Wij helpen u gratis bij letselschade!
Overtreding verkeersregels rotonde

In Nederland zijn er de afgelopen 10 jaar steeds meer rotondes aangelegd. Maar wat zijn de verkeersregels op een rotonde? Wie heeft er voorrang bij het oprijden en wat bij fietsers en voetgangers? En wat als je aangereden wordt op een rotonde? U leest er alles over in deze bijdrage.

Gratis hulp bij letselschade na een aanrijding

Bent u aangereden doordat iemand de verkeersregels op de rotonde heeft overtreden? Dan kunt u een schadevergoeding eisen. Ook is er in dat geval recht op de hulp van een gratis letselschade advocaat. Met meer dan 15 locaties door heel Nederland zijn wij altijd in de buurt. U krijgt altijd uw eigen letselschade specialist toegewezen die u gedurende het hele letselschade traject bijstaat.

Wil u gratis hulp bij het verhalen van uw letselschade? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op de button en vertel ons wat u is overkomen. Wij gaan direct voor u aan de slag.

Voorrangsregels rotonde

De wet voorziet in de voorrangsregels, de bekendste is wel dat rechts voorrang heeft. In de wet is een rotonde echter niet als voorrangwet vastgelegd. De voorrangsregels op een rotonde worden daarom veelal geregeld door middel van verkeerstekens en verkeersborden. De bekendste zijn wel de haaientanden en stopborden. Hoe de voorrangsregels op een rotonde zijn hangt dus vooral af van wat er op de rotonde zelf geregeld is.

Wat zijn de verkeersregels op een rotonde?

Er zijn verschillende rotondes. De meest voorkomende zijn de enkelstrooks- en meerstrooksrotonde en de turborotonde. Alhoewel uit de statistieken blijkt dat rotondes veiliger zijn dan verkeerslichten, gebeuren er met name op de meerstrooksrotonde en turborotonde veel verkeersongelukken. Daarom is het goed om de verkeersregels op rotondes nog eens op een rijtje te zetten om te bezien wie voorrang op een rotonde heeft:

  • Bestuurders die de rotonde rijden, hebben voorrang op bestuurders die de rotonde verlaten
  • Rijdt u op een rotonde met meerdere rijstroken? Dan heeft het verkeer dat rechts van u rijdt altijd voorrang
  • Borden en verkeerstekens die voorrang op de rotonde bepalen gaan voor de algemene verkeersregels op een rotonde

Voorrang rotonde voor voetgangers

Een vraag die vaak voorbij komt is: “hebben voetgangers voorrang op een rotonde?” Is er een zebrapad, dan hebben voetgangers voorrang op de rotonde. Anders hebben bestuurders voorrang op de voetganger. Maar let op! Voetgangers worden voor de wet extra beschermd. Bent u dus als voetganger aangereden, dan is er altijd recht op een schadevergoeding. Ook al had u geen voorrang!

Verlaat een bestuurder de rotonde en de voetganger vervolgt de rotonde, dan moet de bestuurder de voetganger voor laten gaan. Volgens de verkeersregels op een rotonde gaat verkeer dat rechtdoor gaat op dezelfde wet voor.

Verkeersregels rotonde fietsers

Onderdeel van een rotonde is vaak een fietsstrook. Meestal is dit een rode strook direct langs de autoweg. Dit is geen fietspad! Een fietspas ligt namelijk niet op de rijbaan. Daarom gelden voor fietsers dezelfde verkeersregels op de rotonde als voor de overige bestuurders:

  • bestuurders die al op de rotonde rijden hebben voorrang op bestuurders die de rotonde verlaten
  • afslaand verkeer moet voorrang verlenen aan fietsers die rechtdoor op de rotonde rijden.

Het verschil tussen een fietspad en fietsstrook op of bij een rotonde is niet altijd even duidelijk. De regel is dat als een fietspad minder dan 8 meter van de rotonde ligt, deze hiervan onderdeel is.

Ook fietsers hebben, net als voetgangers, altijd recht op een schadevergoeding bij een aanrijding. De enige voorwaarde is dat u als fietser bent aangereden door een auto of ander motorvoertuig. U leest er hieronder meer over.

Betrokken bij aanrijding op een rotonde

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding op een rotonde en bent u hierbij gewond geraakt? Onze letselschade advocaten geven u een gratis letselschade advies en verhalen kosteloos uw letselschade. Bel 0800 278 4626 of klik op onderstaande button voor hulp.

Schadevergoeding eisen na een aanrijding

Kreeg u op een rotonde geen voorrang en bent u hierbij aangereden? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. Alle schade die u lijdt en nog zult lijden wordt daarbij vergoed. Het gaat dan om de materiële schade en het zogeheten smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijnklachten, angstklachten en andere psychisch letsel dat als gevolg van de aanrijding geleden wordt.

Als fietser of voetganger aangereden

Fietsers en voetgangers worden extra beschermd als ze bij een aanrijding betrokken zijn. Dit is opgenomen in artikel 185 WVW en dit artikel is uitgewerkt in het zogeheten “spoorboekje 185 wvw”. Hierin is de volgende regeling opgenomen:

  • u wordt buiten uw toedoen als fietser aangereden door een auto : de letselschade wordt volledig vergoed
  • de fietser of voetganger verleent ten onrechte geen voorrang op de rotonde : ten minste 50% van de schade kan verhaald worden
  • kinderen tot 14 jaar kunnen altijd een volledige schadevergoeding eisen, wat er ook is gebeurd

De regeling is in het leven geroepen omdat juist fietser en voetgangers bij een verkeersongeluk ernstig letsel kunnen oplopen. Hierdoor kan hoge schade ontstaan.

Lees hier welke letselschade bedragen onderdeel uitmaken van uw letselschadevergoeding

Vraag en antwoord bij letselschade

Onze letselschade advocaten krijgen veel vragen over letselschade. Hieronder vindt u 3 veel gestelde vragen bij letselschade. Heeft u een andere vraag of wilt u gratis hulp bij het verhalen van letselschade, klik dan op bovenstaande button voor een gratis letselschade advies.

Wanneer krijg je schadevergoeding?

Een recht op schadevergoeding is u door toedoen van een ander schade lijdt. Er is dan sprake van een onrechtmatige daad. Een voorbeeld hiervan is een achterop aanrijding of een aanrijding in de flank als iemand de verkeersregels op de rotonde schendt.

Soms kun je ook een schadevergoeding eisen als er geen tegenpartij is om aansprakelijk te stellen. Bijvoorbeeld bij een eenzijdige aanrijding of bij doorrijden na een ongeluk. In het eerste geval kun je letselschade claimen bij de svi verzekering. In het geval van doorrijden na een aanrijding is verhaal op het Waarborgfonds Motorverkeer mogelijk.

Hoe kan ik schadevergoeding eisen?

Om schadevergoeding te eisen, moet je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door middel van het opstellen van een aansprakelijkstelling. Is een ander aansprakelijk voor uw schade, zoals bij een kop- staartbotsing, dan kunt u gratis gebruik maken van een letselschade advocaat. In artikel 6:96 BW is dit recht opgenomen.

Hebben jullie ook een letselschade advocaat in Den Haag?

Brugman Letselschade Advocaten is een van de weinige gespecialiseerde advocatenkantoren in Nederland. Wij hebben door heel Nederland meer dan 15! afspraaklocaties. Daarom helpen wij slachtoffers van letselschade door het hele land. Dus ook voor een letselschade advocaat Den Haag kunt u bij ons terecht. Net als voor een letselschade advocaat in Utrecht of waar u ons ook nodig heeft!

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar