U heeft een eenzijdig ongeval meegemaakt en lijdt schade.
Dan heeft u vaak toch recht op een letselschadevergoeding

Aansprakelijkheid na een eenzijdig ongeval

U bent betrokken geraakt bij een eenzijdig ongeval. U wilt dan uw letselschade verhalen. Maar wie is aansprakelijk te stellen als er niet direct een aansprakelijke partij is aan te wijzen, bijvoorbeeld bij een eenzijdig verkeersongeval of een val over een losliggende stoeptegel. Met andere woorden, wie betaalt uw schade?

Brugman Letselschade Advocaten helpt u graag bij het verhalen van uw letselschade. Wij onderzoeken wie aansprakelijk is en stellen deze partij voor u aansprakelijk. Ook verhalen wij vervolgens uw letselschade. En dit doen wij 100% kosteloos voor u! De aansprakelijke partij betaalt de kosten.

Wat is een eenzijdig ongeval?

Er zijn meerdere soorten eenzijdige ongevallen:

Bij een eenzijdig verkeersongeval gaat het bijvoorbeeld om een auto ongeluk ontstaan door een klapband. Als bestuurder of inzittende lijdt u dan schade. En ook op bij een fietsongeval of als voetganger kunt u betrokken raken bij een eenzijdig ongeval door een gat in de weg of een losliggende stoeptegel. Op het eerste gezicht lijkt er niemand aansprakelijk, maar niks is minder waar!

Bent u als bestuurder of inzittende betrokken geraakt bij een eenzijdig ongeluk? Of lijdt u letselschade door een gebrek in de weg? Dan is er vaak een aansprakelijke partij die uw letselschade vergoeding moet betalen. Een letselschade jurist of letselschade advocaat van ons kantoor kan u hierbij helpen.

Of u recht heeft op een letselschade vergoeding hangt af van een aantal factoren, is er bijvoorbeeld een eigen verzekering die de schade dekt? Of kunt u iemand aansprakelijk stellen voor uw schade? Onze letselschade advocaten geven u graag een letselschade advies. Wij verhalen uw letselschade 100% kosteloos na een eenzijdig ongeval.

Eenzijdig ongeval, wie betaalt mijn schadevergoeding?

Vaak is direct duidelijk wie aansprakelijk is voor letselschade, bijvoorbeeld bij een achterop aanrijding of als u als fietser aangereden bent. Maar wat als u bij een eenzijdig ongeval in het verkeer of door een val op straat schade lijdt. Dan is het minder eenvoudig om te bepalen wie er aansprakelijk is voor uw letselschade. Gelukkig hoeft u dit niet zelf uit te zoeken. Wij doen dit graag voor u.

Als er bij het eenzijdig ongeval een verkeersfout is gemaakt, dan kan de schade worden verhaalt op de WAM– verzekeraar van de auto. Bij een schadeverzekering inzittenden is er altijd dekking, een fout is dan geen voorwaarde voor het vergoeden van uw letselschade. De SVI- verzekering vergoed uw schade.

Indien u gewond bent geraakt door een gebrekkige weg of stoeptegel, dan kunt u de wegbeheerder aansprakelijk stellen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden!

Eenzijdig ongeval in het verkeer

Ieder Motorrijtuig in Nederland is verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit op grond van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) Bij een eenzijdig ongeluk kunt u een beroep doen op deze verzekering. De voorwaarde is dan wel dat de bestuurder een fout heeft gemaakt. Bij een eenzijdig ongeval is hier nu juist vaak geen sprake van. U kunt bij een eenzijdig ongeval echter een beroep doen op de schade inzittendenverzekering.

Icon

Beroep op SVI- verzekering

Een schade verzekering inzittenden (SVI- verzekering) is een verzekering die dekking biedt aan:

 • De bestuurder
 • Passagiers bij een ongeval

Schuld is geen voorwaarde voor een beroep op de SVI- verzekering, er is altijd recht op uitkering van uw schade. En ook de kosten voor rechtsbijstand worden door bijna alle verzekeraars betaald.

Lees ook: letselschade verhalen op de SVI- verzekering

Aansprakelijkheid wegbeheerder

De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de staat van de wegen en stoepen. De wegbeheerder is meestal de gemeente of de provincie. Zij zijn verplicht periodiek te controleren of de wegen en stoepen nog in goede staat zijn. Helaas gebeurt dit vaak onvoldoende en is er veel achterstallig onderhoud. Hierdoor kan het gebeuren dat stoeptegels omhoog staan en er scheuren en gaten in het wegdek ontstaan.
Verzaakt de wegbeheerder om tijdig onderhoud te plegen, dan is zij aansprakelijk voor de schade die hierdoor ontstaat. U kunt de gemeente of provincie dan aansprakelijk stellen. Dit recht is in de wet opgenomen.

Icon

Schade verhalen op de wegbeheerder

Wilt u uw letselschade verhalen op de wegbeheerder? Dan is het volgende van belang:

 • Maak goede kleurenfoto’s van de ongevalsplek
 • Zijn er getuigen? Vraag de contactgegevens
 • Schrijf de gemeente een brief waarin u ze aansprakelijk stelt
 • Ga naar de huisarts of spoedeisende hulp en meldt uw klachten.

Onze letselschade specialisten helpen u graag bij het letselschadetraject. Wij stellen de gemeente dan aansprakelijk voor u en regelen de schade afwikkeling voor u.

Lees ook: gemeente aansprakelijk stellen voor schade

Schadevergoeding bij eenzijdig ongeval.

Als de verzekeraar de schadeclaim erkent, dan dient de schade begroot te worden. Hierbij kunt u de hulp inschakelen van een letselschadebureau of een letselschade jurist. Maar u heeft ook recht op de hulp van een advocaat. Deze heeft vaak aanzienlijk meer kennis van het verhalen van schade. En eventueel kan deze voor u procederen. Dit zijn grote voordelen van een letselschade advocaat ten opzichte van een letselschade jurist.

Ieder ongeval is anders. Daarom is ook ieder letsel anders. De 10 meest voorkomende letsels bij een ongeval zijn:

 1. Nekpijn na ongeval
 2. Breuken, bijvoorbeeld een tibia fractuur (gebroken knie)
 3. Hoofdpijn na ongeval
 4. Hersenletsel
 5. Littekens
 6. Spierpijn
 7. Een dwarslaesie
 8. Whiplash
 9. Rugklachten
 10. PTSS

Materiële schade en smartengeld

Na een eenzijdig ongeval dient er een schadestaat gemaakt te worden. Hier staat alle schadeposten. Het gaat dan om de kosten die u gemaakt heeft, zoals uw eigen risico op grond van de Zorgverzekeringswet. Ook verlies aan inkomen door arbeidsongeschiktheid staat op de schadestaat. Dit noemen wij uw materiële schade

Naast materiële schade bestaat er smartengeld. U heeft hier altijd recht op als u bij een eenzijdig ongeval gewond bent geraakt. Het is een vergoeding voor de pijn, het verdriet en de zorgen die u door het ongeval heeft. De hoogte van het smartengeld wordt begroot op basis van de Smartengeldgids. Deze wordt uitgebracht door de ANWB. In de ANWB Smartengeldgids staan honderden uitspraken die door de rechters in letselschadezaken zijn gedaan. Op basis daarvan wordt uw smartengeld vastgesteld.

IconSchadeclaim indienen na een ongeval

Wilt u een schadeclaim indienen na het u overkomen eenzijdig ongeval? Weet dan dat u dit niet alleen hoeft te doen. U heeft recht op gratis rechtsbijstand door een letselschade advocaat. De verzekeraar van de aansprakelijke partij betaalt de kosten.

Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in het verhalen van letselschade. Wij werken daarbij alleen voor slachtoffers en dus niet voor verzekeraars.

Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht voor het 100% kosteloos laten verhalen van uw letselschade. Wij helpen u graag!

Brugman Letselschade Advocaten

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar