Dan heeft u recht op een schadevergoeding!
Bent u gewond geraakt op het werk?

Letsel door een bedrijfsongeval, kan ik zelf de arbeidsinspectie inschakelen?

In een aantal situaties moet uw werkgever de arbeidsinspectie inschakelen. Deze verplichting is in de wet opgenomen. Verzuimd de werkgever inschakeling van de arbeidsinspectie, dan wordt haar een boete opgelegd. Maar u kunt als slachtoffer van letselschade ook zelf de arbeidsinspectie inschakelen. Dit is mogelijk als de zorgplicht van de werkgever geschonden is.

is de arbeidsinspectie ingeschakeld, dan zal zij een onderzoek verrichten naar het bedrijfsongeval. Gekeken wordt dan of uw werkomgeving wel veilig genoeg was of dat de werkgever zijn zorgplicht geschonden heeft. Is dit laatste het geval, dan heeft u recht op een schadevergoeding van uw letselschade.

Wat is een bedrijfsongeval?

De werkgever moet een bedrijfsongeval melden bij de arbeidsinspectie. Maar wat is een bedrijfsongeval eigenlijk? Dit zijn de voorwaarden voor een bedrijfsongeval:

 • het gaat om een ongeluk onder werktijd
 • hierbij is een medewerker of opdrachtnemer gewond geraakt
 • als gevolg van deze verwondingen is er letselschade opgelopen

Voldoet uw ongeluk aan deze voorwaarden? Dan is er sprake van een arbeidsongeval en heeft u recht op een schadevergoeding. Dit is slechts anders als de werkgever bewijst dat hem van het ongeluk op het werk geen enkel verwijt gemaakt kan worden. Uit de praktijk blijkt echter dat het de werkgever bijna nooit lukt om onder aansprakelijkheid uit te komen.

Wanneer arbeidsinspectie inschakelen?

Wanneer de arbeidsinspectie ingeschakeld dient te worden staat in de wet en wel in artikel 9 van de Arbeidsomstandighedenwet. Op grond van dit wetsartikel moet een werkgever de arbeidsinspectie inschakelen indien:

 • u na het bedrijfsongeluk in het ziekenhuis bent opgenomen (ook dag opname)
 • bij blijvend letsel (bijvoorbeeld bij een tibia plateau fractuur, amputatie of gebroken rug)
 • als iemand door het werk overleden is door een bedrijfsongeval

De melding moet “direct” door de werkgever gedaan worden, zo staat in de wet. In de praktijk blijkt dat dit dezelfde dag na het ongeluk moet gebeuren. Doet de werkgever dit niet of weigert hij dit te doen, dan kunt u ook zelf het bedrijfsongeval melden bij de inspecteur van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Is u een ongeluk tijdens werktijd overkomen en lijdt u hierdoor letselschade. Onze letselschade experts helpen u graag bij het verhalen van de letselschade. Dit doen wij altijd volledig kosteloos voor u. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Vertel ons wat u op het werk is overkomen en wij nemen direct contact met u op.

Onderzoek arbeidsinspectie

Na de melding van een bedrijfsongeval bij de arbeidsinspectie zal de arbeidsinspecteur een afspraak maken op de ongeval locatie. Onderzocht wordt of aan alle regels uit de Arbeidsomstandigheden wet (ook wel Arbowet) voldaan is. Ook wordt onderzocht hoe het ongeluk u is overkomen en of dit te voorkomen was geweest. Hiervoor wordt onderzocht of:

 • de machines waarmee gewerkt wordt in orde zijn
 • gereedschappen goed onderhouden zijn
 • de veiligheidsvoorschriften bekend zijn en worden nageleefd
 • instructies schriftelijk zijn gegeven
 • scholing in orde is
 • het toezicht op het werk voldoende is

Ook zal de arbeidsinspecteur met u, uw werkgever en getuigen praten over wat er is gebeurd en hoe het ongeluk op het werk heeft kunnen gebeuren.

Van het onderzoek wordt een “boeterapport” opgemaakt. Hierin staat of aan de zorgplicht van de werkgever is voldaan of dat er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid. In het laatste geval kan de werkgever een boete worden opgelegd. Deze boete kan oplopen tot € 50.000,00. Lijdt een arbeidsongeval tot overlijden van het letselschade slachtoffer, dan kan de boete worden vermenigvuldigd tot 5 x de boete!

Wat betekent de zorgplicht van de werkgever?

Op grond van artikel 658 uit boek 7 van het Burgerlijk Wetboek heeft een werkgever een zware zorgplicht. Deze zorgplicht van de werkgever houdt in dat hij moet zorgen voor een veilige werkomgeving en hiertoe alle maatregelen treft. Dit betekent dat er toezicht gehouden moet worden op de werkzaamheden, er voldoende (schriftelijke) instructies zijn gegeven en dat machines en gereedschap geen gevaar opleveren.

Soms voldoet uw werkgever niet aan zijn zorgplicht omdat hij geen werknemersverzekering heeft afgesloten. Deze verzekering dekt letselschade, ongeacht of de werkgever een verwijt gemaakt kan worden. Deze verzekering is verplicht bij werk dat een inherent gevaar met zich meebrengt. Het gaat dan om werk dat van zichzelf gevaarlijk is. Deze verzekeringsplicht is er onder andere bij:

 • een ongeval in de bouw
 • een heftruck ongeluk
 • aanval door agressieve psychiatrisch patiënt
 • werken met gevaarlijke machines

Wat doet de arbeidsinspectie?

Overkomt u bij een bedrijfsongeval ernstig letsel of wordt u in het ziekenhuis opgenomen, dan dient er dus een melding gedaan te worden bij de Arbeidsinspectie. Na deze melding voert de Arbeidsinspectie een onderzoek uit naar het ongeval dat u op het werk is overkomen. Zowel u, de werkgever en eventuele getuigen van het ongeluk worden gehoord. Van het onderzoek wordt vervolgens een boeterapport opgesteld. Dit heeft een boeterapport omdat hierin, als de de zorgplicht van de werkgever geschonden is, de hoogte van de boete in vermeld staat.

Werkgeversaansprakelijkheid

Is de werkgever verantwoordelijk voor schade van de werknemer, dan wordt dit werkgeversaansprakelijkheid genoemd. U kunt dan de werkgever aansprakelijk stellen. De werkgever is ook verplicht tot het betalen van een schadevergoeding indien:

 • u tijdens werk een verkeersongeval is overkomen.
 • uw letselschade het gevolg is van een fout van een collega.

Wat doet een letselschade advocaat bij een bedrijfsongeval?

Wilt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding na een bedrijfsongeval? Neemt u dan contact met onze letselschade advocaten op. Wij helpen u graag bij het gehele letselschade traject. Een advocaat van ons kantoor:

 • onderzoekt of de werkgever aansprakelijk is
 • stelt de aansprakelijkstelling op
 • stelt de werkgever aansprakelijk
 • regelt een voorschot letselschade
 • onderhandelt met de verzekeraar van de werkgever
 • gaat uw letselschade berekenen.
 • Verhaalt uw schade maximaal, zowel de materiële schade als het smartengeld

Schadevergoeding letselschade

Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid? Dan krijgt u een schadevergoeding. Uw werkgever zal voor aansprakelijkheid als werkgever verzekerd zijn. Schakelt u een letselschade advocaat in, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Rotterdam of Den Haag, dan zal deze de schadeclaim bij de verzekeraar indienen. Daarbij worden onder andere de volgende letselschade bedragen gevorderd:

 • inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
 • pensioenschade
 • medische kosten zoals voor fysiotherapeutische behandelingen en
 • het eigen risico
 • mantelzorg omdat gezinsleden uw huishoudelijke taken overnemen
 • een professionele huishoudelijke hulp
 • smartengeld

Lees hier meer over berekenen smartengeld

Gratis letselschade berekenen

Wilt u dat wij uw letselschade berekenen? Dat doen wij graag en 100% gratis voor u. Wij zetten alle letselschade bedragen voor u op een rijtje. Ook verhalen wij gratis uw letselschade op de letselschade verzekeraar van de werkgever.

Neem contact met ons op voor het laten berekenen van uw letselschade en gratis hulp bij het verhalen van letselschade na een bedrijfsongel. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en vertel ons wat u is overkomen. Een van onze letselschade advocaten neemt dan direct contact met u op.

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in het claimen van letselschade na een bedrijfsongeval, aanrijding of als u door een hond gebeten bent. Onze rechtsbijstand is altijd 100% gratis omdat wij onze kosten op de aansprakelijke partij verhalen. Lukt dit niet of worden onze kosten niet volledig betaald? Ook dan hoeft u ons niks te betalen.

Onze letselschade advocaten werken landelijk. Met meer dan 15! bezoeklocaties zijn wij ook altijd dichtbij, van een letselschade advocaat Groningen tot aan een letselschade advocaat in Maastricht. En u krijgt altijd uw eigen letselschade advocaat toegewezen die u tijdens het volledige letselschade traject bijstaat. Een persoonlijke benadering vinden wij namelijk heel belangrijk!

Wilt u een gratis letselschade advies of heeft u vragen over het verhalen van letselschade na een ongeluk? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij zijn er graag voor u!

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een  bedrijfsongeval.

Friso Brugman is lid van de:

 • LSA, vereniging van letselschade advocaten
 • Werkgroep Artsen Advocaten
 • Nederlandse Orde van Advocaten

Friso Brugman is letselschade advocaat in Amsterdam en Utrecht. Hij is een van de 15 letselschade specialisten van Brugman Letselschade Advocaten

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar