgever is ook verplicht tot het betalen van een schadevergoeding indien:
uw letselschade het gevolg is van een fout van een collega.
Schadevergoeding letselschade
Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid? Dan krijgt u een schadevergoeding. Uw werkgever zal voor aansprakelijkheid als werkgever verzekerd zijn. Schakelt u een letselschade advocaat in, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Rotterdam of Den Haag, dan zal deze de schadeclaim bij de verzekeraar indienen. Daarbij worden onder andere de volgende letselschade bedragen gevorderd:
inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
pensioenschade
medische kosten zoals voor fysiotherapeutische behandelingen en
het eigen risico
mantelzorg omdat gezinsleden uw huishoudelijke taken overnemen
Wilt u dat wij uw letselschade berekenen? Dat doen wij graag en 100% gratis voor u. Wij zetten alle letselschade bedragen voor u op een rijtje. Ook verhalen wij gratis uw letselschade op de letselschade verzekeraar van de werkgever.
Neem contact met ons op voor het laten berekenen van uw letselschade en gratis hulp bij het verhalen van letselschade na een bedrijfsongel. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en vertel ons wat u is overkomen. Een van onze letselschade advocaten neemt dan direct contact met u op.
Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in het claimen van letselschade na een bedrijfsongeval, aanrijding of als u door een hond gebeten bent. Onze rechtsbijstand is altijd 100% gratis omdat wij onze kosten op de aansprakelijke partij verhalen. Lukt dit niet of worden onze kosten niet volledig betaald? Ook dan hoeft u ons niks te betalen.
Onze letselschade advocaten werken landelijk. Met meer dan 15! bezoeklocaties zijn wij ook altijd dichtbij, van een letselschade advocaat Groningen tot aan een letselschade advocaat in Maastricht. En u krijgt altijd uw eigen letselschade advocaat toegewezen die u tijdens het volledige letselschade traject bijstaat. Een persoonlijke benadering vinden wij namelijk heel belangrijk!
Wilt u een gratis letselschade advies of heeft u vragen over het verhalen van letselschade na een ongeluk? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij zijn er graag voor u!