Onze letselschade advocaten adviseren en verhalen uw letselschade
Wie is aansprakelijk voor geweld tegen hulpverleners?

Geweld tegen hulpverleners, wie betaalt de letselschade?

Geweld tegen hulpverleners is aan de orde van de dag. Een politieagent die met vuurwerk wordt bestookt of een ambulancemedewerker die een schop of klap krijgt van een omstander. Een arts of verpleegkundige die in het ziekenhuis wordt aangevallen.

Het is onvoorstelbaar dat dit geweld tegen hulpverleners nog altijd gebeurt. Maar wat nu als u als hulpverlener dermate gewond raakt of klachten ervaart dat er sprake is van letsel. Want dan ontstaat er schade. Wie kan er voor de schade als gevolg van geweld tegen hulpverleners worden aangesproken?

Voor veel hulpverleners zijn er bijzondere regelingen, deze worden hieronder besproken. Maar ook werkgevers zijn vaak verplicht een verzekering af te sluiten voor letselschade als gevolg van geweld tegen hulpverleners.

Bent u als politieagent, ambulancemedewerker of ziekenhuismedewerker slachtoffer van geweld tegen u als hulpverlener? Neem dan eens contact met onze letselschade advocaten op. Wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos! Bel voor gratis advies bij letselschade of een vrijblijvend gesprek met een letselschade advocaat 0800 278 4626 of klik op de button en er wordt vandaag nog contact met u opgenomen.

Wat te doen bij geweld tegen hulpverleners?

Als u als hulpverlener gewond raakt door geweld, dan is de dader vaak gevlogen. En zelfs als de dader gepakt en veroordeelt wordt, kunt u uw letselschade niet of in ieder geval niet volledig verhalen. Uiteraard kunt u zich voegen als benadeelde partij in het strafproces. Veel strafrechters verwijzen uw letselschade claim echter terug naar de civiele rechter of wijzen slechts een klein deel van de letselschadeclaim toe.

Gelukkig zijn er bij geweld tegen hulpverleners nog andere opties om in aanmerking te komen voor een letselschadevergoeding. Zo is er een speciale regeling voor politieagenten die tijdens de uitoefening van het werk gewond raken. Deze regeling is er niet voor ambulancepersoneel en ziekenhuispersoneel. Hier zijn echter andere mogelijkheden voor om toch een schadevergoeding te vorderen. Dit alles komt hieronder aan bod.

Geweld tegen politie

Een arrestant die bij zijn arrestatie hevig protesteert waardoor u als politieagent letsel oploopt. Of een steen op uw hoofd tijdens een demonstratie. Als politieagent loop je in de uitoefening van het werk gevaar op letsel. De dader is vaak niet bekend of biedt geen verhaal. Maar toch kunt u een letselschadevergoeding claimen en wel op basis van een bijzondere regeling, te weten de regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 14 december 2018, houdende regels omtrent de vaststelling van de volledige schadevergoeding bij beroepsincidenten politie. Deze regeling wordt ook wel de Regeling volledige schadevergoeding beroepsincidenten politie genoemd.

Op basis van de regeling komt u als politieagent in aanmerking voor een letselschadevergoeding als u in de uitoefening van uw werk bloot wordt gesteld aan geweld tegen u als hulpverlener. De schadevergoeding betreft alle schade, dus bijvoorbeeld:

Daarnaast komen ook de kosten voor een belangenbehartiger voor vergoeding in aanmerking. Zo kunt u dus gratis gebruik maken van de diensten van een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor!

Bent u als politieagent betrokken geraakt bij een geweldsincident? Neem dan contact met 1 van onze letselschade advocaten op. Wij bespreken samen met u de gevolgen die het geweldsincident voor u hebben en stellen een schadestaat op. Alle schadeposten worden in kaar gebracht en verhaald op de aansprakelijke partij.

Verplichte verzekering voor aan het werk inherent gevaar

Geweld tegen hulpverleners doet zich niet alleen voor bij de politie. Toch heeft alleen deze beroepsgroep een bijzondere regeling die letselschade vergoed. Ambulancepersoneel en zorgpersoneel in een ziekenhuis of andere zorginstelling hebben dit niet. Maar kunt u dan geen aanspraak maken op een schadevergoeding?

De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan, heeft in het Rooyse Wissel arrest uitgemaakt dat als u in de zorg werkt en slachtoffer bent van een geweldsincident, u mogelijk recht heeft op een schadevergoeding. Hoe zit dit precies?

In het arrest van de Rooyse Wissel ging het om een psychiatrische patiënt die een verpleegkundige dermate mishandelde dat zij aan deze aanval letsel opliep. Dit arrest gaat dus over geweld op de werkplek. De verpleegkundige wilde haar werkgever aansprakelijk stellen voor de door haar opgelopen letselschade. In eerste instantie zonder succes. De kantonrechter wees haar vordering af en ook het Gerechtshof kwam tot de conclusie dat er geen sprake was van een schendig van de zorgplicht van de werkgever.

De zaak werd uiteindelijk aanhangig gemaakt bij de de Hoge Raad. Deze oordeelde anders dan de rechtbank en het gerechtshof in hoger beroep:

Aan de ingevolge art. 7:658 BW op de werkgever rustende stelplicht dienen in een geval als het onderhavige zeer hoge eisen te worden gesteld nu het gaat om een ongeval, met letselschade tot gevolg, dat voortvloeit uit een gevaarzettende situatie die rechtstreeks verband houdt met en inherent is aan de uitvoering van de werkzaamheden van de werknemer in de TBS-instelling met delictgevaarlijke patiënten, waaraan hij zich vanwege zijn specifieke functie niet kan onttrekken.

Met andere woorden, als u als hulpverlener werkzaamheden verricht waaraan een inherent gevaarlijk karakter kleeft, dan dient de werkgever te zorgen voor een deugdelijke verzekering die uw letselschade dekt. Nu geweld tegen hulpverleners tegenwoordig inherent aan het vak van zorgverlener is, dient uw werkgever dus te zorgen voor een deugdelijke verzekering. Uw werkgever is dus aansprakelijk bij geweld tegen hulpverleners. Dit wordt ook wel werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

Bent u ook slachtoffer van geweld tijdens uw werk als hulpverlener? Neem dan gerust contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag bij letselschade en doen dit altijd volledig kosteloos voor u. De kosten van rechtsbijstand worden vergoed door de verzekeraar van de werkgever. Dit is een wettelijke verplichting.

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij nemen direct contact met u op.

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten in Amsterdam aan u voor!

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar