Onze letselschade advocaten adviseren u en claimen de letselschade!
Aansprakelijkheid ouders, tot welke leeftijd?

Aansprakelijkheid ouders, tot welke leeftijd moeten zij letselschade vergoeden?

Een kind van 5 dat de weg oprent waardoor u op de fiets ten val komt. Of een scooterrijder van 16 die een scooter ongeluk veroorzaakt. Kinderen kunnen een ongeluk veroorzaken waaraan u letselschade overhoudt. De vraag is dan wie aansprakelijk is voor de schade. Is dit de minderjarige zelf of toch de ouders?

Op deze pagina leest u alles over de aansprakelijkheid van ouders, tot welke leeftijd zijn zij aansprakelijk voor schade veroorzaakt door kinderen en welke letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking? Onze letselschade advocaten informeren u hieronder.

Bent u slachtoffer van een ongeluk en is dit ongeluk veroorzaakt door een minderjarige? Dan is er recht op een letselschadevergoeding. Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade kosteloos voor u. Hoe dit kan? U leest hier hier!

Wilt u ook gratis juridische hulp bij letselschade? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en laat ons weten wat u is overkomen. Wij gaan dan direct voor u aan de slag.

Aansprakelijkheid ouders, tot welke leeftijd | artikel 6:169 BW

De aansprakelijkheid van ouders voor fouten van kinderen is geregeld in artikel 6:169 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • kinderen in de leeftijd tot 14 jaar
  • kinderen vanaf 14 jaar tot 16 jaar

Daarnaast is er nog een categorie kinderen van 16 jaar tot 18 jaar.

Artikel 6:169 BW gaat over de aansprakelijkheid van ouders, tot welke leeftijd zijn zou nu op grond van dit wetsartikel aansprakelijk voor letselschade veroorzaakt door kinderen?

Aansprakelijkheid ouders, tot welke leeftijd aansprakelijk?

De aansprakelijkheid van ouders tot de leeftijd van 14 jaar jaar is geregeld in artikel 6:169 lid 1. Dit artikel luidt:

“Voor schade aan een derde toegebracht door een als een doen te beschouwen gedraging van een kind dat nog niet de leeftijd van veertien jaren heeft bereikt en aan wie deze gedraging als een onrechtmatige daad zou kunnen worden toegerekend als zijn leeftijd daaraan niet in de weg zou staan, is degene die het ouderlijk gezag of de voogdij over het kind uitoefent, aansprakelijk.”

Op grond van dit artikel zijn de ouders dus volledig aansprakelijk voor de letselschade die een kind veroorzaakt. Het kind zelf kan niet aansprakelijk gesteld worden. Vaak zijn ouders WA- verzekerd voor aansprakelijkheid voor kinderen en zal de letselschadeverzekeraar de schade betalen.

Lijdt u schade door een kind tot 14 jaar? Dan kunnen door middel van een aansprakelijkstelling de ouders aansprakelijk gesteld worden. Deze aansprakelijkheidsbrief moet dan ook gericht zijn aan de ouders en niet aan het kind zelf. Deze is namelijk in het geheel niet aansprakelijk voor gemaakte fouten.

Aansprakelijkheid ouders, tot welke leeftijd? | kinderen van 14-16 jaar

De aansprakelijkheid van ouders voor fouten van kinderen in de leeftijd van 14-16 jaar is te vinden in artikel 6:169 lid 2. Ook dit artikel gaat over aansprakelijkheid van ouders en met name tot welke leeftijd deze aansprakelijk zijn. Dit artikel is ingewikkeld en luidt:

“Voor schade, aan een derde toegebracht door een fout van een kind dat de leeftijd van veertien jaren al wel maar die van zestien jaren nog niet heeft bereikt, is degene die het ouderlijk gezag of de voogdij over het kind uitoefent, aansprakelijk, tenzij hem niet kan worden verweten dat hij de gedraging van het kind niet heeft belet.”

Wat betekent dit artikel nu? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van ouders, tot welke leeftijd zijn ze nu op grond van dit artikel aansprakelijk? Eigenlijk geeft dit artikel aan dat niet de ouders, maar deze groep kinderen zelf aansprakelijk is. De ouders zijn niet aansprakelijk, tenzij zij wisten dat het kind schade gaan veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat de vader van het kind een scooter heeft opgevoerd en er hierdoor een ongeluk wordt veroorzaakt. Dan kunnen de ouders en in ieder geval de vader weten dat er schade gemaakt kan worden.

Wilt u letselschade claimen als gevolg van bijvoorbeeld een scooterongeluk veroorzaakt door een 15- jarige? Dan doet u er verstandig aan om zowel het kind zelf als diens ouders aansprakelijk te stellen voor de letselschade. Ook deze schade wordt overigens gedekt door de AVP- verzekering van de ouders van het minderjarige kind.

Kinderen van 16 tot 18 jaar

Kinderen vanaf 16 jaar zijn volledig aansprakelijk voor fouten die zij maken. bijvoorbeeld als u als fietser aangereden wordt door een 16 jarige scholier. U kunt voor de schade die u als gevolg van dit fietsongeluk lijdt dus rechtstreeks het kind aansprakelijk stellen.

De vraag “aansprakelijkheid ouders, tot welke leeftijd” dient dus beantwoord te worden met “tot 16 jaar”, maar eigenlijk tot 14 jaar! Daarna zijn kinderen zelf of naast de ouders aansprakelijk voor de letselschade die u lijdt.

Lijdt u letselschade door een fout van een kind en wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Wilt u dat wij gratis uw letselschade berekenen en verhalen op de aansprakelijke partij? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij nemen contact met u op.

Welke letselschade komt voor vergoeding in aanmerking?

Is een kind of diens ouders aansprakelijk, dan kunt u schadevergoeding eisen. Bijvoorbeeld na een scooter ongeluk, fietsongeval of omdat u als voetganger aangereden bent. Maar welke letselschadde bedragen komen nu voor vergoeding in aanmerking?

Een letselschadevergoeding bestaat uit veel soorten schadeposten. Hierbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen materiële schadeposten en immateriële schade, oftewel smartengeld.

Materiële letselschade is weer onder te verdelen in kosten en schade. Bij kosten kunt u denken aan medische kosten zoals het eigen risico en facturen van de fysiotherapeut. Maar ook andere kosten komen voor vergoeding in aanmerking, zoals kosten gemaakt voor een ziekenhuisopname of voor hulp in het huishouden.

Naast alle kostenposten zijn er ook schadeposten. Denkt u hierbij aan loonschade als u in loondienst werkt of inkomensschade als zelfstandig ondernemer. Maar ook schade door een studievertraging en pensioenschade komt voor vergoeding in aanmerking.

Wat is smartengeld?

Naast materiële schade bestaat er ook een recht op smartengeld. Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor pijnklachten, angstklachten zoals verkeersangst en een vergoeding voor ontsierende littekens.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding of ander ongeluk en lijdt u hierdoor letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en 100% kosteloos. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij nemen direct contact met u op.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

    Wat is een bedrijfsongeval?

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar