Over uw schadevergoeding heeft u ook recht op wettelijke rente!
Heeft u recht op een schadevergoeding na een ongeluk?

Wettelijke rente over schadevergoeding bij letselschade

Er is u een ongeluk overkomen. In veel gevallen is er dan recht op een schadevergoeding. Bijvoorbeeld als de tegenpartij aansprakelijk is of indien u een beroep op de svi- verzekering kan doen. Een schadevergoeding bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. Vaak wordt echter de wettelijke rente over de schadevergoeding vergeten! Dit is zonde, want u heeft er wel recht op.

Bij Brugman Letselschade Advocaten zijn wij gespecialiseerd in het eisen van schadevergoeding na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet. Wij gaan uw letselschade claimen, maar ook de wettelijke rente over de schadevergoeding. Onze letselschade advocaten zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Wist u dat wij u gratis kunnen bijstaan bij het verhalen van letselschade? Dit is in de wet geregeld, slachtoffers van een ongeluk hebben recht op gratis hulp bij letselschade. Bel daarom voor een gratis letselschade advies of het eisen van schadevergoeding 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Wij helpen u graag!

Wat is de wettelijke rente?

Een schadevergoeding eisen kost tijd. Eerst dient uitgezocht te worden wie schuldig is aan de aanrijding of een bedrijfsongeval. Vervolgens wordt er aansprakelijk gesteld en moeten wij uw letselschade berekenen. Is er discussie met de verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding? Dan kan een letselschadedossier nog veel langer duren. Een letselschade zaak duurt gemiddeld tussen de 6 maanden en 3 jaar!

Vanaf het moment van het ongeluk heeft u al recht op een letselschadevergoeding. Immers, u maakt direct na het ongeluk kosten. Bent u arbeidsongeschikt door het ongeluk, dan lijdt u ook meteen als schade. Tenslotte is er een aanspraak op smartengeld. Maar de uitkering van letselschade kan soms lang op zich wachten, ook al ontvangt u een of meerdere voorschotten op uw letselschade.

Omdat u als direct na het ongeluk recht hebt op schadevergoeding, de uitbetaling van letselschade op zich laat wachten, heeft u recht op rente. De hoogte hiervan is opgenomen in de wet. Vandaar dat er wordt gesproken over wettelijke rente over schadevergoeding

Vanaf wanneer wettelijke rente berekenen?

Wettelijke rente over schadevergoeding begint te lopen vanaf het moment dat de schade ontstaat en u dus recht heeft op schadevergoeding. Bij materiële schade als medische kosten of inkomensschade beginnen wij met wettelijke rente berekenen vanaf de dag dat u deze schade lijdt. Dit kan dus later zijn dan het ongeluk zelf, bijvoorbeeld omdat u de factuur voor het eigen risico pas later ontvangt.

De enige uitzondering op voornoemde hoofdregel is het smartengeld. Omdat u vanaf het moment van het ongeluk recht hebt op smartengeld begint de wettelijke rente over deze schadevergoeding direct te lopen vanaf het moment van de aanrijding, de hondenbeet of het bedrijfsongeval.

Hoe hoog is de wettelijke rente 2022

Bij de hoogte van de wettelijke rente moet een onderscheid gemaakt worden tussen de wettelijke rente op zakelijke vordering en privé vorderingen. Een letselschade vordering valt onder de privé vorderingen.

De wettelijke rente in 2022 is:

 • voor handelstransacties : 8%
 • voor privé transacties : 2%

Bij letselschade heeft u dus recht op een wettelijke rente van 2% over uw schadevergoeding.

Wettelijke rente schadevergoeding claimen

Lijdt u schade na een ongeluk en wilt u schadevergoeding eisen en de wettelijke rente over uw schadevergoeding claimen? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Na een ongeluk gaan wij direct voor u aan de slag. Wij:

 • onderzoeken wie schuldig is aan het ongeluk
 • stellen een aansprakelijkheidsbrief op
 • gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen
 • gaan uw letselschade berekenen
 • stellen de wettelijke rente over uw schadevergoeding vast
 • zorgen dat uw volledige schadevergoeding verhaald wordt.

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor met meer dan 10 bezoeklocaties door heel Nederland. Hierdoor zijn wij altijd dichtbij. Of u nu een letselschade advocaat in Utrecht, een letselschade advocaat Eindhoven of een letselschade advocaat Den Haag zoekt. En wij komen gewoon bij u thuis voor een letselschade advies of uitgebreide intake.

Alle letselschade advocaten van ons kantoor zijn universitair opgeleid en hebben ruime ervaring in het letselschade claimen na een ongeluk:

 • auto ongeluk
 • fiets ongeluk
 • arbeidsongeluk
 • hondenbeet
 • val over gat in de wet of omhoog staande stoeptegel
 • alle andere ongelukken

U kunt dus altijd bij onze letselschade specialist terecht voor advies en het eisen van schadevergoeding, inclusief de wettelijke rente over de schadevergoeding!

Bel voor gratis hulp na een ongeluk 0800 278 4625 (gratis) of klik op de button en wij gaan direct voor u aan de slag!

Vraag en antwoord bij letselschade

Onze letselschade advocaten krijgen veel vragen over letselschade. Hieronder vindt u 3 veel gestelde vragen bij letselschade. Heeft u een andere vraag of wilt u gratis hulp bij het verhalen van letselschade, klik dan op bovenstaande button voor een gratis letselschade advies.

Hoe stel je iemand aansprakelijk?

De tegenpartij aansprakelijk stellen doe je door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat wie er volgens jou aansprakelijk is, wat er is gebeurd en welke schade je hierdoor lijdt. Daarnaast staat in de aansprakelijkstelling de rechtsgrond waarop je iemand aansprakelijke stelt en een stuiting van de verjaring!

Wie is aansprakelijk bij schade?

Aansprakelijk bij schade is de persoon die dit op grond van de wet is. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen schuldaansprakelijkheid en risico aansprakelijkheid. Bij schuldaansprakelijkheid is iemand aansprakelijk omdat hij schuld aan een ongeluk heeft, zoals bij een achterop aanrijding. Bij risico aansprakelijkheid is iemand aansprakelijk omdat de wet dit zegt, bijvoorbeeld een bezitter van een dier. Deze is aansprakelijk voor alle schade die het dier veroorzaakt.

Ik ben aangereden in Utrecht, hebben jullie ook een letselschade advocaat Utrecht?

Ja, wij hebben ook een letselschade advocaat Utrecht. Wij hebben in Utrecht een eigen en goed bereikbare afspraak locatie. Maar je vindt onze letselschade experts door heel Nederland. Dus ook voor een letselschade advocaat Amsterdam of letselschade advocaat Enschede kun je bij ons terecht. Wij werken door heel Nederland!

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar